Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τετραμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου – Λιβάνου, με τη συμμετοχή και της Συρίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως τόνισε, η Ελλάδα και η Κύπρος αναδεικνύονται σε σταθερούς πυλώνες ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, ενώ επεσήμανε τη σημασία της γαλλικής παρουσίας και εμπλοκής.
Στρατηγική συμμαχία με γεωπολιτικό βάθος
«Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ενεργά παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατηγική της σχέση με τον Λίβανο, που έχει ιστορικό βάθος, περιλαμβάνει πλέον και τις δύο χώρες μας – την Κύπρο και την Ελλάδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το σχήμα αυτό θα έχει χρονική συνέχεια και γεωπολιτικό βάθος, καθώς τα συμφέροντα όλων των μερών είναι «απολύτως ευθυγραμμισμένα».
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι τρόποι στήριξης της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «ένας σταθερός Λίβανος είναι κρίσιμος τόσο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών όσο και για τη σταθερότητα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».
Ο διάλογος με τη Συρία
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, σηματοδοτώντας μια προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση της Δαμασκού με χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστίασε στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι μεταναστευτικές ροές.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών για την περιφερειακή σταθερότητα, με την Ελλάδα και την Κύπρο να λειτουργούν ως γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέχεια ανέφερε πως «στα πλαίσια αυτά επαναλάβαμε την προθυμία μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ειδικά στον ευαίσθητο Νότιο Λίβανο και εκεί να επαναλάβω ότι είναι πολύ σημαντικό από όλες τις πλευρές να διατηρηθεί η εκεχειρία, η οποία έχει συμφωνηθεί, για να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στον Νότιο Λίβανο».
Πρόσθεσε πως «είχα και για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον νέο πρόεδρο της Συρίας και του μετέφερα χωρίς περιστροφές όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα και τις σφαγές που διεξήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες. Συζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας».
«Διότι η Συρία, αν θέλει να προχωρήσει και να ευημερήσει και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και όχι αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές μειονότητες, σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο μωσαϊκό θρησκειών και εθνοτήτων, που συνιστά τη σημερινή Συρία και επανέλαβα επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει στην περαιτέρω άρση κυρώσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση της ελλειπτικότητα της πολιτικής διαδικασίας και της προστασίας των όλων των μειονοτήτων», εξήγησε.
Έκλεισε τονίζοντας πως «στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι υπόλοιποι συνομιλητές μας και συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το βράδυ που θα αποτυπώνεται ένας σαφής οδικός χάρτης για το πώς από εδώ και στο εξής πρέπει να προχωρήσει η καινούργια κυβέρνηση της Συρίας. Τι μπορεί να περιμένει από εμάς, αλλά τι ζητάμε και εμείς από αυτήν. Οπότε κατακλείδι, νομίζω ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση. Επαναλαμβάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και συνομιλεί με χώρες που παραδοσιακά είναι στρατιωτικοί εταίροι της Γαλλίας, προκειμένου να βρίσκουμε πάντα λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος της γενικότερης σταθερότητας και ευημερίας της περιοχής μας».
The post Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Λιβάνου με τη συμμετοχή της Συρίας, θα έχει συνέχεια και βάθος» appeared first on Newpost.gr.