Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του, επικεντρώθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας, από το μεταναστευτικό και την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, μέχρι πολιτιστικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις στην δημόσια υγεία και εκπαίδευση.
Μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι»
Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε με το μεταναστευτικό, το οποίο χαρακτήρισε ως «έκτακτη ασφυκτική κατάσταση» στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια», θυμίζοντας τις επιτυχημένες προσπάθειες ασφάλισης των συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο από το 2019. Τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόσκαιρη κρίση, αλλά μια διαρκής πραγματικότητα, με τους διακινητές να αλλάζουν τακτικές και διαδρομές, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά τη Λιβύη ως ορμητήριο.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και στην Ευρώπη». Αναφέρθηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση στον Έβρο το 2020, δηλώνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους σταματήσουμε». Προαναγγέλθηκε η λήψη έκτακτων μέτρων για να κλείσει η δίοδος από τη βόρεια Αφρική, ενώ απεύθυνε κάλεσμα στη Λιβύη για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι «η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την αναστάτωση των πολιτών, τονίζοντας ότι η πίεση είναι υπαρκτή και η απάντηση της Ελλάδας ξεκάθαρη: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι».
Μινωικός Πολιτισμός και Κράτος Δικαίου: Διεθνής Αναγνώριση και Πρόοδος
Αλλάζοντας θέμα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σημαντική πολιτιστική εξέλιξη: την επίσημη ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με την 47η Σύνοδο της Επιτροπής. Χαρακτήρισε την αναγνώριση «σπουδαία» για έναν πολιτισμό που γεννήθηκε στην Κρήτη και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα, συγχαίροντας όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχία. Έκανε επίσης ειδική μνεία στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία πίστεψε από την αρχή σε αυτό το όραμα.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τη φετινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, η οποία, όπως είπε, «επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας στους τομείς της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας, στην ελευθερία των ΜΜΕ και τη συνολική λειτουργία των θεσμών». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα 12 κράτη-μέλη που σημείωσαν πρόοδο σε όλες τις συστάσεις και ανάμεσα στα 15 με τις λιγότερες, μαζί με χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Διέψευσε την εικόνα θεσμικής κατάρρευσης που περιγράφει η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ικανοποιήσει πλήρως 3 από τις 7 συστάσεις που της έχουν γίνει από το 2022 και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις υπόλοιπες.
Ειδικότερα, η Έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον εκκρεμότητες σε συστάσεις που αφορούν την έγκαιρη και αποτελεσματική διαβούλευση στη νομοθετική διαδικασία, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες. Αναγνωρίζεται σημαντική βελτίωση στην προστασία των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, μερική βελτίωση στον διάλογο με τις ΜΚΟ, και θετική συμβολή των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς «ο αγώνας για μια καλύτερη και πιο ποιοτική δημοκρατία είναι διαρκής».
Μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Υγεία και Επιχειρηματικότητα
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων Πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές (εγγεγραμμένων από τη δεκαετία του ’50 και του ’60), χαρακτηρίζοντάς την «δίκαιη, με λογική και ευαισθησία». Σημείωσε ότι δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 35.000 φοιτητές που ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν. Προβλέπονται ειδικές πρόνοιες για άτομα με αναπηρία, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενους άνω των 20 ωρών και αθλητές με εντατικό πρόγραμμα.
Στο πεδίο της δημόσιας υγείας, ανακοινώθηκε η αξιολόγηση των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς, ξεκινώντας από αύριο. Οι ασθενείς θα βαθμολογούν ψηφιακά την εμπειρία τους, από τις υποδομές μέχρι τη φροντίδα του προσωπικού. Τα νοσοκομεία με καλές επιδόσεις θα ανταμείβονται, ενώ όσα καταγράφουν χαμηλή αξιολόγηση θα έχουν επιπτώσεις.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικών Εξετάσεων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», από το οποίο έχουν ήδη επωφεληθεί περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια πολίτες. Προανήγγειλε την ένταξη δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων και της νεφρικής δυσλειτουργίας.
Τέλος, παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», ύψους 24 εκατ. ευρώ, για άτομα με αναπηρία άνω του 67% και εισόδημα έως 60.000 ευρώ, καλύπτοντας τεχνικές εργασίες διαμόρφωσης κατοικιών. Ανακοινώθηκε επίσης η ένταξη τριών σημαντικών δράσεων ύψους 232,4 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των νέων Ευρωπαϊκών Ταμείων, που αφορούν την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για μαθητές με αναπηρία, την επιδότηση ηλεκτρικών αμαξιδίων και την ενεργειακή αναβάθμιση 478 ειδικών σχολείων.
Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, παρουσιάστηκε η νέα δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 200 εκατ. ευρώ, με την υποβολή αιτήσεων να ξεκινά στις 17 Ιουλίου. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι 80.000 ευρώ και η επιχορήγηση φτάνει έως 200.000 ευρώ (40% έως 50% του κόστους). Τονίστηκε επίσης η απένταξη 1.400 περιπτώσεων επενδυτικών σχεδίων από αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και 2011 που δεν υλοποιήθηκαν, και η ανάκτηση 480 εκατ. ευρώ εντόκως, ως «θέμα δικαιοσύνης».
Υποδομές και Μεταφορές
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανακαίνιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων στον Έβρο, με τη σύμβαση να έχει υπογραφεί και το έργο να αναμένεται το επόμενο καλοκαίρι, βελτιώνοντας τις διασυνοριακές μετακινήσεις και το εμπόριο.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τη σημαντική πρόοδο στη διαχείριση απορριμμάτων, με την Ελλάδα να έχει «σκαρφαλώσει» έξι θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Σήμερα λειτουργούν 13 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων από 3 το 2019, ενώ κατασκευάζονται άλλες 25. Προανήγγειλε επίσης μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση τις επόμενες εβδομάδες.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πειραματική 24ωρη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς το περασμένο Σάββατο, η οποία μοιάζει να πέτυχε, με τον αριθμό των επιβατών να ξεπερνά τις 50.000. Στόχος είναι η μόνιμη εφαρμογή του μέτρου κάθε Σάββατο από τον Σεπτέμβριο. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι «πέντε Πολιτιστικές Διαδρομές», προτάσεις για περιήγηση σε μνημεία και πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα, που θα υλοποιηθούν με 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναδεικνύοντας λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους.
The post Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εβδομαδιαία ανασκόπηση – «Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι» appeared first on Newpost.gr.