Ο Κώστας Τσουκαλάς, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών ως δείγμα διγλωσσίας και πανικού, παρουσιάζοντας ένα χρονολόγιο για να υπογραμμίσει την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει, μέσω τροπολογίας, την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών για την αντιμετώπιση των υπερβολικών χρεώσεων και της επιτοκιακής διαφοράς, αλλά αυτή απορρίφθηκε από τον Υπουργό με το επιχείρημα ότι θα ήταν άδικο μέτρο για τους επενδυτές.
Ακολούθως, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι καθυστέρησε να αναλάβει δράση και ότι οι δηλώσεις του περί πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος είναι απλώς επικοινωνιακές. Σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ξανά τροπολογία για τη ρύθμιση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών, ενώ διατήρησε την πρόταση για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, υποστηρίζοντας πως και οι δύο παρεμβάσεις είναι αναγκαίες.
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραδέχεται την ανικανότητά της να ελέγξει τις αυθαιρεσίες του τραπεζικού τομέα, ενώ καταλόγισε στο Υπουργείο Οικονομικών ότι επιτρέπει στις τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια δανείων όταν ανεβαίνουν τα Euribor ή τα επιτόκια της ΕΚΤ, χωρίς να μειώνουν τα αντίστοιχα όταν πέφτουν. Κατέληξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία και επικεντρώνεται στη δημιουργία εντυπώσεων αντί για ουσιαστικές λύσεις.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση
Ένα σύντομο αλλά απολύτως ενδεικτικό χρονολόγιο της κυβερνητικής διγλωσσίας και του «αγχωμένου» υπουργείου Οικονομικών:
Το ΠΑΣΟΚ για λόγους φορολογικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και για να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες, με τροπολογία του έθεσε το ζήτημα της έκτακτης φορολόγησης των κερδών τους από την επιτοκιακή διαφορά και τις υπέρογκες χρεώσεις. Ο αρμόδιος Υπουργός λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των μετόχων των τραπεζών απέρριψε την τροπολογία, με την αιτιολογία ότι η φορολόγηση των τραπεζών δεν θα ήταν ένα δίκαιο μέτρο για τους επενδυτές που απέκτησαν τραπεζικές μετοχές.
Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός ανακαλύπτει ξαφνικά ότι τα “μπινελίκια” του προηγούμενου Υπουργού στους τραπεζίτες για το χάσμα των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων αλλά και τις αδικαιολόγητες προμήθειες μάλλον αναφέρονταν …στα σνακ που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους και δηλώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί το πρόβλημα, που επί ενάμιση χρόνο δεν έχει αντιμετωπίσει.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ για να προστατεύσει τους πολίτες καταθέτει τροπολογία για τις προμήθειες και τις χρεώσεις των τραπεζών χωρίς φυσικά να αποσύρει την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση, καθώς η μία δεν αναιρεί την άλλη και είναι απαραίτητη η ρύθμιση και των δύο θεμάτων προς όφελος της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση σερβίρει το ξαναζεσταμένο φαγητό του «λαϊκισμού» ενώ έχει ήδη ομολογήσει την αδυναμία της να ελέγξει τις αυθαιρεσίες του τραπεζικού συστήματος και ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού οδηγείται ως αποδιοπομπαίος τράγος στην πόρτα της εξόδου.
Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, γεγονός που δεν της προκαλεί απλά άγχος αλλά πανικό. Επειδή όμως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τα άγχη των κομμάτων αλλά για τα άγχη που τους προκαλεί η δύσκολη καθημερινότητα, καλά θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών να αφήσει την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και να εστιάσει περισσότερο στην ουσία.
Υ.Γ. Το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, στο μέρος που αναφέρεται στη διαφάνεια των επιτοκίων, είχε να απαντήσει σε ένα μόνο ερώτημα: Επιτρέπεται οι τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια δανείων όταν ανεβαίνουν τα Euribor ή τα επιτόκια της ΕΚΤ και να μην αποδίδουν τη μείωση στο επιτόκιο του δανειολήπτη όταν τα Euribor ή τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αντίστοιχα καθοδική πορεία; Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε την απάντηση: Οι τράπεζες μπορούν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τέτοιους καταχρηστικούς όρους, να μην αποδίδουν τη μείωση, να αυξάνουν έτσι τα περιθώρια κέρδους τους και να κερδοσκοπούν σε βάρος των δανειοληπτών. Ο Υπουργός Οικονομικών δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ αποκατάστασης της ισορροπίας και της διαφάνειας και του διοικητικού καθορισμού των επιτοκίων;
Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση σκόπιμα γίνεται θεατής στην κερδοσκοπία.
The post Κώστας Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση έχει ήδη ομολογήσει την αδυναμία της να ελέγξει τις αυθαιρεσίες του τραπεζικού συστήματος» appeared first on Newpost.gr.