Αν νομίζετε ότι τα δράματα περιορίζονται στις θεατρικές σκηνές, τότε δεν παρακολουθήσατε τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Με φόντο σπρωξίματα, κραυγές και ακόμα και λιποθυμίες, το κόμμα βρέθηκε αντιμέτωπο με την τρίτη διάσπασή του σε μόλις δεκαπέντε μήνες. Στο κέντρο της καταιγίδας; Ο Στέφανος Κασσελάκης, που εξήγγειλε με ζέση τη δημιουργία ενός νέου «λαϊκού προοδευτικού κόμματος» και δε δίστασε να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κόμμα κρατικοδίαιτων». Ένα ρήγμα που μόνο στα χαρτιά είναι πολιτικό, ενώ στην πραγματικότητα αποκαλύπτει την ουσία μιας διαμάχης ιδεολογίας και εξουσίας, παλαιών δομών και νέων φιλοδοξιών.
Ο Κασσελάκης και το νέο κόμμα
Με εκφράσεις γεμάτες πάθος, όπως «η συνέχεια του δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ» και «ο άνθρωπος στο επίκεντρο της πολιτικής», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές κοινό που είχε συγκεντρωθεί στα γραφεία του στον Ταύρο, υποσχέθηκε πως αυτός ο φορέας θα ανήκει στους πολίτες και όχι στους επαγγελματίες της εξουσίας. «Εσείς θα αποφασίσετε το όνομά του, γιατί εσείς είστε οι ιδιοκτήτες και εγώ ο υπηρέτης σας», δήλωσε με έμφαση ο Κασσελάκης, ενώ από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι το κόμμα παραμένει ισχυρό.
Η αντίδραση από την Κουμουνδούρου ήταν άμεση, κατηγορώντας τον Κασσελάκη για αποστασία. Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται να ανεξαρτητοποιηθούν χωρίς να παραδώσουν την έδρα τους», ενώ αναφέρθηκε σε «επικοινωνιακό σόου» του πρώην αρχηγού με «προβοκάτσιες που έπεσαν στο κενό». Με σκληρή γλώσσα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε την κίνηση του Κασσελάκη ως σχέδιο αποσταθεροποίησης.
Η λαϊκή υποδοχή, το τραγούδι της Άνοιξης και οι Βουλευτές που φεύγουν
Η ένταση μεταφέρθηκε και στους δρόμους, καθώς εκατοντάδες υποστηρικτές του Κασσελάκη, υπό τους ήχους του «Bella Ciao» και της «Άνοιξης» της Σοφίας Βόσσου, χειροκροτούσαν τον αρχηγό τους. Η Θεοδώρα Τζάκρη και άλλοι βουλευτές που προτίθενται να ανεξαρτητοποιηθούν παραστάθηκαν στον νέο πολιτικό φορέα, με τον Κασσελάκη να ανακοινώνει: «Η Αριστερά δεν είναι τρόπος για να ζεις, είναι τρόπος ζωής». Από το Γκάζι, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για «τραμπισμό» και σχέδιο από τους υποστηρικτές του Κασσελάκη για υπονόμευση της παράταξης.
Στο πλευρό του ήδη φαίνεται να στέκονται αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και βουλευτές που έχουν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους. Ήδη ανακοινώθηκαν τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένονται κι άλλες δηλώσεις στήριξης το προσεχές διάστημα. Ανάμεσά τους βρίσκονται ονόματα όπως οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα, ενώ και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ανήκει στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του Κασσελάκη, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να ακολουθήσει το νέο πολιτικό σχήμα.
Αίνιγμα παραμένει η στάση άλλων σημαντικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γιώτα Πούλου και Γιάννης Σαρακιώτης, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης. Ενώ και Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος και Έλενα Ακρίτα σταθμίζουν τις επιλογές τους.
Στη λίστα των υποστηρικτών του Κασσελάκη περιλαμβάνονται επίσης πρόσωπα που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πρώην βουλευτές και στελέχη που έχουν διαφοροποιηθεί από τις τελευταίες επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.
Οι συγκρούσεις στο συνέδριο
Μέσα στο συνέδριο, η κατάσταση ξέφυγε με χειροδικίες, έντονες λεκτικές επιθέσεις και λιποθυμίες. Παρά τις προσπάθειες του προεδρεύοντος Γιάννη Ματζουράνη για να επιβάλει την τάξη, η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική. Η Ράνια Σβίγγου κάλεσε για ψυχραιμία, αλλά οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με αιχμές και συλλογή υπογραφών που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από το προεδρείο.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Κασσελάκης αποχώρησε από το συνέδριο και κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον ακολουθήσουν στον Ταύρο για την επίσημη ανακοίνωση του νέου κινήματος. Παράλληλα, βουλευτές όπως ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Πέτρος Παππάς ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, επιβεβαιώνοντας το βαθύ ρήγμα που είχε δημιουργηθεί.
Η τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δεκαπέντε μήνες δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: το πολιτικό τοπίο της Αριστεράς αναδιαμορφώνεται βίαια, με τους πρωταγωνιστές του να διεκδικούν το δικό τους κομμάτι στην ιστορία του χώρου.
The post Κόμμα Πολιτών ή Κρατικοδίαιτων;» – Η τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με υποσχέσεις, σκηνές, λαβές πάλης και αποχωρήσεις Βουλευτών appeared first on Newpost.gr.