Στο πλαίσιο της δεύτερης διμερούς Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων Ιταλίας και Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζια Μελόνι, και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψαν Κοινή Δήλωση. Το κείμενο αυτό αναδεικνύει το βάθος της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και περιγράφει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας τους, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
του
Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλικής Δημοκρατίας
και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοτατίας
Σήμερα, εμείς, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Giorgia Meloni, και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντηθήκαμε στη Ρώμη με την ευκαιρία της δεύτερης διμερούς Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων της Ιταλικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γιορτάζοντας τη βαθιά φιλία μεταξύ των Εθνών μας, στενότερων εταίρων και Συμμάχων.
Εδώ στη Ρώμη, συμφωνήσαμε στα ακόλουθα προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση και να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για βελτιωμένη συνεργασία, διμερώς και διεθνώς:
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οικονομία
Συμφωνούμε να αναζητήσουμε μαζί νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, και να προωθήσουμε τη συνεργασία μας για κοινές πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις και να αυξήσουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τις πολλές ευκαιρίες όπου λαμβάνει χώρα ο ακμάζων διάλογος μεταξύ των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων.
Συμφωνούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις B2B για τα δύο Έθνη μέσω επενδύσεων ελληνικών και ιταλικών εταιρειών και να δημιουργήσουμε υποστηρικτικούς μηχανισμούς.
Ενέργεια
Θεωρούμε τον τομέα της ενέργειας κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό, το υδρογόνο, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), τη συνδεσιμότητα και τις ανανεώσιμες πηγές, και την τήρηση της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας.
Η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν μια φυσική γέφυρα ενέργειας μεταξύ της Μεσογείου και της Ευρώπης λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, της συνεργατικής μας προβολής και της πολύτιμης συνεισφοράς των επιχειρήσεών μας. Διαθέτουμε μια πλούσια διαφοροποίηση ενεργειακών διαδρομών – όπως αγωγοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικά καλώδια – και πηγών, ζωτικής σημασίας για την κοινή ασφάλεια και την ενεργειακή ανθεκτικότητα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Περιβάλλον
Προτιθέμεθα να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και στη διαφύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών μας από ακραία φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Μεσογείου, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για μια υγιή Μεσόγειο Θάλασσα.
Κινητικότητα – Διασυνδεσιμότητα – Καινοτομία
Προτιθέμεθα να ενισχύσουμε την κοινή ανάπτυξη διασυνδέσεων, επίσης μέσω έργων δικτύων μεταφορών, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και βελτιώνοντας την κινητικότητα επιβατών, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, στο πλαίσιο ασφαλών και ψηφιοποιημένων υποδομών, επιβεβαιώνοντας σε αυτό το πλαίσιο και τη συνεχή υποστήριξή μας στο έργο IMEEC. Και τα δύο Έθνη παραμένουν δεσμευμένα στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Προτιθέμεθα να κινητοποιήσουμε χρηματοοικονομικούς και τεχνικούς πόρους και να υποστηρίξουμε και να παρακολουθήσουμε τις επενδύσεις B2B με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους, την επίτευξη στόχων διαλειτουργικότητας, την αναβάθμιση της κυκλοφορίας και την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε όλες τις επενδύσεις στο ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα και σε νέο τροχαίο υλικό, όπως συμφωνήθηκε και περιγράφεται στο Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Σιδηροδρομικής Εταιρείας Hellenic Train Ανώνυμη Εταιρεία, μέλους του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato.
Στις Τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων δεδομένων, των δικτύων 5G/6G και των κέντρων δεδομένων, η Ελλάδα και η Ιταλία προτίθενται να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε σχετικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των έργων BlueMed και GreenMed, για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και τη διασφάλιση ασφαλούς και υψηλής χωρητικότητας ανταλλαγής δεδομένων προς υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της ψηφιακής αυτονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια. Επίσης, προτίθενται να εργαστούν μαζί για τη βελτίωση της παρακολούθησης, της ανθεκτικότητας και της προστασίας των υποθαλάσσιων καλωδίων στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα και η Ιταλία αναγνωρίζουν τη στρατηγική επιτακτική ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την ανάδειξή τους σε βασικούς μοχλούς καινοτομίας και ασφάλειας στη Μεσόγειο.
Στον Κυβερνοχώρο, και τα δύο Έθνη θα συνεργαστούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι κυβερνοαπειλών, προστατεύοντας τις κρίσιμες υποδομές και την ψηφιακή κυριαρχία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, ανάπτυξης ικανοτήτων και συντονισμένων μηχανισμών απόκρισης.
Άμυνα, Ασφάλεια και Πολιτική Προστασία
Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών, και να συνεργαστούμε περαιτέρω στην καταπολέμηση του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης. Επίσης, προτιθέμεθα να υποστηρίξουμε κοινές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και πρόδρομων χημικών ουσιών.
Προτιθέμεθα να ενισχύσουμε τον συντονισμό και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε επίσης την επιχειρησιακή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας, η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης ζωών και να συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας των ανθρώπων σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.
Πολιτισμός
Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση της πολιτιστικής μας συνεργασίας, η οποία χρονολογείται από την αρχαιότητα, ριζωμένη στην κοινή μας ιστορία που εκτείνεται σε αιώνες, αξιοποιώντας τις δραστηριότητες που προωθούν το έργο των πολιτιστικών μας ιδρυμάτων και προωθώντας τη συνεργασία στους τομείς των ανταλλαγών μουσείων, της διατήρησης και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς – συμπεριλαμβανομένης της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς – και του σύγχρονου πολιτισμού. Επαναλαμβάνουμε επίσης την κοινή μας αφοσίωση στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η παράνομη διακίνηση πολιτιστικής ιδιοκτησίας και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.
Χαιρετίζουμε τη διοργάνωση της έκθεσης “Painted Gold. El Greco and the Art between Crete and Venice” στο Fondazione Musei Civici di Venezia το 2025. Εξίσου χαιρετίζουμε τον ορισμό της Ιταλίας ως Τιμώμενης Χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2025, καθώς και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
Εκπαίδευση και Έρευνα
Θα εργαστούμε μαζί για την προώθηση της διδασκαλίας των αντίστοιχων γλωσσών μας στα σχολικά μας συστήματα, και επίσης για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην επιστημονική έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, προτιθέμεθα να ενισχύσουμε τα κοινά προγράμματα σπουδών και τους κοινούς τίτλους σπουδών που αναπτύσσονται και απονέμονται από ελληνικά και ιταλικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα προωθήσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία στον τομέα των Μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών, υποστηρίζοντας επίσης πρωτοβουλίες προτεραιότητας όπως το Einstein Telescope (ET), εργαζόμενοι μαζί εντός του Διοικητικού Συμβουλίου Κυβερνητικών Αντιπροσώπων (BGR) του ET προκειμένου να υποστηρίξουμε την κατασκευή του παρατηρητηρίου βαρυτικών κυμάτων ET στο Sos Enattos (Σαρδηνία, Ιταλία).
Τουρισμός
Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μαζί για την περαιτέρω επέκταση του ρόλου μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα του τουρισμού.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Νότια Γειτονία, Σύμφωνο για τη Μεσόγειο, Διεύρυνση
Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε περαιτέρω, και μέσω του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μεσόγειο, στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των μεταναστευτικών ροών, της πολιτικής προστασίας, της γαλάζιας οικονομίας, της οικονομικής ολοκλήρωσης, της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών.
Τονίζουμε τη συνεχή σημασία της διεύρυνσης ως γεωστρατηγικής επένδυσης στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Θα συνεργαστούμε, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου των “Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων”, για να υποστηρίξουμε μια δυναμική και αξιόπιστη διαδικασία ένταξης των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σύμφωνα με τις συμφωνημένες προϋποθέσεις, προωθώντας επίσης την σταδιακή ενσωμάτωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, με βάση την αξιοκρατία και με αναστρέψιμο τρόπο, στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη. Η επιδίωξη της περιφερειακής συμφιλίωσης και των σχέσεων καλής γειτονίας παραμένει θεμελιώδης προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική πρόοδος στη διαδικασία. Επιβεβαιώνουμε τις συνεισφορές μας σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική της σημασία για ολόκληρη την Ήπειρο.
Παράτυπη Μετανάστευση
Η Ιταλία και η Ελλάδα, ως χώρες πρώτης εισόδου, φέρουν το βάρος μη βιώσιμων επιπέδων παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο μόνο εργαζόμενοι πιο στενά μαζί μέσω μιας ενιαίας απάντησης από την ΕΕ. Η ανάπτυξη της εξωτερικής διάστασης είναι απαραίτητη για την επιτυχία στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης μακροπρόθεσμα. Θα εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε τη σωστή και ισορροπημένη εφαρμογή του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τηρώντας πλήρως την αρχή της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού ευθυνών. Ανυπομονούμε επίσης να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, όπως η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των εννοιών της Ασφαλούς Χώρας Προέλευσης και της Ασφαλούς Τρίτης Χώρας. Χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και δεσμευόμαστε για ταχεία έγκριση της νεοπαρουσιαζόμενης πρότασης κανονισμού επιστροφών. Επιπλέον, υποστηρίζουμε την ταχεία υιοθέτηση μιας λίστας της ΕΕ με ασφαλείς χώρες προέλευσης και ασφαλείς τρίτες χώρες.
Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ
Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Είμαστε δεσμευμένοι στην ενίσχυση της Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, καθιστώντας την ΕΕ έναν αποτελεσματικό παγκόσμιο παράγοντα και έναν αξιόπιστο πάροχο ασφάλειας. Ταυτόχρονα, τονίζουμε τη σημασία της προώθησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης για την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών και ικανοτήτων αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τρίτες χώρες ομοϊδεάτες, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Η ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων και της βιομηχανικής βάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία και πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ. Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων δαπανών, ζητούμε μεγαλύτερη φιλοδοξία από την ΕΕ, ξεκινώντας από την καλύτερη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων, έναν μεγαλύτερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημόσια χρηματοδότηση και ιδιωτικές επενδύσεις, τον αποκλεισμό των στρατιωτικών δαπανών από τους υπολογισμούς ελλείμματος σύμφωνα με την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, και την ανάπτυξη νέων κοινών μέσων, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού ταμείου.
Ανταγωνιστικότητα, Ενέργεια, Συνοχή
Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, με σκοπό την αύξηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ΕΕ και άλλων μεγάλων δυνάμεων σε κρίσιμους τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως την ταχεία και αποφασιστική πρόοδο στην προώθηση της απλοποίησης ως οριζόντιου διευκολυντή, με ιδιαίτερη προσοχή στις ΜΜΕ και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης σε όλη την ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, για την κινητοποίηση αποταμιεύσεων, την απελευθέρωση των απαραίτητων επενδύσεων και την επιτάχυνση της χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης.
Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής που βελτιώνει την ελκυστικότητα της ΕΕ για επενδύσεις, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και μειώνει τις τιμές της ενέργειας. Ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μια πιο πράσινη, πιο κυκλική και πιο ψηφιακή βιομηχανία, τονίζουμε την ανάγκη να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ νέων βασικών τεχνολογιών που καθιστούν εφικτή τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και πιο παραδοσιακών βιομηχανιών που βρίσκονται σε μετάβαση, όπως οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ναυτιλίας.
Θα καταβάλουμε προσπάθειες για την επίτευξη μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης και θα προωθήσουμε τις φυσικές διασυνδέσεις και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, διαδρομών και προμηθειών ως μέσο για τη μείωση των διαφορών τιμών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και για τη διασφάλιση προσιτών ενεργειακών δαπανών – ένα βασικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητάς μας.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ στο επίκεντρο μιας ευημερούσας και ανταγωνιστικής Ευρώπης, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον βασικό της στόχο της προώθησης της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.
Θα διερευνήσουμε καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και των προγραμμάτων Interreg της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της Στρατηγικής της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR).
Κοινή Αγροτική Πολιτική
Η Ιταλία και η Ελλάδα επιδιώκουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα μιας ανανεωμένης και καινοτόμου ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας και της απλοποιημένης ουσιαστικής υποστήριξης για τους μικρούς αγρότες. Καθώς οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αγροτική παραγωγή, υπογραμμίζουμε την ανάγκη για ειδική υποστήριξη από την ΕΕ για μέτρα προσαρμογής. Θα διαφυλάξουμε τα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και θα προωθήσουμε τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής στην ΕΕ και στα διεθνή φόρουμ, επίσης μέσω στενότερου συντονισμού στην προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων και στην υποστήριξη ενός συστήματος επισήμανσης της ΕΕ που βασίζεται σε έγκυρα επιστημονικά στοιχεία.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της αλιείας, τονίζουμε την ανάγκη προστασίας των συμφερόντων των αλιέων μας και διασφάλισης της βιωσιμότητας των αλιευτικών αποθεμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Η Ιταλία και η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες και αναδυόμενες προκλήσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον, επιβεβαιώνουν την ισχυρή τους αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να συμβάλουν στη διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής, καθοδηγούμενες από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του UNCLOS.
Θα συνεργαστούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις και να προωθήσουμε την πολυμέρεια, λαμβάνοντας υπόψη επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εκλεγμένο μέλος, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και σε όλα τα σχετικά φόρα, συμπεριλαμβανομένου του MED9, για να αυξήσουμε την εστίαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, την κοινή μας στρατηγική περιοχή. Αυτό θα συνεπάγεται επίσης υποστήριξη για επαρκή χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στις φιλοδοξίες μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ειδικών μέσων.
Θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ με σκοπό την ενίσχυση των θεσμών ασφάλειας και άμυνας, των ικανοτήτων και της ανθεκτικότητας των Νοτίων εταίρων μας μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη Νότια Γειτονία και την πλήρη αξιοποίηση του Κέντρου (Hub) για τον Νότο.
Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και στην ασφάλεια, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην επισκευή, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη επίσης την Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που θα φιλοξενήσει η Ιταλία τον Ιούλιο του 2025.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, και επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και σε μια λύση δύο κρατών με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ εν ειρήνη και ασφάλεια.
Η Ιταλία και η Ελλάδα, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στέκονται στο πλευρό του συριακού λαού στην επιδίωξη μιας συριακής ηγεσίας και συριακής ιδιοκτησίας ειρηνικής και χωρίς αποκλεισμούς μετάβασης που θα διασφαλίσει την πλήρη ενσωμάτωση και προστασία όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων. Τονίζουμε τη σημασία της δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για την εθελοντική, αξιοπρεπή, ασφαλή και βιώσιμη επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους στη Συρία.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τη σταθερότητα της Λιβύης, υποστηρίζοντας την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, ιδίως στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ ASPIDES.
Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ισχυρότερες και στενότερες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και με τις χώρες του Κόλπου, και να ενθαρρύνουμε πιο δομημένη συνεργασία και επενδύσεις.
Αναγνωρίζουμε τη σημασία της προώθησης δίκαιων εταιρικών σχέσεων με αφρικανικά Έθνη, συμβάλλοντας στη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της αφρικανικής Ηπείρου, σύμφωνα με το όραμα της Ιταλίας για το Σχέδιο Mattei για την Αφρική και μέσω κοινών προσπαθειών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Global Gateway.
Στη Σύνοδο Κορυφής υπεγράφησαν οι ακόλουθες συμφωνίες και έγγραφα:
Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία σε θέματα μέτρων αστυνόμευσης του εναέριου χώρου έναντι μη στρατιωτικών απειλών από αέρος
Επιχειρησιακό Μνημόνιο για την Καταπολέμηση Ναρκωτικών μεταξύ της Κεντρικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Ιταλίας και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας
Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας διάσωσης, της πρόληψης πυρκαγιών και των πυροσβεστικών δραστηριοτήτων
Τεχνική Διευθέτηση μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλικής Δημοκρατίας για την ίδρυση κοινών περιπολιών για την προστασία της δημόσιας τάξης σε τουριστικές περιοχές
Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Επιχειρήσεων και του Made in Italy της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνεργασία στους τομείς της βιομηχανικής πολιτικής και πολιτικής ΜΜΕ
Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Επιχειρήσεων και του Made in Italy της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνεργασία στους τομείς της ψηφιοποίησης, του διαστήματος, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας
Μνημόνιο Κατανόησης για αθλητική συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Αθλητισμού υπό την Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας
Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας στον τομέα της μεταρρύθμισης και καινοτομίας της δημόσιας διοίκησης
Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας της Ιταλικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας της Ελληνικής Δημοκρατίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
Μνημόνιο Κατανόησης για αγροτική έρευνα και συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ)
Κοινή Δήλωση για τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας από την Ιταλική Δημοκρατία και την Ελληνική Δημοκρατία
Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Σιδηροδρομικής Εταιρείας Hellenic Train Ανώνυμη Εταιρεία
Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με το “Νέο Έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας – GR.ITA. 2” μεταξύ της TERNA Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni και του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.)
Ρώμη, 12 Μαΐου 2025
The post Κοινή Δήλωση Μελόνι και Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης – Αυτές είναι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν appeared first on Newpost.gr.