Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Άγκυρα σε μια περίοδο όπου Αθήνα και Άγκυρα εμφανίζονταν να αναζητούν βηματισμό εξομάλυνσης. Από τη μία, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και από την άλλη, ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος και τα μηνύματα από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της γειτονικής χώρας διατηρούν υψηλούς τόνους.
Η ενόχληση της Άγκυρας κορυφώνεται με φόντο τον ελληνικό σχεδιασμό για την επανεκκίνηση των εργασιών τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου ανατολικά της Κάσου. Τουρκικές διαρροές προειδοποιούν πως δεν θα γίνουν αποδεκτά τετελεσμένα, την ώρα που η Αθήνα -σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο»- ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέο θαλάσσιο χωροταξικό με χάρτες για το Αιγαίο μέχρι τις 27 Απριλίου, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην τουρκική πλευρά.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, απαντώντας στις αιχμές της Άγκυρας, τόνισε: «Ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαρκώς συνθήκες έντασης».
Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος με τον σκληρό πυρήνα της τουρκικής ηγεσίας κινήθηκε και ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος επανέφερε το αφήγημα περί «ελληνικής κατοχής» στα νησιά του Αιγαίου:
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να περάσει τα όρια. Η αμφισβήτηση εκ μέρους της Αθήνας όσον αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα στα νησιά που καταλαμβάνει, είναι εξελίξεις αντιπαλότητας τις οποίες παρακολουθούμε με προσοχή και επαγρύπνηση».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν παραμένει στον “πάγο”, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την τακτική της καθυστέρησης, διατηρώντας ζωντανές τις εστίες έντασης.
Δένδιας: Σχεδιάζουμε με το βλέμμα 20 χρόνια μπροστά
Στο μέτωπο της αποτροπής, η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση της αμυντικής της ισχύος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε το νέο, 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και την απόκτηση δύο μεταχειρισμένων φρεγατών από την Ιταλία, αντίστοιχων των Belh@rra.
«Αυτό το οποίο θα αντιμετωπίσουμε είναι η υπαρκτή απειλή επί τη βάσει της οποίας σχεδιάζουμε», τόνισε ο Ν. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η χώρα σχεδιάζει για τις επόμενες δύο δεκαετίες με στόχο να υπερκαλύψει κάθε ενδεχόμενο απειλής.
Στον ορίζοντα, η άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στον Φλοίσβο και του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα στις 14 Απριλίου προσθέτει επιπλέον διπλωματικό και στρατιωτικό βάρος στις εξελίξεις, ειδικά καθώς το ζήτημα του καλωδίου παραμένει ανοιχτό και υψηλής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα.
Νίκος Δένδιας: «Στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης Belharra»
The post «Καταιγίδα» στο Αιγαίο: Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, η Άγκυρα απειλεί με τετελεσμένα για το καλώδιο και τα νησιά και ο Δένδιας ενισχύει την άμυνα appeared first on Newpost.gr.