Η ελληνική πολιτική σκηνή είναι γεμάτη από έντονες αντιπαραθέσεις και εσωκομματικές συγκρούσεις. Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη δυναμική περιλαμβάνει τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ενώ ο Κασσελάκης φαινομενικά βγαίνει νικητής από δύο κρίσιμες μάχες, οι αριθμοί και τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια πιο σύνθετη πραγματικότητα.
Σίγουρα δεν είναι κερδισμένος ο Αλέξης Τσίπρας που σπαταλά το πολιτικό του κεφάλαιο υπονομεύοντας την παράταξη που τον ανέδειξε κινδυνεύοντας να γίνει ο νέος Αλαβάνος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη σύγκρουση: Το συνέδριο πριν τις Ευρωεκλογές
Η πρώτη σοβαρή αναμέτρηση των δύο ανδρών σημειώθηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ανησυχώντας για την πορεία του κόμματος μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία, έκανε μια δυναμική κίνηση θέτοντας, ουσιαστικά, θέμα ηγεσίας. Ελπίζοντας να επαναφέρει τη δική του φρουρά και να ξανακερδίσει τον έλεγχο του κόμματος, ο Τσίπρας προκάλεσε έναν εσωκομματικό ρήγμα.
Παρόλα αυτά, ο Κασσελάκης κατάφερε να αποτρέψει την ανατροπή του, κερδίζοντας μια κρίσιμη μάχη στο συνέδριο. Και κατάφερε να κρατήσει όρθιο τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αν είχε αποφύγει λάθη στο τέλος της τότε προεκλογικής περιόδου θα είχε καταγράψει μεγαλύτερο ποσοστό.
Η ανταρσία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Η δεύτερη σύγκρουση έλαβε χώρα όταν ο Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Σωκράτη Φάμελλου από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προσπαθώντας να εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα. Βέβαια τα όργανα είχαν αρχίσει νωρίτερα με παρεμβάσεις της «ομάδας Τσίπρα» νωρίτερα στην Πολιτική Γραμματεία αλλά και στα ΜΜΕ.
Ο Φάμελλος επέλεξε να γίνει ο «λαγός» του Τσίπρα για μια καταγραφή δυνάμεων αλλά και ισχυρή αμφισβήτηση του Κασσελάκη πριν την κρίσιμη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να υποχωρήσει, προκαλώντας έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων.
Παρά την τελική επικράτηση του Κασσελάκη, η αλήθεια είναι πως αυτή η σύγκρουση αποκάλυψε τα αδύνατα σημεία του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Με 17 βουλευτές να τον στηρίζουν ανοιχτά, η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε κρατά ουδέτερη στάση, είτε αντιτίθεται στις αποφάσεις του. Ωστόσο με τόσα μέτωπα ο Κασσελάκης «κρατήθηκε» ζωντανός αλλά ίσως να του κοστίσει περισσότερο στο μέλλον, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να στραφεί εναντίον του, ιδίως αν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να δείχνουν κατακρήμνιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ρόλος του Τσίπρα: Υπονόμευση
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Αν και οι ενέργειές του δείχνουν πως υπονομεύει την ηγεσία του Κασσελάκη, αυτή η στάση του δεν φαίνεται να ενισχύει τη δική του επιρροή. Αντιθέτως, οι βουλευτές που επιτίθενται στον Κασσελάκη καταλήγουν να εξοργίζουν τη βάση του κόμματος, η οποία βλέπει τον νέο ηγέτη ως ένα σύμβολο ανανέωσης. Αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για τον Κασσελάκη στην τελική αναμέτρηση.
Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να κινείται χωρίς στρατηγική, χωρίς να διατυπώνει ξεκάθαρα τι επιδιώκει. Αυτός ο εσωτερικός διχασμός, σε συνδυασμό με την αποστροφή της βάσης προς την υπονόμευση του νέου ηγέτη, μπορεί τελικά να ενισχύσει τον Κασσελάκη, παρά τα εσωτερικά του προβλήματα.
Η Μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να υποστηρίζει πως ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως το κόμμα διατήρησε τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, δημιουργώντας αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει πως το μέλλον του κόμματος είναι αβέβαιο, καθώς οι εσωκομματικές διαμάχες συνεχίζουν να υπονομεύουν την ενότητα και τη σταθερότητά του.
Με την ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα να βαραίνει για τα τελευταία επεισόδιά απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη για τον έλεγχο του κόμματος φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει. Η ερώτηση που παραμένει είναι αν ο Κασσελάκης μπορεί να ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιξοότητες και να οδηγήσει το κόμμα σε μια νέα εποχή, ή αν οι πληγές που έχουν ανοιχτεί θα αποδειχθούν μοιραίες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος δρόμος για τον Κασσελάκη είναι να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα εσωκομματική διαδικασία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά κυρίως καθαρές λύσεις.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει από το παρασκήνιο και εκ του μακρόθεν προκαλώντας εσωστρέφεια από το Σούνιο αποδεικνύει πόσο αποκομμένος είναι από την πραγματικότητα και τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να συμβάλει στην ενότητα και την ανανέωση του κόμματος, επιλέγει να υπονομεύει τη νέα ηγεσία, βάζοντας προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από το συμφέρον της παράταξης. Η στάση αυτή όχι μόνο αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη περίοδο, αλλά και αφήνει το κόμμα εκτεθειμένο σε περαιτέρω διασπάσεις και εσωτερικές διαμάχες, με τον ίδιο να εμφανίζεται ως τροχοπέδη για την αναγκαία πρόοδο.
The post Κασσελάκης – Τσίπρας 2-0: Πολύ σκληρός για να πεθάνει; appeared first on Newpost.gr.