Κασμίρ – Η ανοιχτή πληγή της Ασίας και ο κίνδυνος διεθνούς ανάφλεξης

By
4 Min Read

Η νέα αιματηρή έξαρση στο Κασμίρ επαναφέρει στο επίκεντρο ένα από τα παλαιότερα και πιο εκρηκτικά εδαφικά ζητήματα του πλανήτη. Η φονική επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ με 26 νεκρούς άμαχους αποτέλεσε τη θρυαλλίδα. Δύο εβδομάδες μετά, η Ινδία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας αεροπορική επιχείρηση («Sindoor») σε πακιστανικά εδάφη και περιοχές του Κασμίρ υπό πακιστανικό έλεγχο, πυροδοτώντας μια νέα κούρσα στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Οι φόβοι για πολεμικό ντόμινο δεν είναι πια σενάριο, αλλά άμεσος κίνδυνος.

Η κλιμάκωση

Η επιχείρηση της Ινδίας συνοδεύτηκε από χτυπήματα σε τουλάχιστον έξι πόλεις του Πακιστάν, προκαλώντας 26 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά. Οι πακιστανικές απαντήσεις με πυρά πυροβολικού και ρουκέτες σε ινδικές θέσεις στο Κασμίρ είχαν αποτέλεσμα ακόμα οκτώ νεκρούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στους 36 μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες. Τα σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ φλέγονται ξανά.

Πώς φτάσαμε εδώ

Η Ινδία κατηγόρησε το «Μέτωπο Αντίστασης του Κασμίρ», μια ομάδα που φέρεται να σχετίζεται με τη γνωστή τρομοκρατική οργάνωση Lashkar-e-Taiba – υπεύθυνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Βομβάη το 2008 – και να έχει δεσμούς με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI). Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη. Όμως ο πρωθυπουργός Μόντι ήταν ξεκάθαρος: «Θα τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους πέρα από κάθε φαντασία».

Η Ινδία, με φόντο και τις επερχόμενες εκλογές, εμφανίζεται αποφασισμένη να επιδείξει πυγμή, ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του Ναρέντρα Μόντι που έχει χτίσει το προφίλ του σε εθνικιστικό αφήγημα και αυστηρή στάση απέναντι στο Πακιστάν. Το 2019, μετά την επίθεση στο Πουλγουάμα, είχε εξαπολύσει και πάλι αεροπορικές επιδρομές στο πακιστανικό Μπαλακότ.

Γιατί το Κασμίρ παραμένει πυριτιδαποθήκη

Το Κασμίρ είναι μια διχοτομημένη περιοχή από το 1947, όταν η αποχώρηση των Βρετανών άφησε ανοιχτό το θέμα της ένταξης του πριγκιπάτου. Ινδία και Πακιστάν έχουν πολεμήσει τρεις φορές για την περιοχή, ενώ η γραμμή ελέγχου (LoC) είναι στην πραγματικότητα ένα άτυπο και ευμετάβλητο σύνορο. Στο Κασμίρ  κατοικεί κυρίως μουσουλμανικός πληθυσμός που συχνά διαμαρτύρεται για καταπίεση, ενώ στο Πακιστάν η αφήγηση είναι πως πρόκειται για έναν “απελευθερωτικό” αγώνα.

Το 2019, η Ινδία προχώρησε σε κατάργηση του αυτόνομου καθεστώτος του Τζαμού και Κασμίρ, εντείνοντας την οργή στο μουσουλμανικό στοιχείο και προκαλώντας νέα ένταση με το Πακιστάν.

Τι κινδυνεύει τώρα

Τοπικά: Μια γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη, με βαριές απώλειες σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.
Περιφερειακά: Ανατροπή ισορροπιών στη Νότια Ασία και ενεργοποίηση έτερων εστιών αστάθειας, όπως το Αφγανιστάν ή τα σύνορα με την Κίνα.
Πυρηνικός κίνδυνος: Υπενθυμίζεται πως και οι δύο χώρες είναι πυρηνικά οπλισμένες, με το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών όπλων να έχει αναφερθεί κατά καιρούς.

Διεθνής ανησυχία

Ο ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν απευθύνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, χωρίς όμως σαφές σχέδιο διαμεσολάβησης. Η Κίνα παρακολουθεί από κοντά, καθώς έχει στενές σχέσεις με το Πακιστάν, αλλά και ευαίσθητες συνοριακές διαφορές με την Ινδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται σε δηλώσεις «ανησυχίας», ενώ η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει ουδετερότητα, καθώς έχει σχέσεις με αμφότερες.

Συμπέρασμα

Το Κασμίρ είναι μια παλιά πληγή που δεν έκλεισε ποτέ. Κάθε νέα σπίθα μπορεί να γίνει πυρκαγιά. Η σημερινή ανάφλεξη είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ: συνδυάζει εθνικιστική ρητορική, όπλα υψηλής ισχύος, ψηφιακή προπαγάνδα και έλλειψη διεθνούς εποπτείας. Μια τοπική σύγκρουση κινδυνεύει να γίνει διεθνής κρίση.

Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση σύντομα, η διεθνής κοινότητα ενδέχεται να παρακολουθήσει την πρώτη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων στον 21ο αιώνα. Και τότε, το τίμημα δεν θα αφορά μόνο την Ινδία και το Πακιστάν.

The post Κασμίρ – Η ανοιχτή πληγή της Ασίας και ο κίνδυνος διεθνούς ανάφλεξης appeared first on Newpost.gr.

Share This Article