Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο στην πολυτάραχη σχέση Μητσοτακικών και Σαμαρικών. Από την ιστορική ρήξη του 1993, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ιδρύοντας την Πολιτική Άνοιξη, μέχρι τη σημερινή απομάκρυνσή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι σχέσεις των δύο στρατοπέδων υπήρξαν πάντοτε τεταμένες παρά τη πρόσκαιρη, όπως αποδείχτηκε, προσέγγισης και συνεργασίας στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές.
Ωστόσο είχε υπάρξει στο παρελθόν η ρήξη με την αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακαγιάννη, που δεν συγχώρησε πότε τον Αντώνη Σαμαρά για την ταπεινωτική ήττα που υπέστη στις εσωκομματικές εκλογές και μετά την άρνηση του τελευταίου να μην ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο, διαφοροποιήθηκε και ίδρυσε ένα θνησιγενές κόμμα. Στη συνέχεια επέστρεψε στη ΝΔ ξεχνώντας τα όσα καταλόγιζε στον τότε αρχηγό της ΝΔ.
Η συνέντευξη του Σαμαρά στο «Βήμα» ήταν το έναυσμα για τη διαγραφή, καθώς περιλάμβανε κατηγορίες για ενδοτική στάση στα ελληνοτουρκικά, πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ευθείες βολές κατά του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στο Newpost, θεωρούν ότι η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά ήταν διαχρονική και δικαιωμένη από τις εξελίξεις. Και μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα ίδια και χειρότερα είχε πει στο Πολεμικό Μουσείο. Υποστηρίζουν πως η πρότασή του για τον Κώστα Καραμανλή δεν ήταν κάτι νέο, καθώς ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήδη κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία και μάλιστα με ευθύνη του Μαξίμου. Αλλά αναρωτιούνται αν η η πραγματική αιτία της διαγραφής ήταν η ευθεία κριτική στον Γεραπετρίτη ή κάτι άλλο που φοβάται ο Πρωθυπουργός. Όπως σημειώνουν, όποιος διαβάσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού με προσοχή, θα καταλάβει ότι αυτές εστιάζουν σε θεμελιώδη εθνικά ζητήματα. Και μάλιστα διευκρινίζουν ότι θα φροντίσουν με επιμέλεια να τις υπενθυμίσουν.
Το παρασκήνιο της διαγραφής: Η σύσκεψη στο μαξίμου
Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών το πρωί του Σαββάτου, με παρόντες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τους υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη, καθώς και ανώτερα στελέχη επικοινωνίας όπως ο Πάνος Αμυράς, ο Χρήστος Ζωγράφος και η Κύρα Κάπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο πρωθυπουργός διάβασε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, δήλωσε ότι η ρήξη ήταν πλέον αναπόφευκτη. «Δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για αμφισβήτηση στην παράταξη», φέρεται να είπε.
Η επιθετική ανακοίνωση που ακολούθησε, με την οποία γνωστοποιήθηκε η διαγραφή, τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει σταθερή και πως «η ιστορία του 1993 δεν θα επαναληφθεί».
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Νέα Δημοκρατία του 2024 έχει πιο ισχυρή και συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα από ποτέ, ενώ το επόμενο crash test θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Σαμαράς, οι βουλευτές και τα σενάρια για νέο κόμμα
Η διαγραφή Σαμαρά αφήνει ερωτήματα για τη στάση των βουλευτών που βρίσκονται κοντά του. Παρόλο που συνομιλεί τακτικά με περίπου δέκα βουλευτές, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί ανοιχτά. Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι, παρά τις δηλώσεις και τις εσωτερικές γκρίνιες, η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα κινδυνεύσει. Παράλληλα, το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος παραμένει ανοιχτό, με στελέχη κοντά στον Σαμαρά να μην αποκλείουν τίποτα, αλλά να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα εφικτό.
Το σενάριο των εκλογών και ο ρόλος Καραμανλή
Η πρόταση του Σαμαρά για τον Κώστα Καραμανλή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας δημιούργησε νέα δεδομένα. Από το περιβάλλον του Καραμανλή, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση και ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ασχοληθεί με το θέμα. Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν όλα τα σενάρια ακόμα και αν διαψεύσουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τη ρευστότητα που δημιούργησε η διαγραφή. Ο νέος εκλογικός νόμος, που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση προ ψήφιση, να μειώσει το όριο για αυτοδυναμία στο 33-34%, αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για τη ΝΔ σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης.
Το πολιτικό στοίχημα
Η διαγραφή Σαμαρά, παρά την εμφανή αποφασιστικότητα του Μαξίμου, ανοίγει νέες προκλήσεις για τη ΝΔ. Θα επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ελέγξει την κατάσταση και να αποτρέψει μια παρατεταμένη εσωστρέφεια; Ή μήπως αυτή η διαγραφή θα λειτουργήσει ως πυροδότης για έναν νέο κύκλο ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό; Η ιστορία του κόμματος διδάσκει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ιδιαίτερα όταν στην εξίσωση μπαίνουν προσωπικότητες όπως ο Αντώνης Σαμαράς.
The post Η ρήξη Μητσοτάκη-Σαμαρά: Το ιστορικό, οι επόμενες κινήσεις και το πολιτικό μέλλον – Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, η σύσκεψη της διαγραφής και τα πολιτικά στοιχήματα appeared first on Newpost.gr.