Αν κάτι ξεχώρισε σε πολιτικό επίπεδο στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αυτό ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις της για τα θέματα άμυνας αλλά και τις γυναικοκτονίες. Ο πρωθυπουργός δεν “χάιδεψε” την Πλεύση, ούτε προσπάθησε να φανεί ευχάριστος απέναντί της, τουναντίον μάλιστα προσπάθησε να δείξει ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου στερείται άποψης, προτάσεων, θέσεων και προγράμματος και μπορεί να επιβάλλεται μόνο σε μονοθεματικές συζητήσεις όπως αυτές που αφορούσαν το προηγούμενο διάστημα το έγκλημα των Τεμπών.
Η συγκεκριμένη όμως κίνηση από πλευράς του πρωθυπουργού ερμηνεύεται με δύο αναγνώσεις που κάθε μία έχει τη σημασία της: Είτε επιβεβαιώνει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η δημοσκοπική άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας οφείλεται σε “δάκτυλο” του Μεγάρο Μαξίμου το οποίο επιχειρεί αναδεικνύοντας έναν νέο πόλο να εξουδετερώσει τα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Είτε φανερώνει ότι πράγματι η κυβέρνηση αναλύοντας τα δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν μία τάση παγίωσης των υψηλών ποσοστών του κόμματος Κωνσταντοπούλου αντιλαμβάνεται ότι αναδεικνύεται σε πολιτική δύναμη αρκετά ισχυρή επομένως επιχειρεί πολιτικά την απομείωσή της. Το ένα σενάριο δεν αναιρεί το άλλο καθώς ο χρόνος που αφιέρωσε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στην Πλεύση Ελευθερίας μπορεί συγχρόνως να αποσκοπούσε και στην υποβάθμιση των άλλων πολιτικων δυνάμεων και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως οι παρατηρήσεις του ήταν αποδομητικές για το κόμμα Κωνσταντοπούλου. Την “χτύπησε” στις αναφορές της στο νόμισμα καλώντας την να υπερασπιστεί την άποψή της με θάρρος και όχι με ημίμετρα, της επιτέθηκε για την ιδρυτική διακήρυξη της Πλεύσης που λέει ότι θα υποδέχεται “κάθε κατατρεγμένο είτε δικαιούται άσυλο είτε είναι θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης” για να τής πει ότι “η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε” και την προκάλεσε να πει τις θέσεις της για την άμυνα και το πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.
Σε εκείνο το σημείο έγινε σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απαξιώσει και το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τη “δημοσκοπική ορμή” της Πλεύσης ενώ επέκρινε και τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί ο ίδιος είχε προβλέψει αυτήν την εξέλιξη (άνοδο Κωνσταντοπούλου) αφού ταυτίστηκε μαζί της. Στη δευτερολογία της η πρόεδρος της Πλεύσης σχολίασε ότι εκείνη και το κόμμα της λογοδοτούν στους πολίτες και τις νέες γενιές.
Ως προς την συζήτηση που έγινε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώθηκε η διάθεση παροχών της κυβέρνησης, επομένως και ο τρόμος της συνεχιζόμενης φθοράς που έχει κυριεύσει το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την ενίσχυση των 100 ευρώ από την 1η Ιουλίου για όλους τους ένστολους αλλά και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Συνέστησε υπομονή κι επί της ουσίας είπε ότι “όλοι θα πάρετε” με ορίζοντα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Προσπάθησε να ντύσει την παροχολογία του και τα ταξίματα λέγοντας ότι “η δημοσιονομική ευελιξία δεν είναι αμελητέα, δεν είναι όμως και απεριόριστη”.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του σχολίασε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: Ο πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να στηρίζει την κυβέρνηση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση. Να προτείνει, να ασκεί κριτική και όταν υπάρχει ένα πλαίσιο συναινέσεων να υπάρχει θάρρος και γενναιότητα”.
The post Η Πλεύση στο στόχαστρο του Μαξίμου: Πρώτη φορά απάντηση Μητσοτάκη στη Ζωή appeared first on Newpost.gr.