Τι κοινό μπορεί να έχει ο “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” με τον “γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ”; Θεωρητικώς το μόνο που συνδέει τους δύο νεοεμφανιζόμενους όρους/χαρακτηρισμούς είναι η αρνητική χροιά που δίνουν όσοι τους χρησιμοποιούν για να υποτιμήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα. Εν προκειμένω η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “λούστηκε” όσα έσπευσε να καταλογίσει στο ΠΑΣΟΚ αποκαλώντας τον “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” επειδή καταψηφίζει τα νομοθετήματά της και ήρθε αντιμέτωπη με αντίστοιχη -χρώματος μπλε- ειρωνία εν είδει καταγγελίας από το περιβάλλον του διαγραφέντος Αντώνη Σαμαρά.
Κάπως έτσι η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία βρέθηκαν εν μέσω μιας έντονης εσωκομματικής κρίσης να απολογούνται γιατί δεν ακολουθούν αρκούντως δεξιές πολιτικές σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού κι αυτό λίγες μόλις ημέρες μετά την εντυπωσιακή μετατόπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα δεξιά με βάση όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο debate του με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μάλλον ένα θολό μήνυμα σχολιάζοντας στο Bloomberg ότι “η καλύτερη απάντηση σε όσους λένε ότι πρέπει να πάμε στα δεξιά είναι ότι πρέπει να πιστέψεις στις πολιτικές τους” . Η ερμηνεία αυτής της δήλωσης έγινε ακόμη πιο δύσκολη όταν συμπλήρωσε ότι ο ίδιος είναι “κεντροδεξιός” αλλά πιστεύει ότι τις εκλογές τίς κερδίζει το κέντρο. Επί της ουσίας έκανε την παραδοχή πως κοιτάζει περισσότερο προς το κέντρο αφήνοντας τον δεξιότερο πολιτικό χώρο ακάλυπτο και μεγάλο μέρος του παραδοσιακού ψηφοφόρου της ΝΔ ανικανοποίητο. Εκ παραλλήλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντούσε στις αιτιάσεις της πλευράς Σαμαρά περί “γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ” απαριθμώντας τις δεξιές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκης οι οποίες δύσκολα παραπέμπουν σε μία κεντρώα ή κεντροδεξιά κυβέρνηση. “Τα Ραφάλ και οι Μπελαρά έχουν γίνει από αριστερή κυβέρνηση;” διερωτήθηκε και περιέγραψε παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν υποδηλώνουν όπως υπονόησε σε καμία περίπτωση μία κυβέρνηση με αριστερά χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στα γεγονότα στον Έβρο, στον φράχτη του Έβρου, στον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας, αλλά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια για να καταρρίψει τον ισχυρισμό πως η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία αυτό που ήθελαν να αποτινάξουν από πάνω τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μαρινάκης ήταν η αιχμή ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει στοιχεία μίας προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) “λαϊκιστών” κατά την πάγια αντίληψη της ΝΔ.
Εντούτοις περιγράφοντας τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επί της ουσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέρριψε το αφήγημα περί μιας κεντροδεξιάς φιλελεύθερης κυβέρνησης αμφισβητώντας άθελά του την πεποίθηση του κυρίου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο.
Είναι γεγονός ότι η ΝΔ προσπαθεί πλέον να πατήσει πάνω σε δύο βάρκες. Από τη μία προσπαθεί να εμφανιστεί ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που εφαρμόζει κεντρώες πολιτικές (για να ικανοποιήσει ένα μεγάλο εκλογικό της κομμάτι) και από την άλλη να υπερασπιστεί τη δεξιά της ταυτότητα κατευνάζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής εκλογικής της πελατείας κι έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό στελεχών. Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών και η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να κλείσει το μάτι στην δεξιά πλευρά είτε εντός είτε εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Οι ισορροπίες σε μία δεύτερη κυβερνητική θητεία που δοκιμάζεται ήδη από τον πρώτο χρόνο του βίου της είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κρατηθούν ιδίως όταν η διαδικασία της Προεδρικής εκλογής αν και δεν συνδέεται πλέον με εκλογές θα καθορίσουν αναλόγως της επιλογής του πρωθυπουργού τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
The post Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σε έναν πόλεμο ταμπελών και στρατηγικών: Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ, Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος κυβερνά την Κεντροδεξιά; appeared first on Newpost.gr.