Η ώρα μηδέν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη πλησιάζει. Τα αυριανά συλλαλητήρια σε 305 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού με αιτούμενο την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη αποτελούν ενδεχομένως την πιο καθοριστική στιγμή στην εξάχρονη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξε ότι γνωρίζει καλά προσπαθώντας μέσω της χθεσινής του παρέμβασης να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην κοινωνία που θέλει να διαδηλώσει ειρηνικά, συντηρώντας ωστόσο το κλίμα τοξικότητας και πόλωσης στον δημόσιο βίο. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση που όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε αποφύγει να πάρει αποστάσεις από ακραίες αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη ξετύλιξε το αφήγημα της πολιτικής αποσταθεροποίησης χρεώνοντάς το αποκλειστικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία όπως υπονόησε επιδιώκουν “να καπηλευθούν τον πόνο ως μοχλό των δικών τους σκοπιμοτήτων”.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι “έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας στην πατρίδα μας” χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα αντιδράσει σ’ ένα κύμα οργής που αναμένεται να εκδηλωθεί στις πλατείες και το οποίο η ίδια μπορεί να βαφτίσει προσπάθεια αποσταθεροποίησης χρεώνοντάς το στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε μεγάλη ενόχληση για τη χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μέσω άρθρου του για την αναγκαιότητα να υπάρξει Δικαιοσύνη στην υπόθεση “Τέμπη” καθώς κυβερνητικές πηγές του συνέστησαν να μην ομιλεί αφού, όπως σχολίαζαν, στη δική του περίπτωση είναι σημαντικό να καταλάβει ότι “κρείττον του λαλείν το σιγάν”. Η επίθεση της κυβέρνησης στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού δεν έμεινε αναπάντητη. Σε μία από τις σπάνιες φορές που αντιδρά σε επιθέσεις μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού επέστρεψε τις συμβουλές των κυβερνητικών πηγών στον αποστολέα τους (υπονοώντας τον Κ. Μητσοτάκη) που αντί να επιλέξει την συγγνώμη στο υπουργικό συμβούλιο, επέλεξε την συκοφαντία και την κινδυνολογία. Το γραφείο Τσίπρα παρατήρησε δε ότι ούτε η χώρα ούτε ο λαός έχουν ‘πληρώσει ακριβά” τις μεγάλες κινητοποιήσεις. Αυτό που πληρώνει η χώρα είναι ότι το αίτημα δικαιοσύνης παραμένει ανεκπλήρωτο όσο τις τύχες του τόπου διαχειρίζεται ένα πολιτικό κατεστημένο που ευτελίζει κάθε έννοια δικαίου.
Εκ παραλλήλου όσο η κυβέρνηση επιχειρεί να καταλογίσει σε όλους τους άλλους πλην της ιδίας τοξικότητα και προσπάθεια διχασμού τόσο τα πολιτικά κόμματα και πρωτίστως της προοδευτικής αντιπολίτευσης την καταγγέλλουν για συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και προσπάθεια κατατρομοκράτησης της κοινωνίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να γνωρίζουν καλά ότι οι αυριανές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη δημιουργούν συνθήκες crash test για την κυβέρνηση η οποία με σημείο καμπής την 26η Ιανουαρίου-οπότε έλαβαν χώρα τα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη- νιώθει εκτεθειμένη και υπόλογη απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών (8 στους 10 πιστεύουν στην θεωρία της συγκάλυψης όπως πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις). Το επιχείρημά της για όσα συμβαίνουν είναι ότι η κοινωνία η “εργαλειοποιείται” από τις αντίπαλες προς αυτήν πολιτικές δυνάμεις που δεν σέβονται το συλλογικό πένθος.
Ως αντίδραση τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) διευκρινίζουν ότι στα συλλαλητήρια θα βρεθούν με την ιδιότητα του πολίτη και του γονέα και όχι με κομματικά διακριτικά δείχνοντας προς το δρόμο της Βουλής σε ό,τι αφορά τις δικές τους θεσμικές παρεμβάσεις. Βεβαίως αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι η πρόταση δυσπιστίας την οποία θα προκαλέσει η αντιπολίτευση, μάλιστα το Μαξίμου δείχνει να την επιζητεί με βάση όσα επανέλαβε και χθες ο πρωθυπουργός, αλλά την κατάθεση μομφής απέναντί της από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα γεμίσουν την πλατεία την Παρασκευή.
The post Η κυβέρνηση σε συμπίεση ενόψει των συλλαλητηρίων – Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη, το Μαξίμου βλέπει αποσταθεροποίηση appeared first on Newpost.gr.