Η κυβέρνηση παίζει με τον «μπαμπούλα» της δραχμής – Τα «προοδευτικά» μέτωπα στο στόχαστρο και το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ

By
6 Min Read

Τον νέο κατά την πασοκική περιγραφή “Μπαμπούλα” που ενέταξε η κυβέρνηση στην επιχειρηματολογία της κατά του κόμματός του ξορκίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Κι ο μπαμπούλας αυτός δεν είναι άλλος από την ρητορική που αναπτύσσει η  Νέα Δημοκρατία πως εάν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο ακόμη και “δραχμιστές”.

Είναι προφανές πως το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθειά του να ανακόψει τα όποια σενάρια συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως με τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει ήδη να δημιουργεί τεχνητούς συνειρμούς που συμπυκνώνονται στην άποψη πως η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων θα οδηγήσει την χώρα πίσω, ακόμη και σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως η έξοδό της από το ευρώ!

ΠΑΣΟΚ: «Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμασώντας την ίδια καραμέλα – Το ΠΑΣΟΚ είναι ο αντίπαλος πόλος της ΝΔ»

Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υποτιμά καθόλου αυτήν την πιθανότητα- ασχέτως των δημοσκοπήσεων- γι’ αυτό και έχει αρχίσει να την πολεμά και να την απαξιώνει ήδη από τώρα. Μέχρι πρότινος και όσο στο δημόσιο λόγο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπήρχε η προοπτική ως σενάριο του να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο κυβερνητικής συνεργασίας το Μαξίμου περιοριζόταν στη ρίψη πυρών καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ “λαϊκισμό” “δημαγωγία” χρωματίζοντάς τον ως …πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών είναι όμως κάτι βαθύτερο και πιο “ενοχλητικό” για την κυβέρνηση της ΝΔ που θεωρεί ότι μπορεί να ελέγχει σε απόλυτο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.

Η αντίδραση λοιπόν της κυβέρνησης μόλις κατανόησε ότι στην οπτική Ανδρουλάκη θα μπορούσε να υπάρξει κι ένα σενάριο συγκυβέρνησης -κι αυτό όχι με τη Νέα Δημοκρατία- ήταν εκρηκτική. Κοινώς είπε ότι αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ παντρεύεσαι ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε και το ΚΚΕ μέσα, Νέα Αριστερά ακόμη και ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Παρουσίασε δηλαδή ως δυνητικό κυβερνητικό εταίρο ένα πολιτικό κόμμα που σήμερα δεν είναι καν στη Βουλή.

Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη όταν ο Νίκος Παπανδρέου παίρνοντας μέρος στη συζήτηση για τις συνεργασίες προέβλεψε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο 5%. Έως τη δήλωση του ευρωβουλευτή κανένα στέλεχος δεν είχε εκφράσει πανομοιότυπη άποψη. Η δε Άννα Διαμαντοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε απορρίψει την προοπτική κοινής καθόδου και ενιαίου ψηφοδελτίου, όχι όμως και το σενάριο που είχε παρουσιάσει ανάμεσα σε άλλα ως πιθανότητα ο πρόεδρος του κόμματος. Ομοίως δύο ακόμη διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που πήραν θέση στη συζήτηση περί προοδευτικών συνεργασιών οι Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης εμφανίστηκαν θετικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η σχετική συζήτηση και μάλιστα με αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο βοήθησε στην επιχειρηματολογία της ΝΔ αλλά συγχρόνως προκάλεσε και την αντίδραση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεχείρησε χθες να βάλει ένα τέλος και να επαναλάβει τη γραμμή ενώ νωρίτερα ο Κώστας Τσουκαλάς είχε πει ότι είναι νωρίς να συζητείται από τώρα το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφενός παρότρυνε κομψά τα στελέχη του κόμματός του να καταθέτουν τις απόψεις τους στα όργανα. Αφετέρου ξεκαθάρισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτονομία του και η πρωτιά στις εκλογές. Σ’ αυτό το πλαίσιο απέκλεισε εκ νέου το σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, όπως επίσης και την πιθανότητα να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με “δραχμιστές” εννοώντας πιθανότατα το κόμμα Βαρουφάκη. Ταυτόχρονα δε άφησε αιχμές για την κυβέρνηση της ΝΔ που δέχεται σταθερά την στήριξη των Σπαρτιατών, δηλαδή των “φίλων του Κασιδιάρη” .”Δεσμεύομαι ότι στο δικό μου υπουργικό συμβούλιο δεν θα είναι ακροδεξιοί ούτε δραχμιστές” είπε επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και νωρίτερα: “Δραχμιστές και οπαδούς της Λεπέν δεν θα έχω στην κυβέρνησή μου”.

Οργή νοσοκομειακών κατά Γεωργιάδη στην Πάτρα – Αιχμηρά σχόλια από τον υπουργό Υγείας – «Αρκετά με τη “συμμορία” της μιζέριας»

Είναι γεγονός πάντως ότι όταν ανοίγουν δημόσιες συζητήσεις για τόσο σοβαρά θέματα όπως αυτό των συνεργασιών, δύσκολα μπορούν να κλείσουν. Επομένως, στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει πιθανότατα στις 2 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανόν να γίνει και εσωτερική συζήτηση για τους δυνητικούς συμμάχους της Χαριλάου Τρικούπη.

Σήμερα ή αύριο σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του ομάδας το ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει και την τελική του στάση στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, δηλαδή το εάν θα ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη. Σε ό,τι αφορά τα προεδρικά η ηγεσία του κόμματος επιμένει ότι κινήθηκε απολύτως θεσμικά και ότι η στρατηγική του να μην προτείνει εκ των προτέρων όνομα για υποψήφιο Πρόεδρο ήταν επιτυχής. Σύμφωνα με τον ίδιο  η Νέα Δημοκρατία ήθελε να κάνει το λάθος που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανακοινώσει όνομα ώστε να βγει ο πρωθυπουργός και να πει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί συναινέσεις γι’ αυτό και ορίζει δικό του υποψήφιο.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματός του πάντως, ήταν λάθος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε εγκαίρως θέση και αναγκάστηκε να εμφανίζεται πίσω και από τον κ. Μητσοτάκη και από τον κ. Φάμελλο.

The post Η κυβέρνηση παίζει με τον «μπαμπούλα» της δραχμής – Τα «προοδευτικά» μέτωπα στο στόχαστρο και το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ appeared first on Newpost.gr.

Share This Article