Η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταψηφίστηκε, αλλά το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στα ύψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, έδωσε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, θέτοντας ζητήματα οικονομικής πολιτικής, συνταγματικής αναθεώρησης και εθνικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ανασχηματισμό, με σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί ένα «φρεσκάρισμα» ενόψει της επόμενης διετίας.
Πολιτικές αντιπαραθέσεις στην πρόταση δυσπιστίας: Ένταση, αλληλοκατηγορίες και… «ντου» στη Βουλή
Το κυβερνητικό σχέδιο μετά την πρόταση δυσπιστίας
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανέπτυξε το κυβερνητικό πλάνο, εστιάζοντας στα εξής σημεία:
Οικονομία και μισθοί: Υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση 100 ευρώ στους ένστολους από την 1η Ιουλίου, αλλά και διατήρηση της πολιτικής που, όπως είπε, έχει ρίξει την ανεργία κάτω από το 9%.
Συνταγματική αναθεώρηση: Προανήγγειλε αλλαγές στα άρθρα για τον τρόπο επιλογής της Δικαιοσύνης και την ευθύνη υπουργών.
Εθνική άμυνα: Εντός εβδομάδων θα συγκληθεί σύσκεψη αρχηγών για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την επόμενη δωδεκαετία.
Πολιτικός ορίζοντας: Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία, παραπέμποντας τις εκλογές στο 2027.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή κριτική, μιλώντας για μια κυβέρνηση που βγαίνει πολιτικά τραυματισμένη από τη διαδικασία και αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για τα μεγάλα ζητήματα, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη και η ακρίβεια.
Βουλή: Βουλή – Aπορρίφθηκε από την Ολομέλεια η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με 157 ψήφους
Ριζικός ανασχηματισμός – Τα πρόσωπα και οι αλλαγές
Ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι ευρύς και στρατηγικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν:
Κωστής Χατζηδάκης: Μετακινείται, όπως όλα δείχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου με αυξημένες αρμοδιότητες, το αν θα είναι Αντιπρόεδρος αυτό απομένει να το αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπουργείο Οικονομικών: Τη θέση του Χατζηδάκη φαβορί είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είτε η Νίκη Κεραμέως.
Άδωνις Γεωργιάδης: Αποχωρεί από το Υπουργείο Υγείας, με τη νέα του θέση να παραμένει ανοιχτή.
Χρήστος Στυλιανίδης: Φεύγει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και λέγεται ότι οδεύει προς Κύπρο, διεκδικώντας την προεδρία της χώρας.
Υπουργείο Μεταφορών: Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης φέρεται να αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, χωρίς να διασπαστεί το υπουργείο.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αποχωρεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νίκος Δένδιας & Λίνα Μενδώνη: Διατηρούν τις θέσεις τους στα υπουργεία Άμυνας και Πολιτισμού αντίστοιχα.
Μεγάλες ανακατατάξεις στους υφυπουργούς, καθώς πολλές θέσεις αναμένεται να αλλάξουν χέρια.
Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Ο Βασίλης Κικίλιας έχει ζητήσει μετακίνηση και «παίζει» για δύο άλλα υπουργεία, το Ναυτιλίας από όπου αποχωρεί ο Χρήστος Στυλιανίδης και το Μετανάστευσης. Για το Μετανάστευσης «παίζει» και ο πρώην υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ακούγεται επίσης για το Ενέργειας.
Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να δώσει νέο αέρα στην κυβέρνηση, αλλά και να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει σε κομβικούς τομείς.
Ανασχηματισμός και πολιτική αντεπίθεση από την κυβέρνηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα, απαντώντας στις πολιτικές πιέσεις με θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οικονομικές εξαγγελίες. Η στρατηγική του περιλαμβάνει:
Ανασχηματισμό για νέο πολιτικό στίγμα
Οικονομικά μέτρα για κοινωνική ανακούφιση
Συνταγματική αναθεώρηση και εθνική άμυνα ως βασικές πολιτικές προτεραιότητες
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτές οι κινήσεις θα είναι αρκετές για να συγκρατήσουν την κυβερνητική φθορά ή αν η αντιπολίτευση θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
The post Η επόμενη μέρα μετά την πρόταση μομφής – Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, ο ανασχηματισμός και οι προσεχείς κινήσεις της κυβέρνησης – Οι μεγάλες ανατροπές στο κυβερνητικό σχήμα appeared first on Newpost.gr.