Ένα ελαφρύ μούδιασμα διαπέρασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν χθες τα ξημερώματα έγινε εμφανής η άνετη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές με ό,τι συνεπάγεται η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Μία μόλις ημέρα πριν, κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός καυτηρίαζε την έντονη πόλωση και τοξικότητα στις ΗΠΑ που αποτελεί αυτοτελώς ένα πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας” δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την πλευρά Τραμπ. Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα τα άμεσα ή έμμεσα μηνύματα που εξέπεμπαν τα στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπέρ της επικράτησης της υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε βεβαίως εκ του θεσμικού του ρόλου να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της μίας ή τής άλλης πλευράς κι εξ αυτού του λόγου σχολίασε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστεί. Ήταν δε από τους πρώτους ηγέτες που απηύθυνε συγχαρητήρια στον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα θελήσουν να μεταβάλλουν την στάση τους απέναντι στην χώρα μας κάτι που δεν αναμένεται να φανεί άμεσα. Οι στενές σχέσεις που διατηρεί ο επανεκλεγείς Πρόεδρος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σημείο προβληματισμού. Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς “τον φίλο μου Ντόναλντ Τραμπ” ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε άλλωστε: “Ελπίζουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα ενισχυθούν”. Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να δηλώσει εξ αφορμής των εκλογικών αποτελεσμάτων που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι “η χώρα διατηρεί δεσμούς και με τα δύο κόμματα” για να σημειώσει σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ότι οι σχέσεις μας δεν ετεροκαθορίζονται από άλλες χώρες. Προ ημερών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, (και για πολλούς ο επόμενος υπουργός Άμυνας) Μάικ Πομπέο που βρέθηκε στη χώρα μας συναντήθηκε ανεπίσημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ουδείς γνωρίζει τι ειπώθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση αν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την ιδιωτκή παραδέχτηκε ότι συμπεριέλαβε και τις αμερικανικές εκλογές.
Πάντως, ήδη η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνθήκες πίεσης και εκτός αλλά και εντός Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νίκος Παππάς σχολίασε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι “η λογική του δεδομένου συμμάχου δεν είναι αποτελεσματική όταν τα δεδομένα αλλάζουν. Κι αυτή η στρατηγική ναυαγεί”. Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νϊκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι στην πρώτη του θητεία ο Τραμπ έδειξε ότι περιφρονεί την Ευρώπη κα ότι “αρέσκεται να συνομιλεί με αναθεωρητές ηγέτες-και με τον Πούτιν και με τον Ερντογάν”.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό της ΝΔ η πλευρά Σαμαρά εμφανίζεται απολύτως δικαιωμένη από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί μεν να μην έχει εκφραστεί δημοσίως υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, όμως θεωρεί ότι η ατζέντα του με την αναγνώριση των κοινωνικών αναγκών και ρευμάτων είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ατζέντα του νέου Προέδρου. “Οι θέσεις μας είναι ατζέντα Τραμπ” και απορρίπτουν την woke ατζέντα εμφανίζονται να σχολιάζουν στελέχη του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά. Σημειωτέον πως ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να διατηρεί επαφές με στελέχη των Ρεπουμπλικανών που βρίσκονται στο στενό επιτελείο Τραμπ.
The post Η επανεκλογή Τραμπ και οι νέες πιέσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η αμφίρροπη ισορροπία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα «Τραμπικά» μηνύματα από τη ΝΔ appeared first on Newpost.gr.