Η άρνηση Ράμμου έσωσε το ΠΑΣΟΚ από διπλή πίεση – ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά «παγώνουν» τη σύμπραξη

By
4 Min Read

Η άρνηση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Χρήστου Ράμμου να συναινέσει στην προτεινόμενη από τη Νέα Αριστερά υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται ότι απάλλαξε από έναν προσωρινό πονοκέφαλο την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος συνδέεται με το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αναγκαστεί υπό την πίεση της Νέας Αριστεράς και της πρόσκλησης του Αλέξη Χαρίτση για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς του προοδευτικού τόξου να πάρει από τώρα σαφή θέση για το ζήτημα της Προεδρικής εκλογής.

Η μη υποψηφιότητα Ράμμου ακυρώνει εκ των πραγμάτων τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών. Και ο δεύτερος λόγος συνδέεται με την πραγματικότητα που δείχνει πως η άρνηση Ράμμου και το ναυάγιο της πρότασης της Νέας Αριστεράς για την από κοινού υποστήριξη της υποψηφιότητάς του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής “παγώνει” τις όποιες σκέψεις στην παρούσα περίοδο για συγκόλληση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΕΑΡ. Κάτι που έγινε σαφές από τις αιχμές που άφησε στη δήλωσή του ο πρόεδρός της τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο να ανακτήσει τουλάχιστον σε άμεσο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στοιχείο που αφορά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!

Η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκαν την πίεση από την πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς να προτείνει τον κ. Ράμμο για την Προεδρία. Η ηγεσία του επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση στην ονοματολογία εάν προηγουμένως δεν ακούσει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις. Από την άλλη, ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Ράμμου δεν θα μπορούσε να συναινέσει από τώρα σε αυτήν καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο κ. Μητσοτάκης να καταλήξει σε πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά και ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ! Τί θα γινόταν για παράδειγμα εάν η Χαριλάου Τρικούπη δεσμευόταν από τώρα στην υποψηφιότητα του κ. Ράμμου ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου και ο πρωθυπουργός παρουσίαζε μία πρόταση για ένα πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, είναι μία σκέψη με την οποία έχουν ταυτιστεί πολλοί στην Κουμουνδούρου.

Ως εκ τούτου η Χαριλάου Τρικούπη απαλλάσσεται από το βάρος να πάρει θέση για την Προεδρική εκλογή χωρίς να κλείνει απολύτως τους διαύλους επικοινωνίας με τη Νέα Αριστερά. Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν τελεσφόρησε η πρωτοβουλία της ΝΕΑΡ και η δυσαρέσκεια που εξέπεμψε ο πρόεδρός της και για την στάση των πρώην συντρόφων του στην Κουμουνδούρου φρενάρει ούτως ή άλλως τους όποιους σχεδιασμούς ή σενάρια για σύμπραξη έστω και κοινοβουλευτικά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη Νέα Αριστερά. Η αριθμητική ένωση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων θα σήμαινε την απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ και την ανάκτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα διαφοροποιούσε πολύ το πολιτικό σκηνικό.

Ένας τέτοιος κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως απομακρύνεται χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει πως έχει τις κεραίες του τεντωμένες για παν ενδεχόμενο, ακόμη κι αν οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς φαίνονται “παγωμένες”, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται την ενσωμάτωση στην κοινοβουλευτική του ομάδα βουλευτών από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων της Βουλής.

The post Η άρνηση Ράμμου έσωσε το ΠΑΣΟΚ από διπλή πίεση – ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά «παγώνουν» τη σύμπραξη appeared first on Newpost.gr.

Share This Article