Η αποπομπή του Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία σηματοδοτεί την κορύφωση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που έβραζε εδώ και καιρό. Ένας βουλευτής με το δικό του πολιτικό στίγμα, ο Σαλμάς βρέθηκε σε τροχιά σύγκρουσης με την ηγεσία, επιλέγοντας την κριτική ως όχημα διαμαρτυρίας εντός του κόμματος. Η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως φυσική εξέλιξη μιας μακρόχρονης αλληλουχίας αντιπαραθέσεων και διαφωνιών.
Μια σύγκρουση με προϊστορία
Η ένταση μεταξύ του Μάριου Σαλμά και της ηγεσίας της ΝΔ έχει βαθιές ρίζες. Η συνεχής του κριτική απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, ειδικά σε ευαίσθητα θέματα όπως οι διαγωνισμοί των υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας, φούντωσε την εσωκομματική ένταση. Η δημόσια τοποθέτησή του, λίγο μετά τις ευρωεκλογές, ανέδειξε τις αντιθέσεις με την ηγεσία και έθεσε σε κίνηση τα γεγονότα που ακολούθησαν.
Όταν ο κ. Σαλμάς άσκησε δημόσια κριτική για τη διαχείριση των κυβερνητικών πολιτικών, αναφερόμενος σε «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχο.
«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είχε πει στην ΚΟ της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός διεμήνυε μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο «φάλτσο», ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.
Η κριτική αυτή, αν και μέρος της κοινοβουλευτικής δράσης, όπως η κίνηση των «11» ενέτεινε τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ένα “τσουνάμι” διαφωνούντων, που θα ακολουθούσαν την ίδια τακτική, καταθέτοντας συνεχείς ερωτήσεις και ασκώντας κριτική στους υπουργούς της κυβέρνησης.
Η απόφαση Μητσοτάκη και το μήνυμα προς το εσωτερικό
Η επιλογή του Μητσοτάκη να οδηγήσει την υπόθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας υπήρξε καταλυτική.
Με αυτήν την κίνηση, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός του κόμματος: η εσωτερική κριτική είναι επιτρεπτή, αλλά όταν αυτή μετατρέπεται σε ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες, που απειλούν την ενότητα και τη λειτουργία της κυβέρνησης, τότε η αντίδραση είναι άμεση και αποφασιστική.
Η άμυνα του Σαλμά
Αντιμέτωπος με την απόφαση, ο Μάριος Σαλμάς δηλώνει ότι παραμένει σταθερός στις απόψεις του. Υποστηρίζει ότι η κριτική του είχε ως μόνο στόχο τη διαφάνεια και όχι τη βλάβη της κυβέρνησης.
Ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, τη Δευτέρα στις 12.00, σκοπεύει να υπερασπιστεί τις θέσεις του, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες του είναι πλήρως αιτιολογημένες και θεσμικά κατοχυρωμένες.
The post Η αποπομπή του Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία σηματοδοτεί την κορύφωση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που έβραζε εδώ και καιρό appeared first on Newpost.gr.