Τι λέγαμε τις προάλλες;
Ότι έχει πάει η ΚΥΑ για το νερό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στη μείζονα, μάλιστα, ολομέλεια του ΣτΕ, για να κρίνει αν συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία που μας λέει ότι τα ύδατα δεν είναι εμπορικά προϊόντα και δεν υπόκεινται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Μπρέηκ εδώ, μισό λεπτάκι, να φέρω τον αιθέρα για τους ακροκεντρώους που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι κάνανε τέτοιο σφάλμα ολέθριο στην πατρίδα μας την Ευρώπη.
Περαστικά τους!
Και συνεχίζω με το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Θα κρίνει επίσης αν ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή ως τη βρύση και αν η ανάθεση του ελέγχου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος στην ΡΑΑΕΥ (και όχι στο Δημόσιο όπως ίσχυε ως τώρα) διασφαλίζει τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδατος με όρου δημοσίου συμφέροντος, ώστε το αγαθό να παρέχεται στους πολίτες σε προσιτή τιμή.
Δεύτερο μπρέηκ εδώ, για να υπενθυμίσω ότι η ΡΑΑΕΥ αποτελεί διάδοχο της υπέρλαμπρης ΡΑΕ, που υλοποίησε την εξαγγελία Κωστή Χατζηδάκη, έσπασε αυγά στο χώρο της ενέργειας και φτάσαμε να πληρώνουμε το ρεύμα στη φτηνότερη τιμή της Ευρώπης.
Γιατί δηλαδή η ΡΑΑΕΥ να μην κάνει το ίδιο και στο χώρο της ύδρευσης και αποχέτευσης;
Πέρα από πλάκα, όμως, το ΣτΕ συνεδρία, εκδίκασε την προσφυγή κατά της ΚΥΑ και αναμένουμε να δημοσιοποιήσει την απόφασή του.
Ως τότε, έχουμε την δημοσίευση της ΚΥΑ για το νερό στο open.gov με τη συνακόλουθη διαβούλευση να διαρκεί ως τις 28 του μηνός.
Και τι μας λέει το νομοσχέδιο;
Θα το πάμε εν συντομία, γιατί δεν φτάνουν όλες οι σελίδες του Newpost για πλήρη ανάλυση, άσε που θα βαρεθείτε κιόλας.
Με λίγα λόγια λοιπόν, προκύπτει γιγάντωση τόσο της ΕΥΔΑΠ (βλέπε νερό Αθήνας) όσο και της ΕΥΑΘ (βλέπε νερό Θεσσαλονίκης) που απορροφούν ένα σωρό γειτονικούς παρόχους ύδρευσης και αποχέτευσης, δια της μεθόδου “θα σας κάνουμε μια πρόταση που δεν μπορείτε να την αρνηθείτε”.
Και ποια είναι η πρόταση αυτή, που αφορά επίσης και σε συγχωνεύσεις μεταξύ όμορων ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια;
Όπως έγραψε ο Στέργιος Σιαμπάκας στην “ΕφΣυν”, όσες δημοτικές επιχειρήσεις επιλέξουν τις συγχωνεύσεις θα επιδοτηθούν με ποσό που αντιστοιχεί με ποσό που αντιστοιχεί στο 70 % των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς παρόχους ενέργειας, ενώ όσες πουν “όχι” θα επιδοτηθούν μόνο με το 30 % των οφειλών τους.
Μιλάμε για σοβαρά λεφτά τώρα, μιας και όπως συμπλήρωσε ο συνάδελφος Σιαμπάκας:
“Σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το κόστος ενέργειας μιας ΔΕΥΑ ανερχόταν σε ποσοστό κάτω του 20 % συγκριτικά με τον ετήσιο κύκλο εργασιών και σήμερα ανέρχεται στο 39 %, δηλαδή έχει διπλασιαστεί.
Στη δε περίπτωση που μια ΔΕΥΑ αντλεί νερό από γεωτρήσεις, το παραπάνω ποσοστό ξεπερνάει ακόμη και το 50 % του κύκλου εργασιών”.
Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε στην “Εποχή” ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης (όλα τα διαβάζει ο ρεπόρτερ, μην αγχώνεστε!) στη νέα ΚΥΑ:
“Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το χρηματοοικονομικό κόστος του παρόχου. Δηλαδή πρέπει να επιτυγχάνεται κόστος ανάκτησης 100 %.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την περίπτωση της μη κάλυψης του 100 % του κόστους ανάκτησης”.
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί είναι ανάγκη αδήριτη να στείλει το ΣτΕ στον κάλαθο των αχρήστων την φρέσκια ΚΥΑ, με το ίδιο σθένος που έστειλε και την παλιά του 2017;
Διότι, όπως στην παλιά διαφήμιση πήγαινε παφ και τάληρο δραχμές το κάπνισμα, πλέον θα πηγαίνει πεντάευρω η γουλιά το νερό.
Η γουλίτσα…
Υ.Γ.: Εν τω μεταξύ, την ώρα που τα γράφω τα ανωτέρω βαράει τηλέφωνο, κοιτάω οθόνη βλέπω με καλεί ο Ογκουνσότο!
Το σηκώνω, “έλα ρε Πάτρικ, τι έγινε;” τον ρωτάω.
“Ρεπόρτερ Ξανθάκη”, μου λέει, “πετάει το χρηματιστήριο, κονομάνε οι θείες απ’ τη Νιγηρία, αλλά οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι σε χαμηλό οκταετίας. Πωτς γκένεν αυτό;”
Ρε γαμώτι, πάνω που πήγα να του απαντήσω, έπεσε η γραμμή…
The post Γουλιά νερό και πεντάευρω; Εκεί το πάνε… appeared first on Newpost.gr.