Γιώργος Παπανδρέου: «Η Ευρώπη χρειάζεται αυτονομία και ενότητα μετά τις γερμανικές εκλογές»

By
6 Min Read

Ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετέχοντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του Euronews στις Βρυξέλλες για τις εκλογές στη Γερμανία, τόνισε ότι οι ώρες είναι κρίσιμες και ιστορικής σημασίας για την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι είναι πλέον εμφανής η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίες ακολουθούν τη λογική του «νόμου του ισχυρού» αντί της «ισχύος του δικαίου». Αντιθέτως, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται σε ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο αρχών και αξιών, το οποίο απειλείται από την αμερικανική πολιτική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα υπαρξιακό ζήτημα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και η Ευρώπη καλείται να προασπίσει αυτή τη θεμελιώδη αντίληψη. Πρέπει, όπως ανέφερε, να αποδείξει ότι η δύναμη του κράτους δικαίου θα υπερισχύσει του νόμου του ισχυρού. Υποστήριξε επίσης ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη μιας Ευρώπης ανεξάρτητης και αυτόνομης από τις ΗΠΑ, τόσο σε θέματα άμυνας όσο και σε ζητήματα δημοκρατικών αξιών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δυνάμεων, ώστε η ήπειρος να καταστεί αυτόνομη σε τομείς όπως η άμυνα, η ανανεώσιμη ενέργεια και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Τόνισε πως η επένδυση στην άμυνα μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνολογική καινοτομία προς όφελος των οικονομιών της Ευρώπης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ενότητα είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μεγάλες αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και αδικία. Υποστήριξε ότι η δημοκρατία πρέπει να εμβαθυνθεί μέσα από νέους συμμετοχικούς θεσμούς, όπως τα συμβούλια πολιτών, καθώς και μέσω της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι οι ολιγάρχες των social media δεν πρέπει να ορίζουν τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση αυτών των αλλαγών, υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανέλθει η πρόταση που είχε κάνει παλαιότερα για τα ευρωομόλογα, με κοινό δανεισμό της ΕΕ. Ανέφερε ότι σήμερα η Ένωση διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς, όπως ο Μηχανισμός Σταθεροποίησης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδώσουν κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τις αναγκαίες πολιτικές.

Σχετικά με τις κρίσεις που πέρασε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, σημείωσε ότι τα συμπεράσματα είναι σαφή: όταν η Ευρώπη λειτουργεί ενωμένα και δυναμικά, δεν είναι αδύναμη. Ανέφερε ως παράδειγμα την πανδημία, όπου υπήρξε γρήγορη αντίδραση με κοινές προμήθειες εμβολίων, καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η Ευρώπη κατάφερε να βρει νέες ενεργειακές πηγές και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Αντίθετα, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης, η Ευρώπη κινήθηκε με αργούς ρυθμούς, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε σε κόστος για τους πολίτες και στην ενίσχυση ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η δημαγωγία που παρουσιάστηκε από ορισμένους στη Γερμανία, με χαρακτηρισμούς περί «τεμπέληδων Ελλήνων», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους. Επίσης, σημείωσε ότι η δημαγωγία περί «σκισίματος των μνημονίων» είχε αρνητικό αντίκτυπο, καθώς υπονόμευσε τις απαραίτητες συζητήσεις για αλλαγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αναφορικά με τη Γερμανία, ανέφερε ότι επαναπαύθηκε στις δάφνες της, διατηρώντας ένα ισχυρό κατεστημένο στις παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία, χωρίς να επενδύσει έγκαιρα στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Επίσης, εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η αυστηρή δημοσιονομική της πολιτική δεν της επέτρεψε να επενδύσει επαρκώς σε υποδομές, έρευνα και νέες τεχνολογίες, αφήνοντας τόσο την ίδια όσο και την Ευρώπη πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς σοσιαλιστές, αναγνώρισε τη σοβαρή δουλειά του Όλαφ Σολτς, αλλά πρότεινε το επόμενο βήμα για την Ευρώπη να είναι η άμεση εκλογή του Spitzenkandidat από όλα τα μέλη των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ένωσης. Θεώρησε πως αυτό θα κινητοποιήσει τους προοδευτικούς πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές δυνάμεις πρέπει να προωθήσουν πιο τολμηρές πολιτικές απέναντι στην αυξανόμενη δύναμη των ολιγοπωλίων και των οικονομικών ελίτ που επηρεάζουν την πολιτική και υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή και χρειάζεται ταχύτητα και σοβαρές πολιτικές, ώστε να αποκτήσει ισχυρή φωνή στη διεθνή σκηνή. Δήλωσε πως είναι αδιανόητο να συζητείται η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης ή να διαπραγματεύονται την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι ούτε τα εντελώς κλειστά ούτε τα ανοιχτά σύνορα αποτελούν λύση. Τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται εργατικά χέρια, αλλά παράλληλα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία γκέτο και κοινωνικών διαιρέσεων. Δήλωσε πως η Μεσόγειος δεν μπορεί να μετατραπεί σε «νεκροταφείο ψυχών» και κατηγόρησε την ακροδεξιά δημαγωγία, η οποία εκμεταλλεύεται το πρόβλημα για πολιτικό όφελος.

Τέλος, μίλησε για την Κίνα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τομείς όπου η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί μαζί της, όπως η Αφρική. Υποστήριξε ότι αντί η Ευρώπη να αντιτίθεται στις κινεζικές επενδύσεις στην αφρικανική ήπειρο, θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθούν κοινές επενδυτικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους λαούς της Αφρικής.

The post Γιώργος Παπανδρέου: «Η Ευρώπη χρειάζεται αυτονομία και ενότητα μετά τις γερμανικές εκλογές» appeared first on Newpost.gr.

Share This Article