Και να που φτάσαμε στο σημείο να φορολογούμε… τον αέρα που αναπνέουμε, και μαζί του, και το φιλοδώρημα! Όχι, δεν είναι αστείο – το φιλοδώρημα, αυτό το «εθελοντικό» δώρο του πελάτη για τις καλές υπηρεσίες, μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του κράτους.
Ο κύριος Χατζηδάκης μας διαβεβαίωσε ότι εισάγεται αφορολόγητο έως 300 ευρώ το μήνα. Έτσι, για να ξέρουμε ότι μέχρι 10 ευρώ τη μέρα μπορούμε όλοι μαζί να αφήσουμε σερβιτόρους και μπάρμαν χωρίς να χτυπά το ρολόι της εφορίας. Δεν συζητώ τι θα γίνει με τα κλιμάκια που θα ανέβουν και πως θα φορολογηθούν.
Για να καταλάβουμε, αν θες να αφήσεις κάτι παραπάνω γιατί εκτίμησες το χαμόγελο και το καλό σέρβις, η κυβέρνηση σε προειδοποιεί: μην το παρακάνεις! Το φιλοδώρημα, σύμφωνα με την απόφαση, είναι πλέον εισόδημα. Κι εδώ θυμόμαστε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα καζίνο, γιατί… φυσικά τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κάτι παρόμοιο, έτσι δεν είναι; Εννοείται πως οι εργαζόμενοι που στηρίζουν το εισόδημά τους σε αυτά τα φιλοδωρήματα, συχνά σε μισθούς που δεν φτάνουν καν τον κατώτατο, θα δουν ένα μικρό «δώρο» να φορολογείται με ταχύτητα φωτός.
Βέβαια, στις τουριστικές περιοχές τα φιλοδωρήματα είναι συχνά μεγαλύτερα, πολύ μεγαλύτερα αλλά αυτό αποτελεί και το κίνητρο για πολλά νέα παιδιά να ασχοληθούν με την τουριστική βιομηχανία. Και ήδη γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος. Αν φορολογήσουν και τα φιλοδωρήματα, το επόμενο θα είναι να βάζουν μετρητή στον αέρα που αναπνέουμε!
Πραγματικά, η ευρηματικότητα του κράτους στη φορολογία είναι σαν τον αέρα: είναι παντού, δεν τον βλέπεις, αλλά τον νιώθεις βαθιά στην… τσέπη σου.
The post Φορολογώντας τον αέρα και το χαμόγελο: Το φιλοδώρημα στην εποχή του… Χατζηδάκη appeared first on Newpost.gr.