Ως εφιάλτης των συστημικών κομμάτων φαντάζουν οι πρόσφατες οι δημοσκοπήσεις, μόλις λίγες μέρες έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Με τη ΝΔ να «κλειδώνει» την πρώτη θέση και το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη, το βασικό ερώτημα είναι ένα: Πόσα και ποια κόμματα θα ξεπεράσουν τον πήχη του 3%, με τις «φωτογραφίες της στιγμής» να δείχνουν δεκακομματική Βουλή.
Δημοσκόπηση ALCO
Δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALPHA, παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του καναλιού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, σε δείγμα 1.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 17 ετών και άνω, με στατιστικό σφάλμα ±3,1% και διάστημα βεβαιότητας 95%.
Οι συμμετέχοντες αρχικά ερωτόνται αν πιστεύουν ότι το 2025 θα είναι καλύτερο, ίδιο καλό, ίδιο κακό ή χειρότερο από το 2024 για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
Καλύτερο: Το 27% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, σε σύγκριση με 19% που πίστευαν το ίδιο το 2024.
Ίδιο καλό: Το 15% πιστεύει ότι το 2025 θα είναι ίδιο καλό με το 2024, σε σύγκριση με 10% το 2024.
Ίδιο κακό: Το 25% πιστεύει ότι το 2025 θα είναι ίδιο κακό με το 2024, σε σύγκριση με 20% το 2024.
Χειρότερο: Το 33% πιστεύει ότι το 2025 θα είναι χειρότερο από το 2024, σε σύγκριση με 36% το 2024.
ΔΞ/ΔΑ: Το 8% απάντησε “Δεν ξέρω/Δεν απαντώ” το 2025, σε σύγκριση με 7% το 2024.
Συνολικά, φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στην αισιοδοξία για το 2025 σε σύγκριση με το 2024, με περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το 2025 θα είναι καλύτερο ή ίδιο καλό. Ωστόσο, η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το 2025 θα είναι ίδιο κακό ή χειρότερο από το 2024.
Η γενική εικόνα που προκύπτει από τα δεδομένα αυτά δείχνει μια ελαφρώς αυξανόμενη απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Η αύξηση στο ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το 2025, σε συνδυασμό με τη μείωση όσων περιμένουν βελτίωση, υποδηλώνει μια αρνητική οικονομική προοπτική για τα νοικοκυριά.
Παρατηρούμε τα εξής για το 2025:
Καλύτερο: Μόλις το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους θα είναι καλύτερη το 2025 σε σχέση με το 2024, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2024 ήταν 19%.
Ίδιο καλό: Το 16% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια καλή, με μικρή μείωση από το 22% του 2024.
Ίδιο κακό: Ένα 22% προβλέπει ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι ίδια κακή με το 2024, ποσοστό που παρέμεινε σταθερό.
Χειρότερο: Ένα ανησυχητικό 39% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους θα επιδεινωθεί το 2025, σε σύγκριση με 31% που είχε την ίδια άποψη για το 2024.
ΔΞ/ΔΑ: Το 8% απάντησε “Δεν ξέρω/Δεν απαντώ”, ενώ το 2024 το ποσοστό αυτό ήταν 5%.
Η οικονομική αβεβαιότητα κυριαρχεί στους φόβους των πολιτών, ενώ οι ανησυχίες για την υγεία αυξάνονται. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση του φόβου για επέκταση πολέμων και εγκληματικότητα. Η δημοσκόπηση της ALCO εξετάζει και τους φόβους των πολιτών για τη νέα χρονιά.
“Να μην μπορώ να τα βγάλω πέρα”: Οικονομικές δυσκολίες παραμένουν ο μεγαλύτερος φόβος για το 41% των ερωτηθέντων το 2025, ποσοστό σχεδόν ίδιο με το 42% του 2024.
“Πρόβλημα υγείας”: Ανησυχίες για την υγεία αυξάνονται, με 30% το 2025 έναντι 24% το 2024.
“Επέκταση πολέμων”: Ο φόβος για επέκταση των πολέμων μειώνεται, από 19% σε 13%.
“Θύμα εγκληματικής ενέργειας”: Ο φόβος για εγκληματικότητα μειώνεται σημαντικά, από 16% σε 6%.
“Ακραία καιρικά φαινόμενα”: Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή παραμένει χαμηλή, στο 3%.
ΔΞ/ΔΑ: 1% δεν απάντησε.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα, η συντριπτική πλειψηφία των πολιτών επιθυμεί η κυβέρνηση να εστιάσει στη μάχη κατά της ακρίβειας (47%). Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά (25%) το αίτημα για βελτιώσεις στο ΕΣΥ.
Η ικανοποίηση από την απόδοση της κυβέρνησης παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση με την πάροδο του χρόνου. Η μείωση του ποσοστού των “καθόλου ικανοποιημένων” και η αύξηση των “πολύ/αρκετά ικανοποιημένων” υποδηλώνουν μια θετική τάση για την κυβέρνηση.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να δηλώνει “καθόλου” ή “λίγο” ικανοποιημένη από την απόδοση της κυβέρνησης.
Καθόλου ικανοποιημένοι: Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης μειώνεται σταθερά από τον Οκτώβριο (52%) μέχρι τον Ιανουάριο (47%).
Λίγο ικανοποιημένοι: Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι αυξάνεται από τον Οκτώβριο (27%) έως τον Δεκέμβριο (31%), και μετά μειώνεται ελαφρώς τον Ιανουάριο (29%).
Πολύ/αρκετά ικανοποιημένοι: Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι αυξάνεται σταθερά από τον Οκτώβριο (18%) μέχρι τον Ιανουάριο (23%).
ΔΞ/ΔΑ: Παραμένει σταθερό στο 1%.
Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας ξεχωρίζει ως ο πλέον επιτυχημένος υπουργός, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Στο πρώτο ερώτημα, οι συμμετέχοντες καλούνται να κατονομάσουν αυθόρμητα τους δύο πολιτικούς που θεωρούν πλέον επιτυχημένους στην κυβέρνηση.
Νίκος Δένδιας: Έρχεται πρώτος με 32%.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ακολουθεί με 10%.
Άδωνις Γεωργιάδης: Λαμβάνει 9%.
Κωστής Χατζηδάκης: Συγκεντρώνει 5%.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Και ο Βασίλης Κικίλιας λαμβάνουν από 4%.
Γιώργος Γεραπετρίτης: Λαμβάνει 3%.
Άλλος: 7% επέλεξαν κάποιον άλλο.
Κανένας: Ένα σημαντικό ποσοστό, 52%, απάντησε “κανένας”.
ΔΞ/ΔΑ: 3% δεν απάντησε.
Όσον αφορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ, και πάλι με αυθόρμητες απαντήσεις, η σειρά αλλάζει, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να παραμένει πρώτος.
Νίκος Δένδιας: 56%..
Άδωνις Γεωργιάδης: 32%.
Κυριάκος Πιερρακάκης: 18%
Κωστής Χατζηδάκης: 16%.
Γιώργος Γεραπετρίτης: 11%
Aκολουθούν οι Βασίλης Κικίλιας (9%), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (7%) και… κάποιος άλλος με 12%
Διαβάστε το πρώτο μέρος, με την πρόθεση ψήφου και τις συσπειρώσεις των κομμάτων
Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS
Δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ» με τη Ράνια Τζίμα.
Ποιον από τους υποψήφιους Προέδρους Δημοκρατίας θεωρεί η κοινή γνώμη καταλληλότερο για το αξίωμα;
Επηρεάζουν οι επιλογές των κομμάτων τα ποσοστά τους στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου;
Πώς κρίνουν οι πολίτες το έργο της Κυβέρνησης;
Ποια ζητήματα τους απασχολούν εντονότερα;
Η πορεία της χώρας
Το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται συνολικά προς τη λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 62% των ερωτηθέντων το πιστεύει αυτό, ενώ το 31% θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή.
Σε σχέση με το 2024
Σχετικά με την προσωπική τους κατάσταση, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει πως βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι (42%), ενώ το 40% αναφέρει πως η κατάσταση τους έχει χειροτερέψει και μόλις το 18% θεωρεί πως είναι σε καλύτερη θέση. Αυτό αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στη θετική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και στον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.
Ακρίβεια, αυτή η μάστιγα
Τα δεδομένα της δημοσκόπησης αποκαλύπτουν ότι η ακρίβεια και η οικονομία συνεχίζουν να είναι τα δύο κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Αυτό υποδεικνύει πως η «κρίση του κόστους ζωής» βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής δυσαρέσκειας αυτή την περίοδο.
Εντός και εκτός κάστρου
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis αποτυπώνει τα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την κοινωνική ασφάλεια και τη συμπερίληψη. Συγκεκριμένα, το 51% δηλώνει ότι αισθάνεται «εκτός του κάστρου», ενώ το 46% δηλώνει ότι βρίσκεται «εντός του κάστρου».
Το αίσθημα του «εκτός» είναι πιο έντονο στους αγρότες, την εργατική τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στη μεσαία και ανώτερη τάξη υπερτερεί η αίσθηση του «εντός του κάστρου».
Η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Αρνητικά αξιολογεί τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου το 49% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά, απαντά το 48%.
Η δημοφιλία του Κωνσταντίνου Τασούλα
Θετικές και μάλλον θετικές είναι οι γνώμες στο 38%, την ίδια ώρα που οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές βρίσκονται στο 44%.
Αξιολόγηση της κυβέρνησης
Θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 27%, ενώ αρνητικά το 64%.
H αξιολόγηση του πρωθυπουργού
Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αγγίζει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, τ0 32% έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν το 63%.
Αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται με τη σειρά του δέκτης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Η θετική αξιολόγηση για το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 20%, την ώρα που αρνητική, βρίσκεται στο 67%.
Αξιολόγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παρατηρείται μείωση στις θετικές απόψεις και αύξηση στις αρνητικές για τον Νίκο Ανδρουλάκη στον ρόλο του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάθεται» στο 28% και έχει απέναντί του μόνο… τον Κανένα.. Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται μόλις στο 7%.
Δημοφιλέστερος υπουργός ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας ξεχωρίζει ως ο πλέον επιτυχημένος υπουργός, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταλαμβάνει το 27% με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να τον ακολουθεί με 13%.
Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών
Σε ό,τι αφορά την απήχηση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, πρώτη εμφανίζεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος «μοιράζεται» την ίδια θέση με τον πρωθυπουργό.
Η πρόθεση ψήφου
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει νέα πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό από την τρίτη θέση και κάτω.
Η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 22,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,4%, το ΠΑΣΟΚ 13,7%, το ΚΚΕ 6,7%, το 0,3% οι Σπαρτιάτες, 7,7% η Ελληνική Λύση, το 2,4% η Νίκη, το 3,5% η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25 2,6%, η Νέα Αριστερά 1,4%, η Φωνή Λογικής 5,6% και το Κίνημα Δημοκρατίας 2,4%.
H εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ γίνεται ακόμα πιο εμφανής.
Νέα Δημοκρατία 29,1%
ΠΑΣΟΚ 17,4%
Ελληνική Λύση 9,8 %
ΚΚΕ 8,5%
ΣΥΡΙΖΑ 8,1%
Φωνή Λογικής 7,1%
Πλεύση Ελευθερίας 4,5%
ΜέΡΑ25 3,3%
Κίνημα Δημοκρατίας 3,1%
Νίκη 3%
Νέα Αριστερά 1,8%
Δημοσκόπηση PULSE
Η διεθνής αστάθεια και η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας των Ελλήνων πολιτών, όπως αποτυπώνεται στη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse. Η έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και έφερε στο φως την έντονη ανησυχία της κοινής γνώμης.
-Tι πιστεύουν οι Έλληνες για τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τις πολιτικές του;
-Οι φόβοι και οι προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας για το 2025
-Πώς κρίνουν την κυβερνητική επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας
-Η πρόθεση ψήφου. Ποιος βρίσκεται στη δεύτερη και τρίτη θέση και πόσα κόμματα περνούν τον πήχη του 3%.
Περί του 2025
Οι συμμετέχοντας ερωτήθηκαν πώς αναμένουν να είναι η νέα χρονιά για τους ίδιους προσωπικά, σε σύγκριση με την περσινή.
-48% αναμένει η νέα χρονιά να είναι λίγο ή πολύ καλύτερη από την περσινή.
-35% αναμένει η νέα χρονιά να είναι λίγο ή πολύ χειρότερη από την περσινή.
-14% αναμένει η νέα χρονιά να είναι πάνω-κάτω ίδια με την περσινή.
-3% δεν απάντησαν ή δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν.
Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ
Σχεδόν ένας στους τρεις εκφράζει ανησυχία για τη νέα προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ, ενώ το 12% την αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία. Την ίδια στιγμή, το 18% την προσεγγίζει με ικανοποίηση ή αισιοδοξία, και ένα 22% με ενδιαφέρον ή περιέργεια.
Η πρόταση της κυβέρνησης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
H πλειοψηφία δεν βλέπει θετικά την επιλογή του πρώην προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, το 49% βλέπει αρνητικά την επιλογή Τασούλα ενώ θετική εκτίμηση έχει το 35%. Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ απάντησε το 16%.
Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 30%, καταγράφοντας μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος συγκεντρώνει 8%. Παράλληλα, 6% λαμβάνουν οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ το 17% των ερωτηθέντων επιλέγει την απάντηση «Κανένας».
Η πρόθεση ψήφου
ΝΔ – 25,5%
ΠΑΣΟΚ 13%
ΣΥΡΙΖΑ – 7%
ΚΚΕ – 8%
Ελληνική Λύση – 8%
Πλεύση Ελευθερίας – 4%
Kίνημα Δημοκρατίας – 3,5%
Νίκη – 2,5%
Φωνή Λογικής – 5%
H εκτίμηση ψήφου
H Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 30%, διατηρώντας σημαντική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που συγκεντρώνει 16% στην αναγωγή των αναποφάσιστων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, με ποσοστά 9,5% για κάθε κόμμα, ενώ στην τέταρτη θέση εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%. Η Φωνή Λογικής κατατάσσεται πέμπτη με 6%, ενώ ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 4,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 4% και τα κόμματα ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ25 με ποσοστά 3% αντίστοιχα.
Δημοσκόπηση GPO
Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ καταγράφει στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο διευθυντής έρευνών της GPO Αντώνης Παπαργύρης.
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι συγκεκριμένα: Νέα Δημοκρατία 26,7%, ΣΥΡΙΖΑ 6,4%, ΠΑΣΟΚ 16,6%, Ελληνική Λύση 7,9%, ΚΚΕ 8,1%, ΝΙΚΗ 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, Φωνή Λογικής 4,9%, Μέρα 25 1,5%, Νέα Αριστερά 2,1%, Κίνημα Δημοκρατίας 3,1%.
Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο από αυτούς που έχουν προταθεί για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κώστας Τασούλας συγκεντρώνει 31,6%. «Κανένας» απαντά το 26,5%. Η Λ. Κατσέλη συγκεντρώνει 21,8% και ο Τ. Γιαννίτσης 14,4%.
Για την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, το 48,2% εκτιμά ότι θα έχει αρνητικό και μάλλον αρνητικό αντίκτυπο για τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ το 41,3% εκτιμά ότι θα έχει θετικό και μάλλον θετικό αντίκτυπο.
Επιπλέον, το 76,6% εκτιμά ότι η εκλογή Τραμπ θα δώσει ώθηση στα δεξιά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη , ενώ το 14,9% έχει αντίθετη άποψη.
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών πρώτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τις θετικές απόψεις για το πρόσωπο του να φτάνουν το 41,4%. Ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης με 39,6%. Τρίτος ο Ν. Ανδρουλάκης με 35,4%. Τέταρτος ο Σ. Φάμελλος με 34,6% και πέμπτη η Ζ. Κωνσταντοπούλου με 34,3%. Ακολουθούν, ο Α. Χαρίτσης με 26,7%, ο Κ. Βελόπουλος με 23%, ο Στ. Κασσελάκης με 22,4%, η Α. Λατινοπούλου με 22,2%, ο Δ.Νατσιός με 13,2% και ο Β. Στίγκας με 8,3%.
Έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών καταγράφεται για την ακρίβεια, την ασφάλεια και την Υγεία. Μεγαλύτερη αποδοχή υπάρχει για την εξωτερική πολιτική.
Το έργο της κυβέρνησης αξιολογείται θετικά στην εξωτερική πολιτική από το 45,5%. Στην οικονομία από το 31%. Στην Yγεία από το 27,5%, στην ακρίβεια από το 23,1% και στην ασφάλεια των πολιτών από το 21,8%.
Το 73,1% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 24,1% την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά.
Στο ερώτημα αν μπορούν, εφόσον συνεργαστούν, τα κόμματα της κεντροαριστεράς να κερδίσουν τη ΝΔ, το 54,4% απαντά «όχι και μάλλον όχι», ενώ το 42,4% απαντά «ναι και μάλλον ναι.
The post «Φάκελος Δημοσκόπηση»: Oι «φωτογραφίες της στιγμής» σκιαγραφούν δεκακομματική Βουλή – Η εκλογή Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες appeared first on Newpost.gr.