Η ιδέα να ανακατευθεί η Εκκλησία με τις πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δεν είναι καινούρια.
Εδώ στη γειτονίτσα μας, άλλωστε, λάμπουν τα παραδείγματα της Κύπρου όπου τα άμφια κονομάνε με κάθε δυνατό τρόπο και της Ιταλίας όπου το ιερατείο δραστηριοποιείται όχι σε μία αλλά σε δύο Τράπεζες:
Μία για την ευρύτερη ιεροσύνη και μία για το Βατικανό σπετσιάλε!
Θα ήθελα να σημειώσω επίσης, ότι πολύ πριν σκάσει μύτη στη Μονή Πετράκη η ιδέα για τραπεζικό πόλο με θρησκευτικό πρόσημο (προ τριετίας, σύμφωνα με το κυριακάτικο δημοσίευμα της “Καθημερινής”), έπαιζε στην πολύ βαθιά πιάτσα το σενάριο για Τράπεζα του Αγίου Όρους. Έτσι είχε δικαιολογηθεί και η θρησκευτική επιφοίτηση πασίγνωστου μεγαλοπαράγοντα του εκδοτικού στερεώματος, που συνήθιζε να κατεβάζει δημοσίως “καντήλια”. Ως ένα σημείο δούλεψε η φασούλα, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως με τα κοκόρια όπου λαλούν πολλά δεν ξημερώνει εύκολα. Βάλε και τα ζητήματα υγείας των πρωταγωνιστών και τα φώναξε τα “φρέσκα κουλούρια” ο κουλουράς…
Τέλος πάντων, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και ο πλούτος φιλόδοξα σχέδια. Κι όσο και να γκρινιάζουν οι παπάδες ότι η Εκκλησία είναι πάμφτωχη, γνωρίζει το ποίμνιο ότι δεν παίζει πάντοτε τον πρώτο ρόλο η κασαδούρα. Κοιτάς, ας πούμε, τα κατάστιχα ενός συμπαθητικού βεληνεκούς ιδρύματος εδώ στο κλεινόν άστυ και βλέπεις τρεις χιλιάδες και κάτι ακίνητα εγγεγραμμένα στην περιουσία του. Και προσπαθούν ύστερα να μας πείσουν οι ρασοφόροι ότι δεν υπάρχει σάλιο και πως ούτε αντίδωρο δεν θα προσφέρουν σε λίγο καιρό. Γκουντ λακ, είναι μικρός ο τόπος παιδιά και γνωριζόμαστε. Και όταν ακούμε ότι ο κλήρος έχασε 500 μύρια ευρώ (πάλι από το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”) εξαιτίας της συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα, θα μας επιτρέψετε να γελάμε λιγάκι…
Να μην τα πολυλογούμε, όμως, διότι η υπόθεση προχωράει με γοργά βήματα. Το σχέδιο προβλέπει ότι “μέχρι τον Μάιο, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, σχεδιάζεται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ο φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να αδειοδοτηθεί η λειτουργία της Τράπεζας”. Της ψηφιακής Τράπεζας για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, καθώς δεν θα διαθέτει “φυσικά” υποκαταστήματα και θα παίζει μπαλίτσα αποκλειστικά και μόνο μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Κομψή χειρονομία, αναμφιβόλως, εκ μέρους της Εκκλησίας, σκέψου ρε μπρο φάτσα κάρτα δίπλα στο ναό να έστεκε το γκισέ. Ως και ο Ιησούς αυτοπροσώπως, θα το ύψωνε το φραγγέλιο…
Όσο για τον σκοπό της νέας Τράπεζας, θα είναι “η δημιουργία ενός κοινώς αποδεκτού πόλου έλξης φορέων και προσωπικοτήτων που επιθυμούν να υπηρετήσουν το «κοινό καλό», ώστε το εγχείρημα να είναι πολυδύναμο και πολυσυλλεκτικό με μετόχους από διάφορους χώρους και διακυμαινόμενης ισχύος ως προς την οικονομική τους επιφάνεια, αλλά με κοινά στοιχεία την αγάπη τους προς την Ελλάδα, την αφοσίωσή τους στην οικουμενική ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, την ευαισθησία τους σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ίσως ευκαιριών”.
Στο δια ταύτα;
Στο δια ταύτα, η Εκκλησία σε αυτή τη φάση δεν θα βάλει κεφάλαια παρά μόνο το ισχυρό όνομά της. Το brand name, δηλαδή, που λένε και στην πραγματική πατρίδα του Κασσελάκη, ισχυρό ακόμη (στοιχεία της Metron Analysis) στη Silent Generation, στους Boomers, στη Generation X και (ω της εκπλήξεως!) στη Generation Z. Δεν είναι λίγο, πολύ είναι, χτισμένο με υπομονή και επιμονή χιλιετιών ολόκληρων. Για να δούμε, όμως, αν θα αντέξει τα κύματα και τους κραδασμούς του εικοστού πρώτου αιώνα, που τρέχει με ταχύτητες τόσο ασύλληπτες όσο και η πίστη η ίδια…
The post ΕΥΛΟΓΗ$ON (έρχεται η Τράπεζα της Εκκλησίας!) appeared first on Newpost.gr.