Έλενα Ράπτη: H στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα

By
9 Min Read

«Μέσα από τη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού και σε συνδυασμό με το σύνολο 1.900 εμβληματικών έργων που υλοποιούνται, η Βόρεια Ελλάδα εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται και διαμορφώνει ένα νέο προφίλ, που θα την καταστήσει ελκυστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο», τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, μιλώντας στο 1ο Thessaloniki Investment Forum, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Υπάρχουν τα εργαλεία, οι ευκαιρίες, η δυναμική που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τουρισμό και την ανάπτυξη», υπογράμμισε η κ. Ράπτη και αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Τουρισμού και πώς αυτοί  βρίσκουν εφαρμογή στην τουριστική ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδας.

Για την επίτευξη του πρώτου στρατηγικού στόχου, που αφορά την βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη των προορισμών η κ. Ράπτη εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται ως εργαλείο οι DMMOs (Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού – Destination Management and Marketing Organizations) και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρέχονται κίνητρα για τη σύσταση τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ προβλέπεται σύσταση και των αντίστοιχων Περιφερειακών Τοπικών Παρατηρητηρίων για την παρακολούθηση της τουριστικής κίνησης.

Ο δεύτερος στρατηγικός στόχο στον οποίο αναφέρθηκε αφορά στη διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Στον προσκυνηματικό τουρισμό καταγράφουμε μέσω των Μητροπόλεων τα θρησκευτικά κειμήλια της Βορείου Ελλάδος, ώστε να τα αναδείξουμε στον συνεδριακό τουρισμό. Η άνοδος της Θεσσαλονίκης είναι θεαματική, καθώς κατάφερε να αναρριχηθεί στη θέση 42 της παγκόσμιας κατάταξης από τη θέση 73 στην οποία βρισκόταν το 2022. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων 30 προορισμών συνεδριακού τουρισμού. Το οικονομικό αποτύπωμα από τη διοργάνωση συνεδρίων είναι ισχυρό για την πόλη μας, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανάπλαση της ΔΕΘ θα δώσει νέα πνοή και ώθηση στον συνεδριακό τουρισμό και στον ιαματικό τουρισμό. Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει πλούτο ιαματικών πόρων […] Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσιάζει και ο τουρισμός κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη με 81 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 68 το 2023, με τις μισές περίπου να είναι home porting. Σε αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία του νέου σταθμού κρουαζιέρας Μέγας Αλέξανδρος και η συνολική αναβάθμιση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης προσφέρει νέες προοπτικές και προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή», σημείωσε η κ. Ράπτη

Ως τρίτο στρατηγικό στόχο αναφέρθηκε στη αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Εδώ στη Θεσσαλονίκη ιδρύσαμε την πρώτη Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού με έδρα την Περαία, ενώ λειτουργεί και η ΣΑΕΚ στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η Σχολή Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε.

Τέλος, ως τέταρτο στρατηγικό στόχο μίλησε για την αναβάθμιση της προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, αξιοποιώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ, σημειώνοντας ότι  «στο σχέδιο μάρκετινγκ του ΕΟΤ 2023-24 το 60% της διαφημιστικής εκστρατείας αφιερώνεται στο θεματικό τουρισμό και την προβολή και της Θεσσαλονίκης ως city break προορισμού».

Οι επιδόσεις και προοπτικές της Θεσσαλονίκης σε εκπαιδευτικό και συνεδριακό τουρισμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Στη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα την «εξέλιξη της βορείου Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο» έγινε αναφορά σε επενδύσεις που έχουν αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Βορείου Ελλάδος, τις προσπάθειες ανάπτυξης θεματικού τουρισμού και τις προκλήσεις που προκύπτουν σε αυτή την προσπάθεια.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος Anatolia College, Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau Πρόδρομος Μοναστηρίδης, ο Διευθυντής Επενδύσεων Noisis AE Μανώλης Κουτελιάς, ο CEO Tor Hotel Group Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, ενώ προβλήθηκε συνέντευξη του Paul Rosenberg, Regional VP Development Luxury France, Southern Europe & North Africa, της Accor Hotels

Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό τουρισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αφορά τη μετακίνηση φοιτητών από χώρα σε χώρα, είτε εκείνων που έρχονται για 6 μήνες έως 1 έτος, είναι όσων έρχονται για το συνολικό διάστημα των σπουδών τους.
«Μπορεί να γίνει σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης, πολλές χώρες έχουν επενδύσει σε αυτό εδώ και χρόνια», είπε ο κ. Βλάχος και μιλώντας για το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της πολιτικής, εξήγησε ότι το Anatolia την τελευταία δεκαετία προσέλκυσε περισσότερους από 5.000 Αμερικανούς φοιτητές, ως επισκέπτες φοιτητές, οι οποίοι σε βάθος 10ετίας έχουν εισφέρει 120 εκατ ευρώ στην τοπική οικονομία σε δίδακτρα, στέγαση, έξοδα διαβίωσης. «Έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες σε αυτό η Ελλάδα, μπορεί να γίνει προορισμός. Πέρυσι μόνο είχαμε 60.000 διανυκτερεύσεις Αμερικανών φοιτητών στη πόλη», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στον συνεδριακό τουρισμό επικεντρώθηκε ο κ. Μοναστηρίδης. «Μόλις το 5% των συνεδρίων είναι πάνω από 5000 άτομα με τη μαζική πλειοψηφία κοντά στο 70% να είναι στα 800 έως 1000 άτομα. Θέλουμε συνέδρια που να είναι εύκολα διαχειρίσιμα και να μπορούν να αφήσουν ένα οικονομικό αποτύπωμα στη πόλη […] Η Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια. Το ζήτημα είναι για όλους αυτούς τους συνέδρους οι οποίοι θα έλθουν, και πού θα κοιμηθούνε και πού θα φάνε και πού θα κάνουν τις παράλληλες εκδηλώσεις, δεν είναι δηλαδή μόνο το να φέρουμε τον κόσμο εδώ. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξέρει τι θέλει να στοχεύσει, ποία είναι τα συνέδρια που πραγματικά μπορούμε να φέρουμε, να αναδείξουμε τη στρατηγική μας και τα πλεονεκτήματα της πόλης  και να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε και να φύγουν με εμπειρία. Διότι εκτός του ότι ο σύνεδρος αφήνει 5-7 φορές παραπάνω από έναν μέσο τουρίστα, είναι επίσης δεδομένο ότι ξαναέρχεται πάρα πολύ συχνά  στην πόλη που φιλοξένησε το συνέδριο», είπε. Σημείωσε δε ότι μόνο το 2023 η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε πάνω από 400 συνέδρια και 75000 άτομα.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα αναφέρθηκε ο κ. Κουτελιάς. «Ο τουρισμός είναι προϊόν εντάσεως εργασίας, με υψηλά λειτουργικά κόστη και θέλει στήριξη και ενίσχυση της Πολιτείας για να λειτουργήσει σωστά. Τα εργαλεία που μπορεί κανείς να προσδοκά ενίσχυση είναι αφενός ο αναπτυξιακός νόμος που έτρεξε και ενίσχυσε πολλές μονάδες -τα αιτήματα ήταν πολύ περισσότερα από τις επενδύσεις που εγκρίθηκαν-, αλλά και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης  όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει πυλώνες που έχουν να κάνουν με πράσινη οικονομία και ψηφιακή μετάβαση […] το Ερευνώ Καινοτομώ όπου τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει προτάσεις […] στρατηγικές επενδύσεις που απευθύνονται σε μεγαλύτερης κλίμακας επενδυτικά σχέδια κατά κύριο λόγο 20-40 εκ. έκαστο δημιουργώντας και θέσεις εργασίας. Υπάρχει πλειάδα εργαλείων και επίσης το ΕΣΠΑ για μικρότερης κλίμακας επενδυτικά σχέδια μέχρι 200.000 ευρώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Το ζήτημα των υποδομών της Θεσσαλονίκης και αυτών που αφορούν τις πύλες εισόδου της πόλης έθεσε ο κ. Τορνιβούκας, όπως και το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης.  «Η τουριστική εκπαίδευση είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στον κλάδο μας, δεν υπάρχει ουσιαστικά τουριστική εκπαίδευση να στελεχώσει ούτε το 10% απαιτήσεων που έχουν τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή. Η εύρεση κατάλληλου προσωπικού είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε. Για τις υποδομές ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική εξαρτώνται πάρα πολύ από τον οδικό τουρισμό, δέχονται τουρίστες από όλες εισόδους πόλης, οι οποίες, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να συντηρούνται, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα προβληματική την τωρινή κατάσταση σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τα έργα του fly over και τα αντίστοιχα στη ΠΑΘΕ στα Μάλγαρα.

The post Έλενα Ράπτη: H στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα appeared first on Newpost.gr.

Share This Article