Το ΚΥΣΕΑ συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ υπέστησαν σημαντικές απώλειες, με την πτώση πόλεων όπως το Χαλέπι και η Χάμα.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, με χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία να αναστέλλουν τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους πολίτες. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αποφάσισε την προσωρινή αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας και την ανάγκη επανεξέτασης της κατάστασης. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο για ένα διάστημα δεν θα επιδίδονται και αποφάσεις ασύλου. Η χώρα ζητά να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ε.Ε. ως προς το αν εκλείπει ο λόγος διεθνούς προστασίας τους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ή αν συνεχίζει να ισχύει η προστασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, αποφασίστηκε, μέχρι νεοτέρας, το πάγωμα της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να κάνει αποδεκτή την εισήγηση, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ανέστειλε προς το παρόν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους.«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel.
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στη Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατό. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στη Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
The post Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τους Σύρους πρόσφυγες: Την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις για αιτήματα ασύλου appeared first on Newpost.gr.