Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα συμμετάσχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.
Σύσκεψη Επιτροπών: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Το πρωί της Κυριακής έγινε δεύτερη σύσκεψη στο δημαρχείο της Σαντορίνης με τη συμμετοχή του κλιμακίου της ΕΜΑΚ που έχει μεταβεί στο νησί και του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.
Εξάλλου, το μεσημέρι της Κυριακής έγινε κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει
να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων,
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Βουγιουκαλάκης: Πάνω από 200 σεισμοί σε 48 ώρες
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, με βάση τα δεδομένα η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.
Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ που εξετάζουν οι επιστήμονες
Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.
«Τα νεότερα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα. Ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.
Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μικρή κατάσταση διέγερσης, ενώ το Κολούμπο θεωρείται ανενεργό», σημειώνει ο ειδικός.
Η χρονική ακολουθία των σεισμών
Διαδοχικοί σεισμοί στον υποθαλάσσιο χώρο της Αμοργού
Διαδοχικοί σεισμοί 3,8 Ρίχτερ και 4,3 αντίστοιχα, σημειώθηκαν στις 13:49 και 13:41 στον υποθαλάσσιο χώρο της Αμοργού.
Σεισμός στην Μήλο
Σεισμός μεγέθους 4,3 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Μήλο.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστινοτούτο ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:04 και είχε εστιακό βάθος 13,7 χλμ.
Περίπου στις 07:10 – Νέος σεισμός 25 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 10,6 χιλιομέτρων.
07:15 – Ο εν λογω ημέρας σημειώθηκε 13,1 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάρου. Η δόνηση ήταν 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα – Ακολούθησε νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ σε απόσταση 28,7 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Ανάφης, με εστιακό βάθος 10,6 χιλιομέτρων.
Λίγο πριν από τις 07:30 – Άλλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 26 χιλιομέτρων νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 13,6 χιλιομέτρων.
Τέλος, πριν τις 07:30 – Νέος σεισμός καταγράφηκε 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 6,3 χιλιομέτρων.
Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη πριν λίγα λεπτά 24,3χλμ Νοτιοανατολικά της Αμοργού και σε εστιακό βάθος 10,0 χιλιομέτρων.
Καμία αναφορά για ζημιές
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από τις σεισμικές δονήσεις. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, καθώς οι συνεχείς δονήσεις μπορεί να υποδηλώνουν μια γενικότερη κινητικότητα του σεισμικού τόξου του Αιγαίου.
Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».
Σαντορίνη: Προληπτικά μέτρα λόγω σεισμικής δραστηριότητας – Τι ανακοίνωσε ο δήμος Θήρας
Ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε τα προληπτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στη Σαντορίνη, μετά την απόφαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Σύσκεψη των ειδικών και εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Στόχος ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Το τελευταίο 24ωρο, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν έντονη, με δεκάδες μικροσεισμούς αλλά και δύο ισχυρότερες δονήσεις μεγέθους 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το μεσημέρι ανοιχτά της Ανάφης.
Προληπτικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ στη Σαντορίνη
Με βάση την εισήγηση των ειδικών, η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου πρότεινε τα εξής μέτρα:
Κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη μέχρι νεοτέρας.
Αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους από τους πολίτες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμών σε περίπτωση σεισμικής δόνησης.
Απαγόρευση πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
The post Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 19:00 για τους σεισμούς στη Σαντορίνη appeared first on Newpost.gr.