ECONOMIST IMPACT – Χρειάζεται επανεξέταση της στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή

Newsroom
10 Min Read
Πρώτη ημέρα εργασιών της 29ης Ετήσιας Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, σε ξενοδοχείο στο Λαγονήσι, Τρίτη 1 Ιουλίου 2025. Το Συνέδριο προσπάθησε ν' απαντήσει σε ερωτήματα γύρω από τις διατλαντικές σχέσεις, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Διακεκριμένοι αξιωματούχοι, επιχειρηματικοί παράγοντες, διανοούμενοι και αναλυτές κατέθεσαν τις σκέψεις τους για ζητήματα όπως ο εμπορικός πόλεμος, τα γεωπολιτικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό και η καινοτομία. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Την ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή επισήμαναν οι συμμετέχοντας σε σχετική συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε το Economist με την κυβέρνηση και διεξάγεται στην Αθήνα.

Στον διάλογο συμμετείχαν η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρόεδρος του EmpowerMed Women, ο σερ Ντέιβιντ Κινγκ, πρώην μόνιμος ειδικός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή και πρόεδρος Συμβουλευτικής Ομάδας για την Κλιματική Κρίση. Μαζί τους, εκπροσωπώντας τον κόσμο των επιχειρήσεων οι Δημήτρης Χανής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HERACLES, Αριστοτέλης Χαντάβας, διευθύνων σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της SolarPower Europe και Κώστας Ανδριοσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών και διαχείρισης ενέργειας στο Alba Graduate Business School, ACG και διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου HELLENiQ για τη Βιωσιμότητα και την Ενέργεια@Alba. Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο John Andrews, σύμβουλος συντάκτης του The Economist και ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι προσπαθώντας να διαχειριστούμε την κλιματική αλλαγή. Έχουμε ανατροπές γεωπολιτικές, συμμαχικές και αλλαγές στους διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο εκ των συντονιστών της συζήτησης, Ανδρέας Παπανδρέου, για να θέσει τον πρώτο προβληματισμό ως ερώτημα: «Δεδομένου ότι δεν τα πάμε καλά σε ό,τι αφορά τις κλιματικές δράσεις και τους στόχους μας και με την ΕΕ να αποτελεί, μάλλον, ένα φωτεινό παράδειγμα στην κατεύθυνση προστασίας του κλίματος, ποια είναι τα βασικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ώστε να περάσουμε από αποσπασματικές αλλαγές σε ουσιαστικές αλλαγές;».

«Υπάρχει ανάγκη να επαναξιολογήσουμε την κλιματική στρατηγική, όχι γιατί δεν νοιαζόμαστε, αλλά γιατί ο κόσμος αλλάζει και οι προτεραιότητες έχουν αναπόφευκτα αλλάξει», είπε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρόεδρος του EmpowerMed Women. Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στην Ευρώπη είμαστε σε καλό δρόμο και ηγούμαστε σε ό,τι αφορά την ανταπόκρισή μας στο στόχο που έχει τεθεί για την προστασία του κλίματος, μέχρι το 2030».

Μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών αλλά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης που, όπως είπε, «είναι προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων».

Επιπλέον μίλησε για την ανάγκη «κοινής προσέγγισης του ζητήματος εκ μέρους όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των κρατών». «Δεν ξέρω αν, ακόμη και στην Ελλάδα, έχουμε κοινές προσεγγίσεις» παρατήρησε η κ. Σδούκου και υπογράμμισε ότι «είναι ζητούμενη η ευθυγράμμιση όλων των κομμάτων στα θέματα διαμόρφωσης της κλιματικής στρατηγικής». Αναφέρθηκε και στη σημασία της διασφάλισης χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, όπως και της προσέλκυσης επενδύσεων και σχολίασε: «Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις αν δεν έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη;» Μίλησε τέλος για το ρόλο της κοινωνίας σε αυτή τη μετάβαση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να τα εξηγήσουμε όλα αυτά στην κοινωνία και μάλιστα καλά, γιατί ακόμα δεν την έχουμε σύμμαχό μας».

Σειρά γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο, που δείχνουν το μέγεθος της κλιματικής κρίσης, επικαλέστηκε ως παραδείγματα ο σερ Ντέιβιντ Κινγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έκανε αναφορά και σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αναφέρει ότι «ο καύσωνας είναι πλέον πραγματικότητα στην Ευρώπη και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να πεθάνουν 4.700 άνθρωποι από τον καύσωνα. Σε κάποια μέρη της Ευρώπης έχουμε αυτές τις ημέρες 46 βαθμούς Κελσίου, που είναι ρεκόρ για την κεντρική Ευρώπη […]». «Μπήκαμε σε μια περίοδο κλιματικών καταστροφών και έντασης, ιδιαίτερα της τελευταία πενταετία» τόνισε ο ομιλητής. Είπε ότι τα μηνύματα για την αύξηση των επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα υπήρχαν τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά τα επίπεδα συνέχισαν να αυξάνουν (…)».

Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι πέρσι χάθηκε μισό τρισ. δολάρια εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ανέφερε μελέτες που λένε ότι σε 25 χρόνια το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ στις υποδομές θα χαθεί».

«Βλέπουμε ότι τα φαινόμενα συμβαίνουν παντού. Η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό φαίνεται πως πλέον δεν είναι αναστρέψιμη τόνισε ο σερ Ντέιβιντ Κινγκ και πρόσθεσε: «Η Γροιλανδία χάνει περίπου 30 εκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως. Η Γροιλανδία έχει τόσο πάγο που αν λιώσει, τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν κατά 6,5μ. Αν δεν παρέμβουμε όλα αυτά μπορούν να συμβούν. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας το συζητήσουμε!».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης που αφορούσε τις επιλογές σε ό,τι αφορά την προέλευση της αναγκαίας ενέργειας, ο σερ Ντέιβιντ Κινγκ είπε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τα παράκτια αιολικά πάρκα και η πιο ακριβή από φυσικό αέριο».

Κλείνοντας, είπε ότι αν σήμερα συμβούλευε κάποιες κυβερνήσεις θα τους έφερνε ως παράδειγμα την Κίνα. «Οι Κινέζοι έχουν παράξει 110GW σε μόλις τρεις μήνες και μόνο από φωτοβολταϊκά. Πέρσι παρήγαγαν την τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας και πάλι από αιολικά. Σκεφτείτε ότι 110 GW είναι όλη η ενέργεια για τη Βρετανία. Έχουμε λοιπόν μία χώρα που στοχεύει, όλες οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια να καλυφθούν από ΑΠΕ και όχι από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρει». […] «Η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα αυτό. Δείτε τι κάνουν οι Κινέζοι και αντιγράψτε τους» τόνισε.

Ο Δημήτρης Χανής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HERACLES, μίλησε για την κλιματική στρατηγική που χάραξε ο Όμιλος την τελευταία δεκαετία και παρουσίασε τους στόχους που έθεσε στην προσπάθεια για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050. «Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας, επαναξιολογώντας βεβαίως τις καταστάσεις. Και βέβαια είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε το συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο», είπε ο κ. Χανής. Πρόσθεσε πως «την τελευταία πενταετία ξεπέρασαν τα 170 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις που αφορούν την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ υπάρχει ένα πλάνο πρόσθετων επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, κυρίως για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού». «Είδαμε τις εκπομπές μας να μειώνονται κατά 24% μέσα σε πέντε χρόνια» είπε και σημείωσε ότι «φιλοδοξούμε, μέσα από μία επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιό μας στο Μηλάκι, το 2030 να διαθέσουμε στην αγορά τον πρώτο τόνο τσιμέντου με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα».

«Οι διαμορφωτές των πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης έχουν αποτύχει γιατί πολύ απλά δεν πήραν νωρίς τις σωστές αποφάσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Χαντάβας, διευθύνων σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της SolarPower Europe. Είπε μεταξύ άλλων ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο ολιστική προσέγγιση του προβλήματος» και ότι «αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, ότι οι ΑΠΕ είναι η επιλογή που έχουμε σήμερα με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας». Κατά τον ίδιο «οι ΑΠΕ και η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας είναι πλέον η επιλογή» και ότι «χρειάζεται να αυξήσουμε την αποθήκευση». Τόνισε ακόμη ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις» και ότι πρέπει «να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το ενεργειακό μείγμα που θα χρησιμοποιήσουμε». «Πιθανότατα στην Ελλάδα έχουμε», όπως είπε, «περισσότερα φωτοβολταϊκά από όσα χρειαζόμαστε και ναι, θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, όμως ας το συζητήσουμε. Δεν πρέπει να πούμε ότι ήταν λάθος και πάμε πίσω στο φυσικό αέριο. Είναι σαν να λέμε, δεν βρίσκουμε τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα αυτοκίνητα οπότε ας επιστρέψουμε στα άλογα».

Στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών και διαχείρισης ενέργειας στο Alba Graduate Business School και τη χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας». Παρατήρησε ότι «αυτή η αστάθεια που παρατηρείται στην αγορά κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση». Είπε ωστόσο, ότι τα «πράσινα projects» αντιμετωπίζονται ως πολύ ελκυστικά και επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σχολίασε ότι «σήμερα έχουμε τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου από ποτέ, με πάνω από 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα».

Είπε ακόμη: «Σε δέκα χρόνια από τώρα θα έχουμε 10 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη και θα χρειαζόμαστε 20%-30% περισσότερη ενέργεια για να καλύψουμε τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Άρα πρέπει να φέρουμε τον ρεαλισμό και στο θέμα της χρηματοδότησης όλων αυτών των έργων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι «πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες, τους ηγέτες, την κοινή γνώμη και βεβαίως την ίδια τη βιομηχανία, ώστε να καταλάβουμε όλοι ποιο είναι το αύριο που έρχεται».

Share This Article