Με την προετοιμασία για τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, οι ελπίδες για μια ουσιαστική αλλαγή στο ελληνοτουρκικό διάλογο φαίνονται περιορισμένες.
Η Αθήνα επιμένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αναγνωρίζοντας ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ωστόσο, η Άγκυρα συνεχίζει να υπονομεύει το κλίμα, επιμένοντας σε μια συνολική διεκδικητική προσέγγιση που περιλαμβάνει θέματα αποστρατικοποίησης νησιών, μειονοτήτων και «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Προσχηματική διπλωματία και επικίνδυνες προκλήσεις
Οι δηλώσεις του Φιντάν για «ολιστική προσέγγιση» και το πρόσφατο μπαράζ τουρκικών αντι-NAVTEX με απαίτηση συντονισμού των ελληνικών ενεργειών με την Τουρκία είναι χαρακτηριστικά της στρατηγικής διγλωσσίας που υιοθετεί η Άγκυρα.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί «ειρήνης» και «συνεννόησης», η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να εντείνει τις προκλήσεις, αμφισβητώντας ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δημιουργώντας ένα πλαίσιο που μάλλον αποθαρρύνει ουσιαστική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η συνάντηση, πάντως, αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις περιορισμένης εμβέλειας, όπως η διατήρηση ανοιχτών διαύλων μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και του Πολιτικού Διαλόγου, εν όψει και της επερχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιανουάριο στην Άγκυρα.
The post Διπλή γλώσσα και προκλήσεις από την Τουρκία: Ζητά ειρήνη αλλά αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα – Χαμηλές προσδοκίες για συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα appeared first on Newpost.gr.