Δημοσκόπηση Real Polls: Ανακατατάξεις με δεύτερη τη Ζωή – Να παραιτηθεί ο Καραμανλής – Ρευστότητα στο πολιτικό τοπίο

By
10 Min Read

Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα των πολιτών για παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ όσον αφορά την κατάταξη των κομμάτων, η αλλαγή πλεύσης στον πολιτικό χάρτη είναι ξεκάθαρη, με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ανεβαίνει στη 2η θέση, το ΠΑΣΟΚ να χάνει ποσοστά και να κατεβαίνει στην 3η θέση στη νέα έρευνα της Real Polls που δημοσιεύεται στο Protagon.

Στα αξιοσημείωτα των ποιοτικών χαρακτηριστικών της έρευνας είναι η διάχυτη απογοήτευση των πολιτών, με κυρίαρχη την άποψη ότι κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν επίγνωση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, σε ποσοστά 70% και 66% αντίστοιχα.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έρευνα είναι ότι το θυμικό γιγαντώνεται στην κοινωνία που πλέον ζητά ξεκάθαρα λόγια και λύσεις για τα αδιέξοδα, ενώ η υπόθεση των Τεμπών έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Επίσης φθίνουσα πορεία δείχνουν τα ποσοστά νεοφώτιστων πολιτικών αρχηγών που παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και πλέον έχουν χαμηλό «ταβάνι».

Η έρευνα διεξήχθη το τριήμερο 8-10 Μαρτίου, μετά δηλαδή την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και με απόσταση οκτώ έως δέκα ημερών από τις διαδηλώσεις για τα δύο χρόνια από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Το δείγμα των ερωτηθέντων ήταν 1.710 άτομα με δικαίωμα ψήφου.

Αδιαμφισβήτητα αυτές οι τάσεις στην κοινωνία εξηγούν εν μέρει και τα εντυπωσιακά δημοσκοπικά κέρδη της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ανεβάζει κατακόρυφα τη δημοφιλία της τόσο εξαιτίας της συμμετοχής της στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας καθώς εγγράφηκε στο μυαλό των ψηφοφόρων και ως θύμα της σεξιστικής επίθεσης του διαγραφέντος βουλευτή Δράμας της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη.

 

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παραμένει πρώτη με 23,2%, έχοντας μάλιστα αυξήσει τα ποσοστά της κατά 21,2%. Η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται δεύτερη με 12,6%, αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που με 10%, έχει χάσει 1,2%.

Ακολουθεί τέταρτο το ΚΚΕ με 6,6%, πέμπτη η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 5,9% και έκτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,6%.

Η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου έχει υποχωρήσει στο 3,5%. Εκτός ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης το ΜέΡΑ25, το Κίνημα Δημοκρατίας και η Νίκη, ενώ ουσιαστικά ανύπαρκτη είναι η Νέα Αριστερά.

Στην κατακρήμνιση της Φωνής Λογικής πρέπει να αναγνωρίσουμε τον καταλυτικό ρόλο της υπόθεσης των Τεμπών, καθώς η κ. Λατινοπούλου έχασε πάνω από τη μισή της δύναμη σε σχέση με τη μέτρηση του Φεβρουαρίου, μετά τους χειρισμούς της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις περιφρονητικές δηλώσεις της για τα πρόσφατα συλλαλητήρια.

Στην πρόβλεψη αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε στο 27%, πλησιάζοντας κάπως την εκλογική επίδοση του περασμένου Ιουνίου, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εκτιμήθηκε στο 16,6% –ένα εντυπωσιακό ποσοστό, ακόμα και αν πρόκειται για αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «φωτογραφία της στιγμής».

Στην τρίτη θέση, κοντά στην επίδοση των ευρωεκλογών, με 13,7 % εκτιμήθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 8,5%, Ελληνική Λύση με 8% και ΣΥΡΙΖΑ με 6%. Κοντά στην περιοχή του 3% βρίσκονται τέσσερα κόμματα: Φωνή Λογικής (3,7%), ΜέΡΑ25 (3,3%), Νίκη (3,1%) και Κίνημα Δημοκρατίας (3,1%).

Θυμός και διάχυτη απογοήτευση

Το γενικότερο συναίσθημα του εκλογικού σώματος είναι αυτό του θυμού και της απογοήτευσης. Παράλληλα η ακρίβεια εξακολουθεί να ταλανίζει τους πολίτες και η λειτουργία της Δικαιοσύνης εκτιμάται ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα, από κοινού με την υπόθεση των Τεμπών.

Η κυβερνητική διαχείριση, οι κρατικές παραλείψεις, και οι αδυναμίες της αντιπολίτευσης συνθέτουν μια γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για το σύνολο της λειτουργίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, η οποία εκφράστηκε κυρίως μέσω της μαζικής συμμετοχής στις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Οι πολίτες αισθάνονται ότι η χώρα δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δεν βελτιώνονται.

Χαρακτηριστικά στο ερώτημα: «Αισθάνεστε ότι υπάρχει σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών στην Ελλάδα;», που αποτελεί και το κυρίαρχο αφήγημα της κυβέρνησης, γύρω στο 80% των πολιτών απαντούν «Καθόλου» και «Λίγο».

Προβληματισμός για τους θεσμούς

Η παρατήρηση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι πολίτες αποδίδουν την κακή διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών, όχι μόνο στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην γενική ανεπάρκεια του δημοσίου τομέα και στην κακή λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Το 55,3% θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις αυτές εκφράζουν δυσαρέσκεια για την λειτουργία των θεσμών, το 48.9% για το σύνολο της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και το 40,7% για το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, πάνω από 90% των πολιτών ζητά αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και 68,1% την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η διάχυτη απογοήτευση από τον πολιτικό κόσμο αποτυπώνεται και στο ποσοστό 54,3% εκείνων που θεωρούν ότι ακόμα και αν άλλαζαν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, η κατάσταση δεν θα βελτιωνόταν.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και με το εύρημα ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση δεν έχουν επίγνωση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, σε ποσοστά 70% και 66% αντίστοιχα.

Φυσικά η κυβέρνηση παραμένει στο στόχαστρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα που προκύπτει μετά το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με αλλοίωση του τόπου του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, οι μισοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτή έγινε για να καλύψει η κυβέρνηση λαθραίο φορτίο στα μοιραία τρένα, ενώ ένα 15,5% εκτιμά ότι το περιβόητο «μπάζωμα» έγινε επειδή οι εκλογές ήταν κοντά και χρειαζόταν μια επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.

Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης

Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης παρουσιάζεται δομικό σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι πολίτες, πέρα από το ότι θεωρούν πως εργαλειοποιεί το δυστύχημα των Τεμπών σε ποσοστό 67,6%, δεν πιστεύουν ότι η πρόταση μομφής και η προανακριτική θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Το σημαντικότερο: εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ηγετικές προσωπικότητες στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ποσοστό 34% και ότι υπάρχει απουσία θέσεων και έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων, σε ποσοστό 51,6%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι παρόλο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εμπιστοσύνης, οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό πάνω από 40% ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκλεγεί για τρίτη φορά Πρωθυπουργός.

Το σενάριο του «άλλου αρχηγού»

Τα –σε μεγάλο βαθμό προσωποκεντρικά– αδιέξοδα της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται και από την απάντηση στο ερώτημα «Στο υποθετικό σενάριο, όπου όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουν τώρα, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε»:

Οι πολίτες απαντούν 22,1% ΝΔ, που κρατάει τα ποσοστά της σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά ανεβαίνουν εντυπωσιακά στο 18,4% (από 10%) και του ΣΥΡΙΖΑ στο 9,4% (από 4,6%), μια έμμεση αποδοκιμασία του δείγματος στις ηγεσίες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σωκράτη Φάμελλου αντίστοιχα.

Το εν λόγω ερώτημα έχει και μια ανάποδη ανάγνωση: Με άλλον αρχηγό, όχι δηλαδή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας, από 12,6% και δεύτερο κόμμα, καταρρέει στο 2,3% (ο ορισμός δηλαδή του αρχηγικού κόμματος!).

To 18,4% που παίρνει το ΠΑΣΟΚ με άλλον αρχηγό, προέρχεται από επιρροές σε ποσοστό 21,6% από ψηφοφόρους της ΝΔ του 2023 και από 18,2% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του ’23.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο ότι εξακολουθεί να έχει διείσδυση στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά, προσελκύοντας μεγάλο μέρος δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν βλέπουν εναλλακτική ηγετική φυσιογνωμία στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Να παραιτηθεί ο Καραμανλής

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η γνώμη των πολιτών για τη στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, βουλευτή Σερρών της ΝΔ και πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αλλά είχε επιμείνει να είναι υποψήφιος στα γαλάζια ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2023.

Στην ερώτηση αν θα έπρεπε να παραιτηθεί από βουλευτής τώρα ώστε να διευκολύνει τις διαδικασίες διαλεύκανσης της υπόθεσης των Τεμπών, εννέα στους δέκα, δηλαδή και ψηφοφόροι της ΝΔ, συμφωνούν.

Πιο αναλυτικά, το 89% (77,6% «Σίγουρα Ναι», 11,4% «Μάλλον Ναι») των ερωτηθέντων πιστεύει πώς ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να παραιτηθεί από βουλευτής. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι από τους ψηφοφόρους το 2023 της ΝΔ που συμμετείχαν στην έρευνα, το 79% πιστεύει το ίδιο (58% «Σίγουρα Ναι» και 21% «Μάλλον Ναι»).

The post Δημοσκόπηση Real Polls: Ανακατατάξεις με δεύτερη τη Ζωή – Να παραιτηθεί ο Καραμανλής – Ρευστότητα στο πολιτικό τοπίο appeared first on Newpost.gr.

Share This Article