Νέα δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη, για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ να κυριαρχεί.
-Πόσο σημαντικό θεωρούν οι πολίτες το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις αποκαλύψεις – φωτιά. Ποιοί πιστεύουν πως έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
-Πόσο ανησυχούν τους Έλληνες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πως αξιολογούν την επιλογή της κυβέρνησης για ενίσχυση των εξοπλισμών.
-Πως διαμορφώνεται η πρόθεση ψήφου στο σύνολο των κομμάτων. Ποιο είναι το κυριότερο κριτήριο για την ψήφο των πολιτών.
Προβληματισμός για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Για πρώτη φορά, οι πολίτες προβληματίζονται περισσότερο για το «καζάνι που βράζει» και ακούει στο όνομα Μέση Ανατολή, παρά για τα Ελληνοτουρκικά, γεγονός που προκαλεί… γεωπολιτικό ενδιαφέρον.
Περί ΟΠΕΚΕΠΕ ο λόγος
Στην ερώτηση «Με όσα γνωρίζετε μέχρι τώρα, πόσο σημαντικό θα λέγατε ότι είναι το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ;», το συντριπτικό 76% των πολιτών θεωρεί το θέμα πολύ ή αρκετά σημαντικό.
Όσον αφορά την ευθύνη, ένας στους τρεις καταλογίζει την ευθύνη στην κυβέρνηση και ένας στους τρεις σε όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα.
Ψήφος με βάση… το συναίσθημα
Τ κύριο συναίσθημα/κίνητρο με το οποίο οι πολίτες θα επιλέξουν το τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις.
Το κυρίαρχο κίνητρο για τους ψηφοφόρους είναι η «Προοπτική – Ποιος προσφέρει ελπίδα», το οποίο επιλέγει ένα συντριπτικό 48% του συνόλου του δείγματος. Αυτό υποδηλώνει μια διάθεση των πολιτών να εστιάσουν στο μέλλον και στην προσδοκία για βελτίωση.
Ωστόσο, σημαντικά ποσοστά συγκεντρώνουν και αρνητικά ή πιο αβέβαια συναισθήματα: Το 12% δηλώνει ότι το κύριο κίνητρο είναι ο «Θυμός – Για να τιμωρήσω», αντανακλώντας πιθανή δυσαρέσκεια ή απογοήτευση από τις υφιστάμενες καταστάσεις. Ένα 23% εκφράζει «Ανησυχία – Ποιος προσφέρει σιγουριά», αναδεικνύοντας την ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια σε περιόδους αβεβαιότητας.
Λιγότερο σημαντικά, αλλά υπαρκτά, είναι τα εξής κίνητρα: Το 7% επιλέγει την «Επιβράβευση – Για σωστά που έγιναν», υποδηλώνοντας ικανοποίηση από προηγούμενες πολιτικές ή επιδόσεις. Μόλις το 2% δηλώνει ότι «Δεν θα ψηφίσει». Ένα 8% αντιστοιχεί σε «ΔΓ/ΔΑ» (Δεν Γνωρίζω/Δεν Απαντώ), υποδεικνύοντας ένα ποσοστό αναποφάσιστων ή απρόθυμων να εκφράσουν την πρόθεσή τους.
Αναλυτικά τα ευρήματα ανά δημογραφική ομάδα:
Νεότεροι Άνδρες (17-44 χρονών): Σε αυτή την ομάδα, η «Προοπτική – Ποιος προσφέρει ελπίδα» είναι το κυρίαρχο κίνητρο με 52%. Ο «Θυμός – Για να τιμωρήσω» εμφανίζει υψηλό ποσοστό στο 15%, ενώ η «Ανησυχία – Ποιος προσφέρει σιγουριά» φτάνει το 23%. Το «Δεν θα ψηφίσω» καταγράφει 1% και το «ΔΓ/ΔΑ» 13%.
Μεγαλύτεροι Άνδρες (45 χρονών και άνω): Και σε αυτή την ομάδα, η «Προοπτική – Ποιος προσφέρει ελπίδα» παραμένει η κορυφαία επιλογή με 44%. Ο «Θυμός – Για να τιμωρήσω» διατηρείται στο 15%, ενώ η «Ανησυχία – Ποιος προσφέρει σιγουριά» είναι στο 19%. Το «Επιβράβευση – Για σωστά που έγιναν» σημειώνει 10%, το «Δεν θα ψηφίσω» 2% και το «ΔΓ/ΔΑ» 10%.
Νεότερες Γυναίκες (17-44 χρονών): Οι νεότερες γυναίκες επιλέγουν την «Προοπτική – Ποιος προσφέρει ελπίδα» σε ποσοστό 47%. Στην ομάδα αυτή, η «Ανησυχία – Ποιος προσφέρει σιγουριά» είναι ιδιαίτερα αυξημένη στο 28%, ενώ ο «Θυμός – Για να τιμωρήσω» είναι χαμηλότερος, στο 10%. Η «Επιβράβευση» είναι στο 4%, το «Δεν θα ψηφίσω» στο 4% και το «ΔΓ/ΔΑ» στο 7%.
Μεγαλύτερες Γυναίκες (45 χρονών και άνω): Οι μεγαλύτερες γυναίκες εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό για την «Προοπτική – Ποιος προσφέρει ελπίδα», φτάνοντας το 49%. Η «Ανησυχία – Ποιος προσφέρει σιγουριά» βρίσκεται στο 25%, ενώ ο «Θυμός – Για να τιμωρήσω» είναι ο χαμηλότερος, στο 8%. Η «Επιβράβευση» είναι στο 7%, το «Δεν θα ψηφίσω» στο 2% και το «ΔΓ/ΔΑ» στο 9%.
Η προοπτική ψήφου με πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό
Η πρόθεση ψήφου
Η ΝΔ διατηρεί την πρώτη θέση με 24%, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί με 11.5%, αλλά βγαίνει μπροστά από την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία φιγουράρει στο 10%.
Σημαντική αλλαγή παρατηρείται στην τρίτη θέση, όπου η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει στο 10%, καταγράφοντας άνοδο από 7.5% στην προηγούμενη έρευνα.
Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 7.5%, ενώ το ΚΚΕ στο 7%., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμφανίζεται στο 6.5%
Άλλα κόμματα και οι επιδόσεις τους:
ΝΙΚΗ: 3% (σταθερό)
ΜέΡΑ25: 3% (σταθερό)
Κίνημα Δημοκρατίας: 3% (σταθερό)
Νέα Αριστερά: 2% (πτώση από 2.5%)
Φωνή Λογικής: 2% (άνοδος από 1.5%)
Σπαρτιάτες: 1.5% (πτώση από 2.5%)
Η Αποχή/Λευκό/Άκυρο αγγίζει το 2.5%, ενώ η Αναποφάσιστοι/ΔΓ/ΔΑ φτάνει το 12.5%.
To σενάριο κατανομής αναποφάσιστων
Η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει τη «μάχη της δεύτερης θέσης», ενώ η Πλεύση Ελευθερίας σταθεροποιείται στην τρίτη θέση.
Η ΝΔ διευρύνει το ποσοστό της στο 28,5%. Συγκριτικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024 (28,3%), παραμένει σε παρόμοια επίπεδα.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 13,5%, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές (12,8%).
Η Πλεύση Ελευθερίας εδραιώνεται στην τρίτη θέση με 12%, με υπερδιπλασιασμό των ποσοστών της, αλλά μακριά από την δεύτερη θέση, την οποία και κατείχε μέχρι πρόσφατα.
Ακολουθούν:
Ελληνική Λύση: 9%, επίσης με άνοδο από 9,3% των Ευρωεκλογών.
ΚΚΕ: 8%, καταγράφοντας μικρή μείωση από 9,2% των Ευρωεκλογών.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: 7,5%, σημειώνοντας σημαντική πτώση από 14,9% των Ευρωεκλογών, τοποθετώντας τον σε μία νέα, χαμηλότερη θέση.
Κόμματα που φαίνεται να ξεπερνούν το όριο του 3%
ΝΙΚΗ: 3,5% (με άνοδο από 2,5% των Ευρωεκλογών).
ΜέΡΑ25: 3,5% (με άνοδο από 4,4% των Ευρωεκλογών, αν και η σύγκριση μπορεί να είναι παραπλανητική λόγω διαφορετικών εκλογικών αναμετρήσεων).
Κίνημα Δημοκρατίας: 3,5%.
Κόμματα εκτός Βουλής
Νέα Αριστερά: 2,5%.
Φωνή Λογικής: 2,5%.
Σπαρτιάτες: 1,5%.
The post Δημοσκόπηση PULSE: Πρώτη με άνεση η ΝΔ – 15 μονάδες πίσω το ΠΑΣΟΚ – Ψηλά στη λίστα των πολιτών η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Μοιρασμένες οι ευθύνες appeared first on Newpost.gr.