Δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ» με τη Ράνια Τζίμα.
Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες; Πώς κρίνουν το έργο της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη;
Πώς αξιολογούν το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Ποιον πολιτικό αρχηγό θεωρεί η κοινή γνώμη καταλληλότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας;
Τι ποσοστά συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου;
Η πορεία της χώρας
Το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται συνολικά προς τη λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 62% των ερωτηθέντων το πιστεύει αυτό, ενώ το 32% θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή. Στα αξιοσημείωτα είναι και η διακύμανση του σχετικού ποσοστού τους τελευταίους έξι μήνες.
Προσωπική κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν
Στα ίδια βρίσκεται το 39%, σε χειρότερη κατάσταση το 44% και καλύτερα, το 17% των ερωτηθέντων
«Μένουμε σπίτι» στις γιορτές
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα μείνουν σπίτι και δεν θα πάνε διακοπές. Πιο «ορεξάτη» για ταξίδια η GenZ και ακολουθούν οι Millenials. Ως προς την υποκειμενική κοινωνική ένταξη αγρότες και εργάτες είναι αυτοί που κατεξοχήν δεν θα πάνε κάπου στις γιορτές, ενώ αντίθετα το υψηλότερο ποσοστό διάθεσης για ταξίδι καταγράφεται σε όσους πιστεύουν ότι ανήκουν στην ανώτερη τάξη.
Όσο για τον προορισμό όσων απάντησαν, φαίνεται ότι ένα σημαντικό τμήμα «επιμένει Ελλάδα», αφού το 70% δήλωσε ότι θα πάει σε έναν προορισμό εσωτερικού και μόνο το 30% δήλωσε ότι θα προτιμήσει έναν προορισμό εξωτερικού.
Η λάθος κατεύθυνση
Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 62% εξέφρασε την απαισιοδοξία του, ενώ το 32% θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς της σωστή κατεύθυνση.
Ελλάς-Τουρκία-Συμμαχία (μόνο στο NATO)
Ως προς το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι πολίτες δείχνουν πεισμένοι πως… οι γείτονες θα απασφαλίσουν: Το 56% απαντάει η σχέση Αθήνας και Άγκυρας θα χειροτερεύσει και το 32% ότι θα βελτιωθεί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του 52% των ερωτηθέντων,που ζητά διάλογο για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, το 27% διάλογο μόνο για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και μόνο το 19% πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Και εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η μεγαλύτερη επιφύλαξη ως προς τον διάλογο εμφανίζεται συγκριτικά σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί». Εδώ το 43% πιστεύει ότι πρέπει να γίνει διάλογος για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, το 34% για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και το 22% εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα ακροατήριο για «αδιάλλακτες» τοποθετήσεις, μόνο που αυτό είναι πεπερασμένο.
Αξιολόγηση της κυβέρνησης
Θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 31%, ενώ αρνητικά το 59%.
H αξιολόγηση του πρωθυπουργού
Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αγγίζει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, τ0 35% έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν το 57%.
Αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση
Το 26% κρίνει θετικά την αντιπολιτευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με ένα συντριπτικό 58% να την κρίνει αρνητικά.
Στην κορυφή Ανδρουλάκης και Δένδιας
Στη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων της χώρας ξεχωρίζουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Νίκος Δένδιας. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτος σε δημοτικότητα συγκεντρώνοντας το 44% της προτίμησης των συμμετεχόντων. Από κοντά η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 41% και τρίτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40%. Πάνω από 30% συγκεντρώνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 39% και ο Σωκράτης Φάμελλος με 38%.
Στους υπουργούς επιβεβαιώνεται σε μία ακόμα δημοσκόπηση η δημοφιλία του Νίκου Δένδια. Ο Υπουργούς Εθνικής Άμυνας συγκεντρώνει το 34% της προτίμησης των συμμετεχόντων με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να είναι δεύτερος με 13%. Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι είναι σε μονοψήφια νούμερα με τον «κανένα» να συγκεντρώνει το 30%.
Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάθεται» στο 31% και έχει απέναντί του μόνο… τον Κανένα.. Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρότι καταγράφει μια σχετική δημοφιλία και παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ συνολικά, δεν καταγράφει ακόμη δυναμική που να παραπέμπει στο ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας τον αντιμετωπίζει ως τον προτιμητέο ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου.
Η πρόθεση ψήφου
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μια μικρή πτώση σε σχέση με τον Νοέμβριο, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό μένει απαράλλαχτο.
Η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 24,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, το ΠΑΣΟΚ 14,1%, το ΚΚΕ 7,5%, το 0,5% οι Σπαρτιάτες, 7,2% η Ελληνική Λύση, το 2,5% η Νίκη, το 6% η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25 2,3%, η Νέα Αριστερά 2,3%, η Φωνή Λογικής 4,4% και το Κίνημα Δημοκρατίας 3,4%.
H εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠαΣοΚ μεγαλώνει και φτάνει τις 11,8 μονάδες. Η απόσταση του ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση παραμένει μικρή, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας δίνουν μάχη για την πέμπτη θέση. Την ίδια ώρα δείχνει να σχηματίζεται εννιακομματική Βουλή αφού εντός αυτής βρίσκονται επίσης Νίκη, Φωνή Λογικής και Κίνημα Δημοκρατίας.
Τα όρια εκλογικής επιρροής
Το κόμμα με τη μεγαλύτερη δυνητική επιρροή είναι το ΠΑΣΟΚ, που ακολουθείται από τη Νέα Δημοκρατία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα μόνα κόμματα ευρείας επιρροής αυτή τη στιγμή, με τα άλλα κόμματα να απευθύνονται σε σαφώς μικρότερα τμήματα του εκλογικού σώματος.
Οι συσπειρώσεις
Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων βλέπουμε ότι Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια υψηλή συσπείρωση στο 84,7%, με «διαρροές» πρωτίστως προς το ΠΑΣΟΚ και προς την Ελληνική Λύση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ανάλογα υψηλή συσπείρωση (84,2%) και διαρροές κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μικρότερη συσπείρωση, με μόλις 31,3% των ψηφοφόρων του να παραμένουν αποφασισμένοι να τον στηρίξουν και τις μεγαλύτερες διαρροές να είναι προς το Κίνημα Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά.
Δεξιά, αριστερά και κέντρο
Ως προς το πώς κατανέμεται η πρόθεση ψήφου ως προς την κλίμακα δεξιά και αριστερά, το ΠΑΣΟΚ έχει την καλύτερη επίδοσή του μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστεροί», ενώ η ΝΔ κυριαρχεί στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, υποχωρώντας, όμως, λόγω της παρουσίας της Ακροδεξιάς στο 48,4% μεταξύ των δεξιών.
«Εντός και εκτός τειχών»
Η έρευνα της Metron Analysis ολοκληρώνεται με ερωτήσεις για το εάν οι πολίτες αισθάνονται εντός ή εκτός των «τειχών», μια ερώτηση που σταθμίζει το συνολικότερο αίσθημα ασφάλειας που έχουν για όλες τις πλευρές της ζωής τους. Αυτό που αποτυπώνεται είναι ένα σημαντικό ποσοσστό, σχεδόν το μισό, δηλαδή 47% αισθάνονται ότι είναι «έξω από το κάστρο».
Εντός, εκτός και… πρόθεση ψήφου
Η ΝΔ έχει πολύ καλύτερη επίδοση μεταξύ των «εντός των τειχών», παρά μεταξύ των «εκτός των τειχών», το ΠΑΣΟΚ έχει ανάλογα αποτελέσματα και στις δύο κατηγορίες (πηγαίνοντάς λίγο καλύτερα στους «εντός των τειχών»), σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και την Ελληνική Λύση που τα πηγαίνουν καλά κατεξοχήν μεταξύ των «εκτός των τειχών».
The post Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτοι ΝΔ και Μητσοτάκης – Σταθερά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Βελτιωμένη εικόνα Ανδρουλάκη – Δένδιας, ο καλύτερος υπουργός – Κασσελάκης στη Βουλή appeared first on Newpost.gr.