Δημοσκόπηση GPO για το 2024: Μητσοτάκης και Κασσελάκης τα δημοφιλέστερα πρόσωπα – Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικό γεγονός της χρονιάς

By
6 Min Read

Λίγοι παραπάνω από τους μισούς Έλληνες χαρακτηρίζουν το 2024 ως μία καλή/ μάλλον καλή χρονιά, ενώ η πλειοψηφία αυτών αποχαιρετούν τη χρονιά που φεύγει έχοντας μέσα τους το αίσθημα της ανασφάλειας. Μάλιστα, για το 2025 σχεδόν 6 στα δέκα άτομα, εκτιμούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται με τη συνέχιση της ακρίβειας για το 42,5% ενώ διάχυτος είναι πλέον ο φόβος για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης. Σχετικά με τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν το 2024, δεν είναι άλλα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ως πολιτικό γεγονός της χρονιάς χαρακτηρίστηκε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το βαρόμετρο της GPO που διενεργήθηκε για το ραδιόφωνο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία το 53,3% του συνόλου δηλώνει πως το 2024 ήταν μία καλή και μάλλον καλή χρονιά σε προσωπικό επίπεδο έναντι 46% που είχε μία μάλλον κακή χρονιά. Για τη χώρα συνολικά κακή χαρακτηρίζει τη χρονιά που φεύγει το 57,5% έναντι 41,7% που θεωρεί ότι το 2024 ήταν μία καλή χρονιά για την Ελλάδα συνολικά. Την ίδια στιγμή το 42,5% του συνόλου πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς σωστή κατεύθυνση σε αντίθεση με το 54,4% που θεωρεί ότι τι πορεία της είναι λανθασμένη.

Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών για τη χώρα προβλέπει το 49,8% των πολιτών ενώ στάσιμη θεωρεί πως θα παραμείνει η προσωπική οικονομική κατάσταση το 51% με το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση να βρίσκεται στο 20,7% για την Ελλάδα και μόλις 11,9% για τους ίδιους.

Τα συναισθήματα που κυριαρχούν ενόψει της νέας χρονιάς είναι με 38% η ανασφάλεια ακολουθούμενη από την ελπίδα με 26,3% την αισιοδοξία με 23,9% και την απαισιοδοξία με 10,3%.

Ομαδοποιώντας τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα παρατηρούμε μία διχοτόμηση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με το 50,2% να προσβλέπει σε θετικές εξελίξεις και το 48,3% να είναι απαισιόδοξο και πολύ προβληματισμένο. Και σε αυτή την ομαδοποίηση καθοριστικοί παράγοντες συσχέτισης είναι η ηλικία με τους άνω των 65 να δηλώνουν πιο αισιόδοξοι, η εισοδηματική κατάσταση και η κομματική προτίμηση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να καταγράφουν και σε αυτή την ερώτηση υψηλότερα ποσοστά θετικών συναισθημάτων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται με τη συνέχιση της ακρίβειας για το 42,5% ενώ διάχυτος είναι πλέον ο φόβος για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αναγνωρίζονται ως το σημαντικότερο γεγονός στον κόσμο για τη χρονιά που πέρασε από το 28,9% των Ελλήνων ενώ ακολουθεί νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ με 25,9% ένα γεγονός με πολλαπλό αντίκτυπο για το σύνολο των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει συγκεντρώσει τον ενδιαφέρον της κοινής γνώμης παντού ενώ ανησυχία προκαλεί τόσο ο συνεχιζόμενος Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος όσο και οι κυβερνητικές κρίσεις στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η εκλογή Τραμπ αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση των αμερικανό – ευρωπαϊκών σχέσεων ενώ μικρότερος εκτιμάται ο αντίκτυπος στη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ όπου το 56,9% προβλέπει διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα ελληνικά πολιτικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει αυτά ήταν η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με 44,1%, ένα γεγονός που δημιούργησε πολιτικές ανακατατάξεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ με 15,5% και η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά από τη ΝΔ με 14,1%. Πολιτικά πρόσωπα-πρωταγωνιστές του 2024 για τους Έλληνες ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 22,1%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 19,4% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%

Κατά τα λοιπά, η πλειοψηφία με 55,6% πιστεύει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα τερματιστεί εντός του 2025 ενώ στον αντίποδα το 80,9% του συνόλου προεξοφλεί συνέχιση των αιματηρών εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τη μελλοντική στάση της χώρας αλλά και της Ευρώπης συνολικά στο Ρωσο-Ουκρανικό μέτωπο με το 66,9% να δηλώνει ότι θα πρέπει να σταματήσει η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις δημιουργούν συνθήκες γενικευμένης γεωπολιτικής ανασφάλειας που πυροδοτούν την ανησυχία των πολιτών για μία παγκόσμια σύρραξη σε ποσοστό 71,5%, ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό για ένα ενδεχόμενο που δεν απασχολούσε τους πολίτες της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία θεωρείται πιθανό από το 51% της κοινής γνώμης έναντι 48,8% που δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο με τις απόψεις να διαπερνούν οριζόντια τα κομματικά κοινά και την ανησυχία να εντοπίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Τρεις τους τέσσερις (74,8%) πιστεύουν στη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου παρά το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς (48,6%) θεωρούν ότι μπορεί τελικά να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα το αίτημα για διεκδίκηση και μόνιμη επιστροφή τους στην Ελλάδα είναι καθολικό και κυρίαρχο σε ποσοστό 91,8%.

The post Δημοσκόπηση GPO για το 2024: Μητσοτάκης και Κασσελάκης τα δημοφιλέστερα πρόσωπα – Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικό γεγονός της χρονιάς appeared first on Newpost.gr.

Share This Article