Διαγραφή Σαμαρά: Αναταράξεις στη ΝΔ, τα σενάρια για νέο κόμμα και ο ρόλος της Λατινοπούλου – Πρόωρες εκλογές: Το… άλμα πριν τη φθορά;

By
9 Min Read

Η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, με συνοδεία σκληρής ανακοίνωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η απόφαση έρχεται ως κορύφωση μιας διαμάχης που ξεκίνησε μετά τις Ευρωεκλογές και πλέον ανοίγει την πόρτα σε σενάρια για νέο πολιτικό φορέα στα δεξιά της ΝΔ.

Η σκληρή ανακοίνωση και το επόμενο βήμα του Σαμαρά στη σκιά της Λατινοπούλου 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέτει εαυτόν εκτός ΝΔ, καταλογίζοντάς του προκλητική και διασπαστική συμπεριφορά. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «αλαζονεία» και «έλλειψη ψυχραιμίας» και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέο πολιτικό βήμα.

Ο Σαμαράς, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο, δέχεται πιέσεις από «γαλάζια» στελέχη για την ίδρυση ενός νέου κόμματος, το οποίο θα απευθύνεται στη λαϊκή και συντηρητική δεξιά. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τη στήριξη από απογοητευμένα στελέχη της ΝΔ, αλλά και τη συνεργασία με νέες δυνάμεις, όπως αυτή της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία, σχεδόν συντονισμένη η αντίδραση της Αφροδίτης Λατινοπούλου που αμέσως μετά την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στη διαγραφή του έκανε λόγο για μια «μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της»,

Στην γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος της Φωνής της Λογικής λίγη ώρα μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνει επίσης ότι η ΝΔ μετατρέπεται από ένα κόμμα διάφανο, δημοκρατικό και ανεκτικό στο διάλογο σε ένα αυταρχικό κόμμα.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Κ. Πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να διαγράψετε έναν πρώην Πρωθυπουργό που κράτησε την Ελλάδα όρθια το 2012-2015. Έναν ηγέτη που η βάση της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε στην προεδρία του κόμματος.

Δυστυχώς η σχέση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πατριωτικές-εθνικές και anti-woke θέσεις, επισήμως τελείωσε.

Παρελθόν αποτελεί ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με προσωπική απόφαση όνειδος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφορμή στάθηκε η αντίθεσή του στη μυστική διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση του με την Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, κατά την υποβολή της παραίτησης του. Μήπως ενόχλησε ότι Α. Σαμαράς ζήτησε το προφανές, τη παραίτηση του Υπ. Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη;

Ή μήπως ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη η πρόταση του Α. Σαμαρά να έχουμε έναν δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως τον Κώστα Καραμανλή; Θυμίζουμε άλλωστε την αριστερή επιλογή της κας Σακελλαροπούλου που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για ΠτΔ έναντι του εν ενεργεία Προκόπη Παυλόπουλου.

Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της. Από ένα κόμμα διάφανο, δημοκρατικό και ανεκτικό στο διάλογο, κατέληξε σε ένα αυταρχικό κόμμα – one man show – του Κ. Μητσοτάκη με δυσανεξία στο διάλογο και πάνω απ’ όλα στην ίδια τη Δημοκρατία»

Ο ρόλος της Λατινοπούλου

Η Λατινοπούλου, γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της και την προσέγγιση της στον συντηρητικό χώρο, φαίνεται να παίζει κομβικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις του Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους είχαν καθημερινή επικοινωνία, ενώ η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ φέρεται να ενίσχυσε τη δυναμική μιας τέτοιας συμμαχίας, με κοινή γραμμή κατά της «woke ατζέντας» και των «υπερβολών της πολιτικής ορθότητας».

Σχίσμα ή Συγκράτηση;

Στο στρατόπεδο της ΝΔ, η διαγραφή του Σαμαρά προκαλεί έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενο σχίσμα. Ωστόσο, ανώτερα στελέχη υποβαθμίζουν την πιθανότητα μετακίνησης βουλευτών σε έναν νέο φορέα, θεωρώντας ότι ο Σαμαράς μπορεί να προσελκύσει μόνο δευτεροκλασάτα στελέχη ή πολιτευτές που έχουν ήδη αποστασιοποιηθεί από την ηγεσία Μητσοτάκη. Η επιρροή του Σαμαρά παραμένει σημαντική, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος, ωστόσο η Πειραιώς εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση δύσκολα θα απειλήσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο καθόλου τυχαία δεν ήταν η διαρροή από κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, ότι τα μηνύματα που παίρναμε από όλα τα στελέχη της ΝΔ, ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο”. Δίνοντας το στίγμα ότι το κλίμα δεν είναι θετικό για αποχωρήσεις από τη ΝΔ.

Πολιτικό τοπίο με τραύματα

Η διαγραφή Σαμαρά επαναφέρει μνήμες από την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, με την ιστορία να φαίνεται πως επαναλαμβάνεται. Το πολιτικό σκηνικό μοιάζει πιο ρευστό από ποτέ, με τον Σαμαρά να δηλώνει ότι «ο λαός και η ιστορία» θα είναι οι τελικοί κριτές.

Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, καλείται να διαχειριστεί τις εσωτερικές αναταράξεις και να διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων στα ελληνοτουρκικά και οικονομικών πιέσεων.

Το μέλλον της δεξιάς παράταξης

Η επόμενη μέρα της ΝΔ και της ευρύτερης δεξιάς παράταξης εξαρτάται από τις κινήσεις του Σαμαρά και την ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί τις εντάσεις. Το αν θα προχωρήσει τελικά σε ίδρυση νέου κόμματος ή αν θα μείνει στο επίπεδο της αντιπολίτευσης εκτός ΝΔ, παραμένει ανοιχτό.

Πρόωρες εκλογές: Το άλμα πριν τη φθορά

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και οι εσωτερικές αναταράξεις στη ΝΔ δημιουργούν ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες. Με τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού να παραμένουν ανοιχτές και τις πιθανές επιπτώσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην έχουν ακόμα πλήρως εκτιμηθεί, ο Μητσοτάκης ενδέχεται να δει την πρόωρη κάλπη ως στρατηγική ευκαιρία για να ελέγξει τις εξελίξεις, καθώς θα γίνου με λίστα, και να μην αφήσει τη φθορά να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμο πλήγμα.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνει μικρή αλλά σταθερή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, χωρίς ωστόσο να απειλεί την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Ωστόσο, η εσωστρέφεια στη ΝΔ λειτουργεί ως «καύσιμο» για την περαιτέρω ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε κατάσταση διάλυσης και το κόμμα Κασσελάκη δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί ως πολιτική οντότητα. Στη δεξιά της ΝΔ, οι συζητήσεις για νέο κόμμα ή τις επιπτώσεις από τη διαγραφή Σαμαρά παραμένουν ρευστές και δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν ουσιαστικό έδαφος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μια εκλογική αναμέτρηση σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», επιτρέποντας στον Μητσοτάκη να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα, επικαλούμενος την αναγκαιότητα διαχείρισης των κρίσιμων ζητημάτων με ενισχυμένη πολιτική εντολή.

Ωστόσο, παρά τις εισηγήσεις και τα σενάρια που εξετάζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Στους επόμενους μήνες δεσπόζει η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που προσθέτει θεσμικό βάρος στις αποφάσεις του.

Ο Πρωθυπουργός, ως θεσμικός παίκτης και θιασώτης της εξάντλησης της τετραετίας, έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργεί εν θερμώ. Αντιθέτως, θα ζυγίσει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες, προκειμένου να επιλέξει τη βέλτιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας.

The post Διαγραφή Σαμαρά: Αναταράξεις στη ΝΔ, τα σενάρια για νέο κόμμα και ο ρόλος της Λατινοπούλου – Πρόωρες εκλογές: Το… άλμα πριν τη φθορά; appeared first on Newpost.gr.

Share This Article