Ήταν μια πολιτική βόμβα που είχε ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα εδώ και καιρό. Ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός και κεντρικός παίκτης της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε για δεύτερη φορά εκτός του κόμματος που κάποτε ηγήθηκε. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε με δραματικό τρόπο, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακράς πορείας ρήξεων, κριτικής και δημόσιων διαφορών, που κορυφώθηκαν με τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Η διαγραφή του Σαμαρά δεν είναι απλώς μια εσωτερική κρίση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ένα πολιτικό ρήγμα που επανακαθορίζει τις ισορροπίες στην κεντροδεξιά παράταξη και ίσως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, που ανακοινώθηκε μέσω μιας αυστηρής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, έρχεται ως κορύφωση μιας παρατεταμένης σύγκρουσης μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και της ηγεσίας του κόμματος. Η συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακήςαποτέλεσε την αφορμή για την τελική ρήξη, με τις δηλώσεις του να προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, δεν διατύπωσε απλώς απόψεις. Υιοθέτησε ακραία ψεύδη και προσβλητικές εκφράσεις, αμφισβητώντας τη σταθερότητα και την πορεία της χώρας. Με τη σημερινή συνέντευξή του θέτει εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά μετά το 1993. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί».
Η αναφορά αυτή επισφραγίζει το πολιτικό διαζύγιο, κάνοντας σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφήνει περιθώρια για εσωτερικές αμφισβητήσεις, ιδίως όταν αυτές έχουν προσωπικό και θεσμικό χαρακτήρα.
Το χρονικό της ρήξης
Η ρήξη μεταξύ Σαμαρά και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ξαφνική. Ο πρώην πρωθυπουργός, γνωστός για τις θέσεις του στα εθνικά θέματα, είχε επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του με την κυβερνητική στρατηγική. Η απουσία του από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης ήταν ήδη ένα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας.
Ο ίδιος είχε μιλήσει δημόσια σε εκδηλώσεις, όπως αυτή στο Πολεμικό Μουσείο και στην Κύπρο, όπου άσκησε έντονη κριτική για τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Στη συνέντευξή του στο Βήμα, ο κ. Σαμαράς προχώρησε ακόμη πιο πέρα, ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, τον οποίο κατηγόρησε για ενδοτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.
Τι ξεχείλισε το ποτήρι;
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η τελευταία συνέντευξη Σαμαρά αποτέλεσε την «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «χαριεντίζεται» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα, ενώ αμφισβήτησε τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας με έμμεσες αναφορές.
Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του στο Μαξίμου μόλις έλαβε γνώση των δηλώσεων Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονος εκνευρισμός για το ύφος και την περιεκτικότητα της συνέντευξης. Οι κατηγορίες για εθνικά θέματα θεωρήθηκαν ιδιαιτέρως προσβλητικές, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά είναι σαφείς και αδιαπραγμάτευτες.
Οι αντιδράσεις Σαμαρά
Μετά τη δημοσιοποίηση της διαγραφής του, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε με ανακοίνωση που είχε έντονα προσωπικό τόνο:
«Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία. Η χώρα χρειάζεται στρατηγική σταθερότητα και ξεκάθαρες θέσεις στα εθνικά θέματα, όχι πολιτικούς που υποκύπτουν στις πιέσεις. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις αρχές και τις αξίες που έφεραν την παράταξη στην εξουσία».
Η στάση του υποδηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας κίνησης εκτός Νέας Δημοκρατίας.
Η επόμενη μέρα
Η διαγραφή Σαμαρά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις εσωτερικές εξελίξεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ενισχύσει την ενότητα του κόμματος, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές που υπονομεύουν τη σταθερότητα. Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως προετοιμάζεται για τη δική του «δεύτερη πράξη» στην πολιτική σκηνή.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αποτελέσει μια νέα πολιτική απειλή για την παράταξη που τον ανέδειξε, ή αν αυτή η κίνηση θα τον οδηγήσει στο πολιτικό περιθώριο.
The post Δεύτερη έξοδος από τη Νέα Δημοκρατία: Η διαγραφή Σαμαρά και το παρασκήνιο της ρήξης – Η σκληρή ανακοίνωση Μαξίμου, η συνέντευξη που πυροδότησε την κρίση και η επόμενη μέρα appeared first on Newpost.gr.