Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες εσωκομματικές κρίσεις της ιστορίας του, καθώς οι εσωτερικές συγκρούσεις κορυφώνονται με φόντο την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, ενώ οι πρόσφατες κινήσεις στο εσωτερικό του κόμματος μαρτυρούν μία συντονισμένη προσπάθεια «αποστασίας». Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την κρίση φαίνεται να είναι καθοριστικός, καθώς οι ενέργειές του τροφοδοτούν τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Η ανταρσία της Ομάδας των «87» και η αμφισβήτηση της ηγεσίας Κασσελάκη
Η αντιπαράθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώθηκε όταν η ομάδα των «87» υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά την εκλογή του από τη βάση στην προεδρία του κόμματος, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Παρά την ενίσχυση που έλαβε από την ψήφο εμπιστοσύνης που επισημοποίησε την αλλαγή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Νίκο Παππά να αναλαμβάνει την προεδρία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Η συμμαχία του Κασσελάκη με τον Παππά, η οποία θυμίζει τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, φαίνεται να αποκαθιστά την ισορροπία προς το παρόν, αλλά η εσωκομματική αντιπαράθεση συνεχίζεται, με στόχο τον επόμενο γύρο της σύγκρουσης στην Κεντρική Επιτροπή. η πρόταση του Κασσελάκη για αλλαγές στην ΚΟ υπερψηφίστηκε με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 παρόντες. Νέος πρόεδρος της ΚΟ αναδείχθηκε ο Νίκος Παππάς, με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Γιάννη Σαρακιώτη, Γιώργο Γαβρήλο και Νίνα Κασιμάτη.
Η νέα σύνθεση της ΚΟ και η επικράτηση της πρότασης του Κασσελάκη αποτελούν ένδειξη της συνεχιζόμενης επιρροής του προέδρου, παρά την εσωτερική αναταραχή.
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί, καταψήφισε την πρόταση του Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικό λάθος» και «επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Φάμελλος υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή δημιουργεί μεγαλύτερη εσωστρέφεια και τοξικότητα εντός του κόμματος, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι αυτή η κίνηση δεν διορθώνει τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνει.
Η απάντηση από πηγές της Κουμουνδούρου ήταν σαφής: «Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ». Η πρόκληση αυτή υποδηλώνει ότι το ζήτημα μπορεί να μεταφερθεί στην Κεντρική Επιτροπή, όπου η σύγκρουση δυνάμεων θα γίνει πιο έντονη.
Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει έναν αγώνα για την κατεύθυνση και την ηγεσία του κόμματος, με την ένταση να αυξάνεται καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της ΚΕ. Το αποτέλεσμα αυτής της εσωκομματικής αντιπαράθεσης μπορεί να καθορίσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την αποτελεσματικότητά του ως αντιπολιτευτική δύναμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη ψήφισαν:
Έλενα Ακρίτα
Ευάγγελος Αποστολάκης
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Καλλιόπη Βέττα
Γιώργος Γαβρήλος
Ρένα Δούρου
Ράνια Θρασκιά
Νίνα Κασιμάτη
Βασίλης Κόκκαλης
Κυριακή Μάλαμα
Νίκος Παππάς
Πέτρος Παππάς
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Γιώτα Πούλου
Γιάννης Σαρακιώτης
Θεοδώρα Τζάκρη
Ραλλία Χρηστίδου
Κατά τις πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ψήφισαν:
Όλγα Γεροβασίλη
Χρήστος Γιαννούλης
Διονύσης Καλαματιανός
Συμεών Κεδίκογλου
Μαρίνα Κοντοτόλη
Αθηνά Λινού
Κώστας Μπάρκας
Κατερίνα Νοτοπούλου
Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Σωκράτης Φάμελλος
Γιώργος Ψυχογιός
Παρών ψήφισαν:
Μίλτος Ζαμπάρας
Γιώργος Καραμέρος
Χάρης Μαμουλάκης
Ο Ρόλος του Αλέξη Τσίπρα και το σχέδιο «αποστασίας»
Η τρέχουσα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποκομμένη από τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου οι κινήσεις φαίνεται να επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της ηγεσίας Κασσελάκη.
Μετά την εκλογική νίκη του τελευταίου, ο Τσίπρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια απαξίωσης του νέου προέδρου, προσβλέποντας σε μία “εκτροπή” της ηγεσίας του Κασσελάκη χωρίς την ανάγκη εσωκομματικών εκλογών. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας, άχρωμης ηγεσίας που θα επιτρέψει στον ίδιο να επανέλθει δυναμικά, όχι μόνο για την ανασύνταξη του κόμματος, αλλά για τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.
Η κίνηση της Τσαπανίδου και η στάση του Φάμελλου: Σημάδια συντονισμένης ανταρσίας
Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις ήταν η απόφαση της Πόπης Τσαπανίδου να καταλάβει την κοινοβουλευτική έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, παρά την αντίθετη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και την επιθυμία του Κασσελάκη. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία και αποκαλύπτει τις υπόγειες διεργασίες για τη συγκρότηση ενός μετώπου που αντιτίθεται στον Κασσελάκη, με τον Τσίπρα να φέρεται να ενορχηστρώνει μέρος αυτής της αντίδρασης.
Λίγο αργότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην πρόταση του Κασσελάκη για την αντικατάστασή του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή η στάση του Φάμελλου ενισχύει την εντύπωση ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν περιορίζεται σε τυπικές διαφωνίες, αλλά αποτελεί μέρος μιας οργανωμένης προσπάθειας για την αποδυνάμωση του Κασσελάκη και την ενίσχυση των δικών τους θέσεων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Αν η ομάδα των «87» αποτύχει να εκδιώξει τον Στέφανο Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν δραματική τροπή. Η επόμενη κίνηση της «αποστασίας» φαίνεται να είναι η αποχώρηση από το κόμμα και η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα ή, εναλλακτικά, η ένταξη στο ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα ηγεσία που θα εκλεγεί τον Οκτώβριο. Αυτή η εξέλιξη θα αποτελούσε μια νέα αλλά ιστορική διάσπαση καθώς ηθικός αυτουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας-φυσικός ηγέτης- για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και του κέντρου.
Η Μεγάλη πρόκληση του Κασσελάκη και η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ
Η σημερινή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην επιφάνεια τις βαθιές αντιθέσεις που υπήρχαν εδώ και καιρό στο κόμμα, αλλά και τη δυσκολία του Στέφανου Κασσελάκη να εδραιώσει την εξουσία του. Η αμφισβήτηση που δέχεται από ισχυρά στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο παρασκήνιο, καταδεικνύουν ότι το κόμμα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η τελική σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή θα είναι καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Κασσελάκης καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση και να εδραιώσει την ηγεσία του, το κόμμα μπορεί να συνεχίσει έστω και διασπασμένο αλλά συσπειρώνοντας τη βάση του κόμματος απέναντι σε όσους απεργάζονται σχέδια αποστασίας και διάσπασης. Αν όχι, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βυθιστεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια και να απωλέσει τη θέση του ως κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της αριστεράς. Η αποτυχία επανάκτησης της ηγεσίας από την ομάδα των «87» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα διάσπαση, με σημαντικό αριθμό στελεχών να αποχωρεί από το κόμμα, δημιουργώντας νέο φορέα ή εντασσόμενο στο ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα του ηγεσία. Αυτή η εξέλιξη θα αναδιαμόρφωνε τον πολιτικό χάρτη, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
The post «Αποστασία» στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Κασσελάκης ρίχνει το γάντι στον Τσίπρα για νέα εκλογή από τη βάση – Η τελική Σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή και ο ρόλο του Παππά appeared first on Newpost.gr.