Δέκα χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2015, η Άνγκελα Μέρκελ, πλέον απούσα από την κεντρική πολιτική σκηνή, δηλώνει σε συνέντευξή της ότι δεν θα άλλαζε καμία από τις επιλογές της σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους. Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, υπογράμμισε την κατανόησή της για τις δυσκολίες που βίωσαν οι Έλληνες πολίτες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την αντοχή τους και τη συμβολή τους στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι θα ζητούσε συγγνώμη, καθώς πίστευε στην αναγκαιότητα των αλλαγών.
Η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για την ταύτισή της με τον ναζισμό από μερίδα του ελληνικού Τύπου και διαδηλωτών την εποχή εκείνη. Παράλληλα, τόνισε πως την πλήγωνε εξίσου η διαδεδομένη αντίληψη περί “τεμπέληδων Ελλήνων”, υπογραμμίζοντας την αδυναμία κρίσης ενός ολόκληρου λαού βάσει στερεοτύπων. “Δεν υπάρχουν Έλληνες και Γερμανοί, αλλά άτομα,” δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι γενικεύσεις εμποδίζουν την επίλυση των προβλημάτων.
Αναφορικά με το ξέσπασμα της κρίσης, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι συνειδητοποίησε το μέγεθος του ελληνικού χρέους στα τέλη του 2009 με αρχές του 2010. Ειδικότερα, ανέφερε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010 ως την περίοδο που αντιλήφθηκε πλήρως την έκταση του προβλήματος, μετά τις γνωστοποιήσεις του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τις επισημάνσεις των διεθνών πιστοληπτικών οίκων.
Σχετικά με τις πρώτες συζητήσεις για την ελληνική ενίσχυση, η Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της που κανείς δεν ρώτησε τον πρωθυπουργό Παπανδρέου τι σκόπευε να κάνει προτού ζητηθεί παρέμβαση από τη Γερμανία. Υποστήριξε πως το ευρώ δεν σχεδιάστηκε για να στηρίζει οικονομικά η μία χώρα την άλλη, γεγονός που περιέπλεξε την κατάσταση. Η ίδια περίμενε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την ελληνική πλευρά, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη δυσκολία της κληρονομιάς που είχε να διαχειριστεί ο Παπανδρέου, ειδικά εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν κατηγορηματική ως προς την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. “Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα,” δήλωσε, αναφέροντας την Ελλάδα ως το λίκνο της δημοκρατίας. Επισήμανε ότι από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι το 2011, έλαβε την αμετάκλητη απόφαση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή της χώρας, καθώς μια αποχώρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η πώληση βρεφικών τροφών μόνο σε φαρμακεία και η έλλειψη κτηματολογίου, ως παραδείγματα που έπρεπε να διορθωθούν με σεβασμό και αγάπη για τη χώρα.
The post Άνγκελα Μέρκελ: «Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα» – «Ευχαριστώ» στους Έλληνες, αλλά όχι «συγγνώμη» appeared first on Newpost.gr.