Ακόμη κι αν η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον των ημερών, συνθήκες κρίσης φαίνεται να διατρέχουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Είναι λογικό τα βλέμματα να είναι καρφωμένα στο θολό μετασυνεδριακό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ειδικότερα στην μεγάλη πλέον πιθανότητα να απωλέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή μεταβάλλονται και επηρεάζουν τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι αποσχίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα σχηματισμού μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα διαμορφώσουν νέες ισορροπίες με συνέπειες στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.
Για την κυβέρνηση η ενδεχόμενη αλλαγή ρόλων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλαμβάνει καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μία τυπική διαδικασία και δεν περιορίζεται στην ανάγκη μιας διαχρονικής ικανοποίησης για την καταστροφική πορεία της Κουμουνδούρου. Η πιθανότητα ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων τον ρόλο του και παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να έχει απέναντί του έναν πραγματικό πολιτικό αντίπαλο έρχεται να “κουμπώσει” σε μία συγκυρία που εμφανίζει το κόμμα Ανδρουλάκη ενισχυμένο δημοσκοπικά και τις εσωτερικές του έριδες σε ύφεση. Στον αντίποδα παρά την συντονισμένη προσπάθεια της να υποβαθμίζει οτιδήποτε αφορά το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όπως για παράδειγμα την απόσταση της ηγεσίας της από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, η κυβέρνηση καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και τις γκρίνιες των βουλευτών της και την αμφισβήτηση της πολιτικής της και τη φθορά μιας πενταετούς διακυβέρνησης που έχει δημιουργήσει συναισθήματα οργής σε μεγάλο κομμάτι ακόμη και ψηφοφόρων της. Η κυβέρνηση μπορεί να πέρασε με σχετική ευκολία τον “κάβο” της επίσκεψης Φιντάν όμως το βάθος της ανησυχίας που υπάρχει στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για το μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα φανεί αύριο (Τρίτη) όταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Άλλωστε είναι νωπή επισήμανση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Οι ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνονται λοιπόν στο τί θα πουν και πώς θα αντιδράσουν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς όταν θα υπάρξει μία πιο διακριτή συμφωνία στα ελληνοτουρκικά.
Τίτλοι τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μπουζουκτσίδικο: ποιες έδρες και ποια διαπλοκή;
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, μετά μάλλον την ανακουφιστική διάσπαση περνούν στην αντεπίθεση και καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για το “πόθεν έσχες” Κασσελάκη αλλά και τις σχέσεις του με offshore με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος Παύλος Πολάκης. Πιθανή απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα για το κοινοβουλευτικό status του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την προοπτική ανάκτησης χαμένων δυνάμεων. Εξ αυτού του λόγου γίνεται συντονισμένη προσπάθεια (προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη) να κατανοήσουν όσοι βουλευτές του σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν ότι θα φέρουν πάνω τους ένα ανεξίτηλο πολιτικό στίγμα εφόσον στερήσουν από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πυρά στρέφονται και στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, όμως είναι σίγουρο ότι εάν τελικώς προχωρήσει στην δημιουργία νέου πολιτικού φορέα η Κουμουνδούρου θα δώσει μάχες για την απαξίωσή του. Ομοίως θα προσπαθήσει να αποτρέψει με νύχια και δόντια την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από βουλευτές που θα αποσχιστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν τον Στ. Κασσελάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιβάλλον του πρώην προέδρου έχει ήδη προσεγγίσει δύο ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας…
Το ΠΑΣΟΚ πάλι, που διανύει έναν νέο μήνα του μέλιτος μεταξύ των στελεχών του και των ψηφοφόρων του γνωρίζει ότι θα έρθει η στιγμή που οι πιέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα γίνουν αφόρητες, που η δημοσκοπική άνοιξη θα “παγώσει” και που η εσωκομματική αφωνία θα διακοπεί. Η πιθανή ανάληψη καθηκόντων αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βοηθήσει οπωσδήποτε τον Νίκο Ανδρουλάκη αν και ο ίδιος θα γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη ιδιότητα δεν θα έχει έλθει εκλογικά, με εντολή του ελληνικού λαού, όπως περίμενε, αλλά θα αποτελεί συνέπεια των διασπαστικών εξελίξεων στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα νέο κόμμα Κασσελάκη θα δοκιμαστεί στο αρχικό του στάδιο στις δημοσκοπήσεις. Εκεί θα φανεί στην πραγματικότητα ποια είναι η καταγραφή του και ποια η δυναμική του. Η παρουσία του στα πολιτικά πράγματα ενδεχομένως να ανατρέψει περαιτέρω τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ίσως και “όχι”. Ο πολιτικός σχηματισμός της Νέας Αριστεράς όταν εμφανίστηκε έπαιρνε ποσοστά που προσέγγιζαν το 8-9%. Μετά την συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδα των “11” η ΝΕΑΡ κινδύνευσε να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη κάτι που αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η παρουσία της ωστόσο στο πολιτικό τοπίο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ιδίως εάν αναζητηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάτι που θα επέτρεπε στην Κουμουνδούρου να ελπίζει-πιθανότατα μετά την εκλογή νέας ηγεσίας- ότι θα μπορούσε να ανακτήσει την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και τίποτα εύκολο για κανέναν πολιτικό χώρο. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά. Ενδεχομένως και να αποκαλύψουν πρόσωπα και προθέσεις…
The post Αναδιάταξη και αλλαγή ρόλων στη Βουλή: ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Στα δικαστήρια για το Πόθεν Έσχες – Το στοίχημα Κασσελάκη για νέα ΚΟ appeared first on Newpost.gr.