Θα μπορούσε η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη να διαφοροποιήσει τον πυρήνα των σχέσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Πέραν τού ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απέκτησαν μία αμεσότητα στην επαφή τους, δύσκολο να υπάρξει κάποια αλλαγή λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Η εξήγηση είναι απλή: Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός διαφώνησε στην προσέγγισή του με όλα τα κοινωνικής υφής ζητήματα που τού έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν υπάρχει κάποιο πεδίο συνεννόησης ή κάποια πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του ως προς το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Από την συζήτηση έγινε άλλωστε σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία άλλη οπτική στα θέματα φορολόγησης. Επομένως κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2025 τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται η κοινοβουλευτική έκφραση του ΠΑΣΟΚ να γίνει πιο ήπια ή πιο χαλαρή απέναντι στην κυβέρνηση, όπως υπαινίσσονται στη Χαριλάου Τρικούπη.
Κατά τις πληροφορίες στη συνάντηση των δύο δεν ειπώθηκε τίποτα σε σχέση με το ζήτημα των ημερών, δηλαδή την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν το έθιξε ο κ. Μητσοτάκης επομένως δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει τη σχετική συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ούτως ή άλλως τις προηγούμενες ημέρες έδειξε μάλλον να ενοχλείται από την πρωτοβουλία του Θόδωρου Μαργαρίτη να ζητήσει -χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση- υποστήριξη από κοινού όλων των προοδευτικών δυνάμεων μιας υποψηφιότητας του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Χρήστου Ράμμου. Πρόταση που επανέλαβε με επίσημο τρόπο και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Είναι σαφές ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ο/η υποψήφιος/α Πρόεδρος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα να είναι πρόσωπο που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι μία κομματική υποψηφιότητα που θα ανασυρθεί από την επετηρίδα της Νέας Δημοκρατίας.
Στην συζήτηση που είχαν οι δύο πολιτικοί άνδρες έγινε μία σύντομη αναφορά στον εκλογικό Νόμο. Μάλλον περισσότερο για να διαπιστώσει ο κ. Μητσοτάκης τίς προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλλον δεν τον διευκόλυνε και άφησε το θέμα να περάσει ασχολίαστο. Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έλεγε πως εάν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει κάποια αλλαγή τότε η κυβέρνηση θα το ακούσει. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι επειδή ο υφιστάμενος εκλογικός Νόμος δεν προβλέπει μπόνους για συνασπισμούς κομμάτων στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διεκδικούσε την πρωτιά δεν θα μπορούσε να το λάβει καθώς πρακτικά συγκροτείται και από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς πχ ΚΙΔΗΣΟ και ό,τι απέμεινε από το Κίνημα Αλλαγής. Ένα τέτοιο πρόβλημα που δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον θα μπορούσε πάντως να ξεπεραστεί χωρίς αλλαγή του εκλογικού Νόμου αλλά με ομογενοποίηση όλων των πολιτικών φορέων που σήμερα το συγκροτούν. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η συνάντηση κράτησε πολύ διότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης συζήτησαν αρκετή ώρα και για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έως το Παλαιστινιακό και τα γεγονότα στη Γαλλία αλλά και τη Νότια Κορέα. Βγαίνοντας από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε το στίγμα σχολιάζοντας πως “η συναίνεση θέλει δύο”. Προφανώς αναφερόταν στη συναίνεση που δεν βρήκε στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής…
The post Αμεσότητα χωρίς συνεννόηση για Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη: Οι παράλληλοι δρόμοι κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα ζητήματα appeared first on Newpost.gr.