Το “Κίνημα Δημοκρατίας”, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την κεντροαριστερή παράδοση της χώρας. Με έμφαση στη συμμετοχική δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, το κόμμα επιδιώκει να διαχωριστεί από τις παραδοσιακές πολιτικές δομές, παρουσιάζοντας ένα όραμα για μια νέα πολιτική κουλτούρα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που όπως υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, που αναδεικνύει την ανάγκη ρήξης με την πολιτική αλαζονεία, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, στοχεύοντας σε έναν άμεσο διάλογο με τους πολίτες.
Πολιτικό Στίγμα και Στόχοι
Ο Κασσελάκης επενδύει σε έναν λόγο που αναδεικνύει την ανάγκη επιστροφής της δημοκρατίας στη βάση της, αποκαλώντας την σημερινή κατάσταση “ελαττωματική δημοκρατία”.
Το κόμμα του υπόσχεται:
Επιστροφή στην εσωκομματική δημοκρατία μέσω ενός ανοιχτού, κινηματικού μοντέλου, όπου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα έχουν λόγο στις αποφάσεις.
Συμμετοχική Δημοκρατία: Υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων για άμεση συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και την εξουσία.
Κοινωνική Δικαιοσύνη: Με κεντρικό σύνθημα την εναρμόνιση του ελληνικού εισοδήματος με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προτείνει ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση και στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Εθνική Κυριαρχία και Πατριωτισμός: Σαφής θέση υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας, χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, με ταυτόχρονη ενίσχυση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Κομβικά ζητήματα που αναδεικνύει
Το κόμμα του Κασσελάκη επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα ζητήματα που αποσκοπούν στη συσπείρωση ενός ευρέος κοινωνικού φάσματος:
Δικαιοσύνη: Ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Δημόσια Υγεία: Ανάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Κράτος και Αυτοδιοίκηση: Δημιουργία ενός αποκεντρωμένου κράτους με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναστροφή της εγκατάλειψης της υπαίθρου.
Νεολαία και Μετανάστευση: Ανάσχεση της διαρροής νέων στο εξωτερικό, δημιουργώντας ευκαιρίες και κοινωνική κινητικότητα.
Διαφάνεια και Οικονομία: Ανοιχτά οικονομικά δεδομένα, χρηματοδότηση μόνο από μέλη και φίλους, και στρατηγικές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς.
Πολιτική ταυτότητα και ιστορική συνέχεια
Ο Κασσελάκης επιδιώκει να ενσωματώσει το δημοκρατικό και προοδευτικό DNA της ελληνικής ιστορίας στο “Κίνημα Δημοκρατίας”.
Η ιδρυτική του διακήρυξη αντλεί έμπνευση από:
Τη μεταπολιτευτική περίοδο.
Την Εθνική Αντίσταση και το Πολυτεχνείο.
Τις κοινωνικές κατακτήσεις της δεκαετίας του ’80.
Το κόμμα παρουσιάζεται ως συνέχεια των δημοκρατικών αγώνων, φιλοδοξώντας να επαναφέρει την Κεντροαριστερά στο προσκήνιο, προσαρμοσμένη στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του νέου κόμματος “Κίνημα Δημοκρατίας”, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αναφορές σε ιστορικά κόμματα και περιόδους της ελληνικής πολιτικής σκηνής, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση του νέου φορέα με τις δημοκρατικές και προοδευτικές παραδόσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
Στην «επανάσταση» της 3ης Σεπτεμβρίου: Αυτή η αναφορά σχετίζεται με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και σηματοδότησε μια νέα εποχή για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα.
Στο Βενιζελικό κίνημα: Αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις πολιτικές του κινήσεις στις αρχές του 20ού αιώνα, που έθεσαν τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.
Στην Εθνική Αντίσταση: Τόνισε τη σημασία των αγώνων κατά της κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας την αξία της αντίστασης για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Στους αγωνιστές της φυλακής και της εξορίας: Αναγνώρισε τους ανθρώπους που υπέστησαν διώξεις για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Στον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Μανώλη Γλέζο: Τιμώντας δύο εμβληματικές προσωπικότητες της αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων στην Ελλάδα.
Στον αντιδικτατορικό αγώνα και τη γενιά του Πολυτεχνείου: Αναγνώρισε τη συμβολή των φοιτητών και των πολιτών που αντιστάθηκαν στη χούντα, οδηγώντας στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Στην πρώτη προοδευτική κυβέρνηση του 1981: Αναφορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία εισήγαγε σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την εθνική συμφιλίωση.
Στο αίτημα για αριστερή κυβέρνηση το 2015: Υπενθύμισε την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που εξέφρασε την επιθυμία για αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση.
Μέσω αυτών των αναφορών, ο Κασσελάκης επιδίωξε να τοποθετήσει το “Κίνημα Δημοκρατίας” ως φυσική συνέχεια των δημοκρατικών και προοδευτικών αγώνων της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του νέου κόμματος να αναβιώσει και να προσαρμόσει αυτές τις αξίες στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η στρατηγική στόχευση του Κασσελάκη
Το “Κίνημα Δημοκρατίας” απευθύνεται:
Στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, προτείνοντας ένα μοντέλο ανοιχτού κόμματος.
Στη νεολαία που βιώνει την ανεργία και την οικονομική ανασφάλεια, με στόχο την ανάσχεση του brain drain.
Στους πολίτες που επιθυμούν ρήξη με την καθεστηκυία τάξη, μέσω της προώθησης της διαφάνειας και της συμμετοχής.
Η έμφαση σε ζητήματα πατριωτισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης και συμμετοχικής δημοκρατίας επιχειρεί να συνδυάσει παραδοσιακές και σύγχρονες αξίες, προσελκύοντας τόσο τους μετριοπαθείς όσο και τους πιο ριζοσπαστικούς ψηφοφόρους.
Το “Κίνημα Δημοκρατίας” του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί ένα φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα με στόχο τη μεταρρύθμιση της Κεντροαριστεράς. Με κεντρικό άξονα τη συμμετοχική δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία, προσπαθεί να καλύψει το κενό εκπροσώπησης ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να εμπνεύσει τους πολίτες και να μετατρέψει τις εξαγγελίες του σε πράξεις, αποδεικνύοντας ότι η “δεσμευτική διακήρυξη” του κόμματος δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμα πολιτικό αφήγημα.
The post Ακτινογραφία του «Κινήματος Δημοκρατίας»: Ο σχεδιασμός του Στέφανου Κασσελάκη – Πολιτικό στίγμα και στόχοι appeared first on Newpost.gr.